England hva nå ? 50 siden 66

Det er 50 år siden England vant VM i fotball, på hjemmebane, på Wembley. Vest-Tyskland ble beseiret 4-2 og Geoff Hurst scoret 3 mål i finalen.

Spillerne ble for alltid legender og er fortsatt de eneste engelskmenn som har vunnet et VM i fotball. Det var et lag som som etter VM kun spilte en gang til sammen.

I målet stod Gordon Banks, en keeper som på denne tiden var regnet som en av de beste i verden. Til daglig voktet han målet til Leicester City.

På høyre back spilte en som hadde vært trofast til sitt lag, George Cohen fra Fulham var en som fikk tillit, men var vel egentlig et annet valg bak Jimmy Armfield fra Blackpool.

Ray Wilson var selvskreven på venstreback, den gang regnet som en av de beste i verden.

Jack Charlton fra Leeds og Bobby Moore fra West Ham var det valgte midtstopper par, og en perfekt kombinasjon med hodesterke Charlton og spiller maestroen, kapteinen og dirigenten Moore.

England ble under dette VM kjent for laget som spilte uten vinger, og heller valgte arbeidsjern som Martin Peters og Alan Ball i kant rollene, med Bobby Charlton og Nobby Stiles inne sentralt.

Charlton, Ball og Peters var alle begavede fotballspillere og på sitt beste kunne de avgjøre fotballkamper på egenhånd.

Nobby Stiles var en som mange mener England aldri har klart å erstatte og er mye av årsaken til at man ikke har nådd helt fram i mesterskap. Bikkja som ødela for de andre, har liksom manglet etter at Stiles ga seg.

Fremme skulle egentlig aldri Geoff Hurst ha spilt, det var Jimmy Greaves som var den store stjernen.

England 1966
Greaves hadde spilt i de innledende rundene, men han fikk en liten skade og Hurst fikk sjansen og holdt seg inne i laget og fikk da oppleve det å score 3 i finalen.

Det var ikke lov med innbytte i 66 og Greaves fikk ikke heller noen medalje. Dette ble rettet senere og til slutt fikk alle VM spillerne medalje, også de som ikke var med i finalen.

Den siste i 11'ren var Roger Hunt fra Liverpool.

Det er gått 50 år siden 66, og det er et EM på trappene. England har igjen og kanskje for første gang på 50 år et lag som regnes som en favoritt.

Vest Tyskland er regjerende verdensmester, mens Spania er litt på hell, muligens. Holland er ikke med og Italia er selvfølgelig å regne med, men ikke det helt store der heller.

England gikk igjennom kvalifiseringen som "kniv i smør" og hadde ingen problemer under en landslagstrener som i det stille har bygget et godt fundament.

Roy Hodgson fikk lite eller ingenting til i 2014, med et lag som manglet gnist og nok rutine blant de yngste til å få noe til. Gerrard og Lampard ble for gamle og dro fortsatt lasset.

Nå er det mye spennende på gang for England og det kan gå langt, veldig langt. Leicester vil igjen ha en spiller i troppen, ikke en keeper, men spissen Jamie Vardy.

Vardy har blomstret denne sesongen i Premier League og kan også spille en nøkkelrolle for England, det vil også Man City duoen Joe Hart og Raheem Sterling.

England har Man Utd duon Jones og Smalling som et solid midtstopper par, her kan også Cahill og Stones melde seg på.

Tottenham har mange spillere som kan spille en rolle. Kane, Alli, Dier og Townsend er alle med i "brutto praten", Mason og Walker kan også melde seg på.

Arsenal vil sikkert også bidra med noen spillere, Wilshire, Walcott, Chamberlain og Gibbs er alle i bildet. Everton har også Ross Barkley som vil være i troppen.

Man Utd kommer ikke bare med Jones og Smalling, men også Shaw, Rooney og Young vil kunne nå sluttspillet. Young kan være en joker, nå som høyreback.

Clyne og Milner fra Liverpool, sammen med Sturridge, Lallana og Henderson skal sikkert også inn i diskusjonen.

Jeg har tro på England denne gangen, og det er mange gode spillere som alle kan ta steget. Vi får se hvilke Roy Hodgson velger å ta med, men uansett hvem som stiller så skal England regnes med.

Spørsmålet som stilles er, England hva nå ? 50 siden 66.

Kommentarer

Populære innlegg