Ole Gunnar Feilskjær

Det var ingen overraskelse at Ole Gunnar Solskjær måtte forlate sin post som manager i Cardiff City. Det ble for mange feilskjær og aldri noen god match for den tidligere Manchester United helten og klubben fra hovedstaden i Wales

Han kom inn med mye selvtillit, kanskje for mye, fra fotballens båkgård eller fjellgård om man vil, uten å ha tyngde og ballast til å ta over en klubb i Premier League.

Det er mange anaylser og studier som blir gjort nå, og mye kan snu fort for den gamle storscorer, selvom jeg ikke helt hadde troen på metodene som Solskjær har benyttet i Cardiff.

Han har sikkert tatt med seg mye fra Sir Alex Ferguson og også fra tiden i Molde, men Cardiff var en helt annen "greie", et lag i poengnød med problemer, hvor det ikke var tid til å tenke langsiktig i et svært kortsiktig perspektiv.

Men igjen Vincent Tan og de andre gutta som styrer disse klubbene fra dag til dag, har panikk og tenker ikke så langsiktig. De ser det de ser, agerer etter det og vil finne løsninger som fungerer.

Det er vanskelig å se hva som var den røde tråden under Solskjær og hvorfor gode spillere som Caulker og Medel ble solgt, hvis man skal rett opp igjen. Det er også en gåte hvorfor Solskjær som så mange andre norske trenere gikk i fellen og handlet norsk, noe som overhodet ikke var nødvendig.

Særlig når kjøpene ikke gir en kortsiktig effekt, en vitamin innsprøytning som der og da gir deg resultater. Spillere ingen kjenner og som kommer fra din egen bakgård, er ikke den rette medisin.

Det å fylle lommeboka til Molde, og gi litt tilbake til de som ga meg så mye, er et signal og en tanke jeg mener gjennomsyrer dette, og det blir for meg rett og slett forkastelig, hvis dette var Solskjær sin avgjørelse alene, tror ikke det.

Det er mange "avtaler" i fotballen, og det at spillere som Jo Inge Berget og Magnus Wolff-Eikrem har blitt brukt så lite, tyder vel på at dette kanskje ikke var Solskjærs avgjørelser alene som ga grunnlag for disse kjøpene.

Kameler svelges, prøver å finne løsninger, bygger et lag, men når man skal svare på spørsmål fra fjern og nær så blir det vanskelig å svare om hvorfor.

Jeg har også vanskelig for å forstå låneavtalen som er gjort med Berget til Celtic, og hva som egentlig foregår i kulissene når norske trenere får disse jobbene og gjør meningsløse kjøp som virker hodeløse og som små barn ikke engang ville gjort i en godte butikk.

Jeg har fulgt engelsk fotball tett i mange år, og min kunnskap og forståelse er at lag som sliter trenger en til to injeksjoner av spillere som er litt bedre og kan gjøre den lille forskjellen.

Det handler ikke om å bytte lag, spillestil og gjøre dette til "min klubb" på 10 minutter. Malky Mackay hadde bygget et fundament og Solskjær ønsket det ikke slik og ville kjøre sin stil.

Mange toppklubber i Norge og England, har ingen forankret sportsplan og et fotball faglig tankegods som et grunnlag for sin måte å spille på, og når en trener / manager forsvinner, så er det for den neste til å finne opp hjulet på nytt.

Klubbene har eiere som ikke har fotballfaglig fokus og forståelse og da går det veldig ofte til "H" med stor bokstav, fordi det er fundamentale stilbrudd som finner sted, og det er nok fordi en manager har sin måte å gjøre det på, en annen ville gjort noe annet.

Ansetter du Nils Arne Eggen, får du ikke kontringsfotball i luftrommet, og du kan ikke spille Eggen fotball med Jostein Flo på flanken. Det er her filosofi, spillestil og evnen til å nå resultater med din stil blir avgjørende. Spillere skal tilpasses og forstå og like det mønsteret det legges opp til, samt ha evne til å tilpasse seg et slikt system.

Når Cardiff har kjørt en Malky Mackay stil, med sterke røtter i Championship fotballen, og har spillere som er vant til den type fotball, direkte og tradisjonell, så er det vanskelig å gjennomføre endringer fort som skal dra med seg de samme spillerne og få dem til å spille på en annen måte.

Når du samtidig sliter med nedrykkspøkelset og har den stressfaktoren i tillegg, så kan man vel bare konstantere at Ole Gunnar Solskjær var et feilskjær, ikke fordi han er en dårlig trener, men fordi han kanskje ikke var rett mann til rett tid for Cardiff City.

Vi ønsker Ole Gunnar Solskjær lykke til i nye jobber, som helt sikkert vil dukke opp, men da må nok de som ansetter "Lille Sir Alex" ha en klar sportslig plan. Ha et spillermateriell hvor alt ikke må byttes ut, og ha kapital til å gi denne mannen muligheten til rotere en stall med 24 til 30 spillere.

Det er nemlig det som er en del av "verktøykassa" til Solskjær, og han har en stil som krever sitt, så hver klar på hva du får når du ansetter denne mannen.

Kommentarer