Fredag den 13., og tallet 13

Denne dagen er man litt redd for, og vi hadde en slik fredag nå i september. Men i ettertid så er jeg ikke så opptatt av det, men når du ser den i kalenderen så "kvekker" man til

Tror de fleste merker seg denne og tenker seg litt om, er litt ekstra forsiktig eller tenker på noen som kanskje bør være forsiktig.

Har vel aldri selv opplevd folk som har ringt meg og advart meg, men hjemme har jeg ofte hørt at man ikke bør gjøre hva som helst på denne dagen.

Tallet 13 i seg selv er jo også regnet som ulykke, og fly, vet ikke i dag, men tidligere så var det aldri et slikt sete i kabinen.

Mine tanker rundt tallet 13, havner igjen tilbake til fotballen, hvor Gerd Müller hadde dette nr i fotball VM i 1974, og vi husker vel at han avgjorde i denne drakten, mot Holland i finalen.

Det var ingen ulykke for Müller og Vest Tyskland, så siden den gang, jeg var 10 år, så har jeg egentlig ikke sett på 13, eller fredag den 13. som ulykke, men som et tall eller en dag.

Men hvor oppstod fenomenet og hva er årsaken til alle disse fordommer og negative tanker om dette tall og en bestemt dag i en kalender som mange mennesker på denne jordkloden benytter.

Tallet 13 har vært befengt med negativitet lenge, veldig lenge. Årsaken stammer fra Sumerne som bodde i Mesoptamia for 4 til 5000 år siden.

De var gode stjernetydere og fant ut at året bestod av 365,25 dager og at tiden fra nymåne til nymåne er 30 dager, altså 12 måneder. De 5 dagene som var til overs ble satt i en 13 måned, og dermed kom tallet 13 i fokus som et avvik.

Det var også 13 til bords på den siste nattverd, og det sies at man aldri skal være 13 til bords, fordi da vil en dø dagen etter. Den 13. rundt bordet kunne vært Judas, eller Jesus selv som døde dagen etter.

I norrøn mytologi står også tallet 13 sentralt, da det var 12 guder som var invitert, men så kom Loke som den 13. og drepte Balder.

Det er også flere myter lenger frem i tid som sprer negativitet om dagen fredag den 13. Det sies at Kong Filip IV av Frankrike beordret arrestasjon av alle tempelriddere på fredag den 13 i 1307.

Apollo 13 ulykken er i moderne tid blitt selve symbolet på en ulykke. Den ble skutt opp 10. april 1970 kl. 13.13. amerikansk tid. Hvis man plusser sammen tallene i datoen så får man også tallet 13, 1+1+4+7. Eksplosjonen fant sted på den 13., men det var ikke en fredag.

Som man ser, mytene er mange og sammenfallende, så det er nok greit og være litt varsom i forholdet til tallet 13 og når den 13. faller på en fredag, men om vi skal bruke det som en leveregel er jeg mer usikker på.

Uansett kos deg, og ta livet som det kommer, selv om også det skulle være flere fredager og 13 tall som dukker opp på ferden mot den evige lykke.




Kommentarer