Trist som faen, Høgmo !

Det norske landslaget er ikke i stand til å begeistre, og det er klare årsaker til det. Landslaget under Høgmo er et uferdig byggverk og en ny byggmester må inn for å foredle en god generasjon spillere.

Det er vanskelig å finne en rød tråd i det Høgmo driver med, vanskelig å se at han kan få dette til å fungere og mye av det som blir sagt henger overhodet ikke på greip.

Kampen mot Sverige var et lyspunkt og man kunne se konturer av noe bra, men hva gjør Høgmo. Han legger om igjen og velger å utelate naturlige kantspillere i et 4-4-2 system, merkelig.

Norge må alltid ha overtall i midtbane leddet i sin grunnformasjon, og for meg er det naturlig for Norge å spille 4-2-3-1, og dyrke frem et spill i denne formasjonen.

Det å flørte med 4-4-2 på en landslagsarena hvor de fleste nasjoner spiller 4-5-1, er uansett hvilken innfallsvinkel du har, en hodeløs manøver.

Det er også hodeløst og ikke bygge spillet opp og rundt Martin Ødegaard. De som ikke ennå har fått med seg hvilket helt spesielt talent denne gutten har, bør forlate fotball og finne på noe annet.

Vi har en stor stjerne i dette laget og han må dyrkes og brukes for det det er verdt og spille i sin favoritt posisjon og få maksimalt ut av hans potensial i en rolle rett bak en spiss.

Problemet til Høgmo er at han for tiden ikke har nok spillere rundt Martin Ødegaard som forstår og kan gå i de riktige rommene og skape "magi".

King, Sødlund og Diomande er ikke de rette for systemet og jeg ville mye heller ha sett Tarik Elyounoussi i samspill med Ødegaard helt der fremme.

Norge er bortskjemt med gode sentrale midtbane spillere og det er et dilemma for Høgmo og gjøre steintøffe valg i forhold til å droppe spillere som Stefan Johansen og Per Kristian Skjelbred, for det er det som må til, fordi det er ikke plass til fire sentrale midtbane spillere i et norsk landslag.

Teknikk, fart og gjennombruddskraft gjennom pasninger fra Ødegaard er det som gjelder for Norge, og den fotball som fremover vil bli toneangivende og da er det ikke plass til spillere som løper etter at ballen er slått, og som ikke har evne til å lese spillet på en måte som er nødvendig for å få det beste ut av Martin Ødegaard.

Bak Ødegaard trenger Norge spillere med sterk taklingsevne og gode balanserende kunnskaper. Håvard Nordtveit og Alex Tettey er en perfekt duo i to sentrale defensive midtbane roller.

Det er også viktig at laget har ekstrem hurtighet og driblesterke kanter, Helland og Mohamed Elyounoussi er typer som kan håndtere slike utfordringer. Selvom begge er best med høyrebeinet, så vil en Jonathan Parr i en venstre back posisjon kunne overlappe og komme opp å slå innleggene.

Til høyre i forsvaret er Omar det beste valget og han ville fungert fint i spann med Helland på høyrekanten. Omar er offensiv og en fin spiller som vil vokse videre.

Hovland og Forren er et helt greit valg i midtforsvaret og spillere som holder et høyt internasjonalt nivå og vil kunne håndtere de beste av motstandere.

Bak er Nyland et helt greit valg og ingen klager på det. Høgmo har oversett Jonathan Parr og også latt andre venstrebente backer stå i skyggen av høyrebente Høgli.

Flo (Molde) og Grøgaard (Odd) er begge spillere som har evne til å gjøre en god jobb til venstre i forsvaret og vil da erstatte en Høgli som er høyrebent og et helt uforstårlig valg på en venstre back.

Jeg ønsker også å få se Iver Fossum i landslaget, men da som et cover for enten Tettey eller Nordtveit.

Stefan Johansen er en flott fotballspiller og også Per Kristian Skjelbred, men det er dessverre ikke plass og valgene er enkle med Nordtveit og Tettey som et perfekt par.

Tettey er også for meg "kapteinen" i laget, og Nordtveit en like soleklar "vk".

Det er viktig å finne riktig system, gjøre tøffe og klare valg og dyrke frem et spillemønster og en spillestil som passer som hånd i hanske for Martin Ødegaard.

Tror ikke Høgmo er tøff nok til å vrake spillere som han har gitt stor tillit og samtidig ha evnen til å se et mønster som idag ikke er tilstede, med valg av spillere og systemer som "krasjer" fullstendig.

Norge er iferd med å få frem en rekke spennende spillere, men tror nok at mannen bak rattet nå kjører både i feil fil og i gal retning.

For meg er det selvfølgelig flere kandidater som kan ta dette videre. Bob Bradley er en favoritt, med en cv som er mer enn god nok for å få til dette. Ole Gunnar Solskjær og Tor Ole Skullerud skulle også ha evner til å få orden på dette.

Det er tid for en ny sjef, klarere valg og sterkere tro, for dette er trist som faen, Høgmo !

Kommentarer

Populære innlegg