Premier League, opp og ned, frem og tilbake

Det er mange klubber som har tatt steget opp på Premier League nivå, noen har vært der bestandig, mens andre sliter med å nå, eller komme tilbake, til det ultimate målet

Premier League (92/93 - 15/16)
Det sparkes managere og lagene har alle sine metoder for å prøve å finne vinnerformelen. Noen klubber savner vi der oppe, andre er vi glad for har forlatt det gode selskap.

Det engelske ligasystemet består av fire divisjoner, under Premier League har man League Championship, League 1 og League 2.

Jeg har sett kamper på alle nivåene og det er imponerende, både spill og tilskuertall helt ned på nivå 4. Lett også å havne i "bakleksa" og veien nedover kan fort gå veldig fort.

Av alle lag som har spilt i Premier League, så er Portsmouth det eneste laget som befinner seg på nivå 4 i skrivende stund. Portsmouth som under Harry Redknapp var et godt etablert lag på Premier League nivå.

Seier i FA Cupen i 2008, sier vel sitt om hvordan en klubb som var "økonomisk dopet" gjennom rike eiere, mistet sitt fotfeste når disse valgte å gjøre andre ting.

Klubber som Oldham, Wigan og Bradford var også mot alle odds Premier League klubber i en periode. Vi får nok kanskje aldri se dem tilbake på øverste nivå.

Blackpool og Burnley er også to "David's" som med små midler og noen "lure" managere har klart å nå helt opp til toppen, selvom begge ble for små i sine forsøk når de har vært oppe.

Arsenal, Aston Villa, Man Utd, Chelsea, Tottenham, Everton og Liverpool er de klubbene som har vært oppe på øverste nivå i alle sesonger Premier League har eksistert. Nå¨kan det være at Aston Villa forlater det gjeveste selskap etter denne sesongen, og kun 6 klubber står igjen som "ever present".

London har hatt mange representanter på øverste nivå, men det har gått litt opp og ned. De tre store, Arsenal, Chelsea og Tottenham er nevnt, men også West Ham, Charlton, Fulham, Watford, Wimbledon (MK Dons), Crystal Palace og QPR har mang en sesong bak seg i Premier League sammenheng.

Midlands har aldri hatt en vinner av Premier League, men denne sesongen kan Leicester klare å bli den første Midlands klubben som vinner ligaen på øverste nivå siden Aston Villa triumferte i 1981.

Nottingham Forest, Derby, Wolves, Stoke, Birmingham, West Bromwich og Coventry er klubber fra "midten" som har levd et liv på "toppen" i flere sesonger.

Ipswich og Norwich fra East Anglia, Sunderland, Middlesbrough og Newcastle fra "The North" og de Walisiske klubbene Cardiff og Swansea kan alle skilte med Premier League "status" i sin historie.

Nede på sydkysten har Bournemouth denne sesongen fått sin debut på øverste nivå, mens Southampton gir området en klubb nr. 2 på Premier League nivå.

Blackburn og Bolton er to klubber med et tidligere liv på toppen, og hadde mange fine sesonger på øverste nivå. Blackburn vant til og med Premier League i 1995.

Nesten halvparten av alle lag i det engelske ligasystemet har en eller annen sesong på øverste nivå, og klubber som Swindon, Sheffield Wednesday, Reading, Sheffield United og Barnsley må ikke glemmes, ei heller Hull.

En storklubb som jeg personlig savner stort er Leeds. Laget som ingen helt forstår hvorfor ikke klarte å henge med på midten av 2000 tallet, da de i 2004 forlot toppen og har aldri funnet veien tilbake.

Da tror jeg vi har nevnt de som nevnes skal og under finner du oversikten på lagene og hvor mange sesonger de har tilhørt det gjeveste selskap.

PL lag, antall sesonger, dagens nivå, (24 sesonger er "ever present")

Arsenal, 24, 1
Aston Villa, 24, 1
Barnsley, 1, 3
Birmingham City, 7, 2
Bournemouth, 1, 1
Blackburn Rovers, 18, 2
Blackpool, 1, 3
Bolton Wanderers, 13, 2
Bradford City, 2, 3
Cardiff City, 1, 2
Charlton Athletic, 8, 2
Chelsea, 24, 1
Coventry City, 9, 3
Crystal Palace, 7, 1
Derby County, 7, 2
Everton, 24, 1
Fulham, 13, 2
Hull City, 4, 2
Ipswich Town, 5, 2
Leeds United, 12, 2
Leicester City, 10, 1
Liverpoool, 24, 1
Manchester City, 19, 1
Manchester United, 24, 1
Middlesbrough, 14, 2
Newcastle United, 22, 1
Norwich City, 8, 1
Nottingham Forest, 5, 2
Oldham Athletic, 2, 3
Portsmouth, 7, 4
Queens Park Rangers, 7, 2
Reading, 3, 2
Sheffield United, 3, 3
Sheffield Wednesday, 8, 2
Stoke City, 8, 1
Southampton, 17, 1
Swansea City, 5, 1
Swindon Town, 1, 3
Sunderland, 15, 1
Tottenham Hotspur, 24, 1
West Bromwich Albion, 10, 1
West Ham United, 20, 1
Wigan Athletic, 8, 3
Wimbledon (MK Dons), 8, 2
Wolverhampton Wanderers, 4, 2

Kommentarer