Fotball, 11'r, 9'r, 7'r, 5'r

Jeg har egentlig sagt mitt om dette her og forstår egentlig ikke debatten og temaene. NFF har vel en eller annen skjult agenda her også for å få inn flere penger. Problemene som NFF strir meg løses ikke ved å organisere i hjel et spill som er det enkleste og mest morsomste i verden

Jeg vokste opp i et godt treningsmiljø i Sandefjord Ballklubb, med ledere og trenere som brukte stort sett sund fornuft under hele min tid som spiller i aldersbestemt fotball.

Fra vi var 7 år hadde vi treninger hvor utvikling og treningsprinsipper ble satt opp i en form som gjør at du lærer deg alle elementene i spillet, i hel og del øvelser.

Kampene foregikk 11 mot 11, og vi lærte oss rollene i laget tidlig, selv om ja kanskje backene ble noe stasjonære de første årene, så ble det etter hvert en læring som gikk med til å bevege seg riktig i et 11'er rolle mønster.

Treningene foregikk i grupper 3 mot 3, 4 mot 4 og på full bane 11 mot 11, eller 9 mot 9, avhengig av hvor mange vi var på treningene.

Det var ingen som snakket om å spille 7 mot 7 eller 9 mot 9 som kampform. Fotball spilles 11 mot 11, og det er fotball som kamp idrett.

Fordelene med å spille 11 mot 11 fra dag 1, ligger i en dimensjon som gjør at man må lære barna fra tidlig alder å få et så godt tilslag på ballen som mulig, skyte godt og legge pasninger med presisjon og trøkk som gjør at de går frem på en 11'er bane.

Det setter også fort helt andre krav til kondisjon, løpeferdigheter og evnen til å bevege seg riktig og hurtig på større flater. noe som gjør at man må prøve hardere og straffen for å stå stille eller ikke delta blir fort utrolig synlig og gjør at man får større problemer med å skjule "bird watchers".

Jeg var med i en tropp som vant Norway Cup i 1975, jeg var akkurat fylt 11 år, og hadde spilt 11'er fotball i 4 sesonger før dette skjedde. Spillerne på dette laget hadde ekstreme ferdigheter og hadde utviklet disse i gode og tøffe treningsmiljøer fra dag 1.

Jeg får vondt i hjertet når jeg ser hvordan NFF skal frarøve unger og faktisk ungdommer muligheten til å få spille skikkelig fotball på lag 11 mot 11, samtidig stoppe gleden av å ha det moro.

Jeg har aldri sett en glede så stor når vi meldte på 12 åringene til 11'r spill på Store Bergan, og hvor man virkelig fikk prøve seg på skikkelig fotball i en alder på 12 år. Vi møtte Teie i denne kampen og flere av spillerne på begge lag var høyere, enn noen dame spillere noen gang vil bli. Spillerne var i snitt fra 1,65 til 1.85 høye.

Barcelona har vel omtrent denne høyden i snitt på sine spillere også, samt at de fleste damelag i verden ikke har spillere som når over 1.75. Synes da dette blir fullstendig patetisk.

La ungene få spille fotball og ha gleden av 11'er fotball. Det er fotball, alt annet er en annen form og setter andre krav og ferdigheter til utøveren.

Futsal er et eget begrep, og det fungerer også godt, men har en annen dimensjon ved seg enn å spille 11'r fotball, og de beste fotball spillere er ikke med her, de vil spille riktig fotball.

Hvorfor ikke omdøpe fotball til futsal og ha forbud mot 11'er fotball til fylte 16 år, og bøtlegge de som prøver seg med 11'r fotball. Stenge dem ute fra fotballen og straffe dem hardt.

En 8 åring kan med riktig trening og godt tilslag på ballen, spille denne 50 til 60 meter, og skyte godt. Det må bli slutt på alt denne tilpasningen som skal "legge til rette for" at vi skal få en riktig pedagogisk tilnærmingsmåte..

Man kan ikke spille sjakk ved å ta vekk bonden og tårnet, skjære vekk halve brettet og be noen spille. Da vil man bare få til svar, hva i "h" er det du driver med, vi kan jo ikke spille sjakk på den måten.

Mange har klaget over at den lille keeperen i 11'r målet, blir for liten og tar ingen baller. Det er en hvilepute og en slapphet rundt dette. Da en som satser på å stå i mål, faktisk må jobbe med spenst, smidighet og strekke seg mye lenger for å fungere i et 11'r mål enn en som står i mål i 7'r.

Fotball er et spill 11 mot 11, og slik bør det være for alle som har lyst til å spille slik.

Kommentarer