Et gyllent triangel eller rustent rekkverk, har vi funnet fotballens vugge

Workington AFC, Barrow AFC og Carlisle United FC er tre fotballklubber i distriktet Cumbria, som vi finner i den nordvestlige delen av England.

Cumbria
Klubbene er idag fortsatt i live og spiller på ulike nivåer. Carlisle United er fortsatt i ligasystemet, mens Workington og Barrow har forlatt det gode selskap for lenge siden.

Barrow var ligaklubb fra 1921 til 1972. Klubben ble da ikke valgt tilbake i ligasystemet, selvom de hadde to klubber bak seg i den gamle 4. divisjon. Hereford United ble klubben som tok over plassen da Barrow forlot det gode selskap.

Klubben har siden den gang levd et liv på nivå 5 og 6 i den engelske fotballen. Workington forsvant ut av ligasystemt for godt i 1977. Plassen ble tatt over av Wimbledon, som vi husker fikk en flott reise i seriesystemet.

Cumbria er ikke så kjent for fotball, men mest for landskapet der landområdet ligger nordvest i England opp mot grensen til Skottland. En fantastisk natur finnes her, og det er vel greit å si at turister kommer ikke hit for å se fotball.

Carlisle United har alle som har fulgt fotballen på øyriket et godt forhold til. I sesongen 1974-75 var de nyopprykket til øverste nivå og tok ligaen med storm og ledet etter to serieomganger. En del gode spillere hadde funnet veien opp til Carlisle og historie ble skapt.

Først og fremst er det spillerne på fotballkortene som huskes best i sine rød, hvite og blå drakter som var litt spesielle og ikke egentlig en klassisk Carlisle drakt, som er blå og hvit. Men denne sesongen hadde man valgt litt annerledes.

Spillere som Bill Green og Ray Train var begge en del av dette laget, to mann som fikk gode karrierer etter tiden i Carlisle. Green signerte for West Ham og Train spilte senere for Bolton og Sunderland.

Bobby Owen en tidligere Man City angriper var en spiller som fikk litt oppmerksomhet og scoret en del fine mål. Broren til Allan Clarke, Frank Clarke var også en del av troppen. Det var også en mann som kanskje var bedre kjent for cricket, Chris Balderstein.

Klubbene vi snakker om er plassert litt rundt i distriktet. Barrow i byen Barrow in Furness sør vest i Cumbria, Workington i Allerdale som ligger nordvest ut mot kysten og Carlisle nærmere Skottland og et knutepunkt for togtrafikken i distriktet.

Workington sin historie er ikke full av de største meritter, men noen kjente spillere har vært innom her i sin karriere. Tidligere engelsk landslagskeeper Scott Carson tilbragte tid i klubben før han ble plukket opp av Leeds.

Den legendariske Liverpool manager Bill Shankly var sjef i klubben fra 1954 til 1955, og samme mann tilbragte to sesonger i Carlisle som spiller på 30 tallet.

Keith Curle - Carlisle United
Noen husker sikkert også keeperlegenden John Burridge, som fortsatt er den eldste spilleren som har spilt i Premier League, han startet i Workington og voktet buret her fra 1969 til 1971.

Barrow har også hatt noen legender i sine rekker. Ron Yeats og Brian Kidd har hatt perioder her som manager. Begge to i senere tid og når klubben var utenfor ligasystemet.

Peter Withe, som vi kjenner best fra Nottingham Forest, Newcastle og Aston Villa, tilbragte noen av sine tidlige fotballår i Barrow, men det ble kun en enslig kamp ute i Cumbria.

Keith Eddy har også fartstid hos Barrow. Senere spilte han for Watford og Sheffield United, og som vi husker som en sindig lagkamerat til Pele i New York Cosmos.

Tony Field endte også sine dager i New York Cosmos, og hadde en karriere som brakte han til Barrow i 1966 til 1967. En bra angriper som også fikk muligheten til å spille "alongside" Pele i NASL.

Tidligere landslagspiller for England, Alan Kennedy, som vi husker best fra tiden i Liverpool og Newcastle avsluttet sine karriere i Barrow AFC.

Liverpool og England forsvareren Emlyn Hughes er født i Barrow in Furness, men aldri registrert som spiller for noen av klubbene i dette distriktet.

En nomade i fotballens verden, Grant Holt, som vi husker fra Premier League med Norwich, Wigan og Aston Villa, har også spilt for Barrow AFC, på lån i 2001, 10 kamper 4 mål.

Myten om at et liv i akademi er eneste vei til toppen, kan herved avkreftes med disse fakta, da faktisk mange spillere og managere med et eventyr eller opphav i Cumbria baserte klubber har tatt steget helt opp på det ypperste nivå i fotballens verden.

Cumbria beskrives av mange som "fotballens vugge" og der hvor det hele startet, med ball lignende øvelser og kamper så tidlig som på midten av 1700 tallet.

Kamper spilles fortsatt i Cumbria, med den tidligere engelske landslagsspilleren Keith Curle ved roret på Brunton Park i Carlisle. Tidligere Notts County forsvarer Paul Cox ved roret hos Barrow, og oppe i Allerdale har Derek Townsley hovedansvaret i Workington.

Om det fortsatt er et gyllent triangel eller et rustent rekkverk for være opp til deg å bestemme, men det spilles fortsatt ved fotballens vugge.

Kommentarer

Populære innlegg