7. juni 1970, hvor var du ?

For 45 år siden idag ble det spilt en fotballkamp mellom England og Brasil. Det var en kamp som mange har beskrevet som VM finalen som aldri ble spilt. 

Det var VM, og vertsland var Mexico. Kampen over alle kamper i gruppespillet skulle vise seg å bli, historisk på flere måter, og selvfølgelig svært spesiell.

Bobby Charlton
England som var regjerende verdensmester hadde trukket favoritten til å vinne, Brasil i gruppen sin. Begge nasjoner hadde vunnet sin første kamp og dette var selvfølgelig en gruppefinale.

Mange av de engelske heltene fra VM laget i 66 var fortsatt med. I mål var han som ble sett på som den beste i verden, Gordon Banks. Bobby Moore var fortsatt kaptein og en klippe i midtforsvaret.

Jack Charlton, som var makkeren til Moore i 66, var i troppen også i 70, men Sir Alf Ramsey valgte han bort fra laget, istedet var jobben gitt til Brian Labone.

Pele og Moore
Klubben til Labone, Everton, hadde akkurat vunnet seriemesterskapet i England og hadde fått med fire spillere i troppen, og tre av dem fikk spille denne spesielle kampen.

Keith Newton spilte ikke, men Tommy Wright og Alan Ball var de to andre fra "Goodison Park". Wright spilte høyre back. Ball, som vanlig i en sentral rolle på midtbanen.

VM vinnerne fra 66, Bobby Charlton, Geoff Hurst og Martin Peters var også i laget, så mye av grunnmuren var bygget rundt disse spillerne.

Francis Lee som i 1970 spilte for Manchester City var gitt en plass på topp sammen med Hurst. Alan Mullery fra Tottenham var ny på midtbanen.

På venstre back ble Terry Cooper fra Leeds en favoritt. Med sine hvite fotballsko, spilte han fantastisk i denne VM turneringen og fikk sitt definitive gjennombrudd i landslagssammenheng.

Brasil kom til kampen med et lag som på mange måter var
komplett. Alle kjente jo til Pele, men navn som Tostao, Jairzinho, Carlos Alberto og Rivelino brente seg inn i mange fotballhjerter.

Det store øyeblikket i kampen var knyttet til en helt spesiell hendelse. Ikke en scoring eller en kontroversiell dommeravgjørelse, men en redning av Gordon Banks.

Et nydelig raid på høyresiden, og en presist innlegg fra Jairzinho, ble headet ned av Pele, alle trodde ballen var i mål, men på en mirakuløs måte reddet Banks ballen, og "The save that stopped the World" var et faktum.

"The save that stopped the World" / "You Tube"
Jairzinho var også mannen bak vinnermålet til Brasil, og han overlistet Banks i det 59. minutt. England klarte aldri å komme tilbake etter dette, selvom de rystet den kommende verdensmester i en kamp som mange mente var "finalen".

Jeg var seks år den gangen, husker ikke hvor jeg var, og fikk aldri med meg dette "direkte". Men bilder og videoklipp fra akkurat denne kampen har jeg sett ofte etterpå.

Alle de beste var med i dette VM, det hele ble kronet med at Pele vant sitt 3. Det var liksom slutten på en spesiell era, og England var ikke tilbake i et VM sluttspill på 12 år.

7. juni 1970 er en spesiell dag for fotball, hvor var du ?
.

Kommentarer

Populære innlegg