11 rette på Nedre Langgate, har du husket å levere tippinga, Billy Wright & Billy Wrong

Det var hver lørdag og det var da magien slo til, norske og engelske kamper på "tippelappen" som ble klar tidlig i uka for innsending, og det å ikke levere inn  tippinga eller glemme det var dødssynd

Der jeg bodde var det tipping i både 1. og 2. etasje, mor og mormor hadde sine faste rekker, som var like hver uke uansett hvem som spilte og favorittene var ikke så viktig, det var overtroen om at man ikke kunne endre den helt spesielle rekka, eller for den saks skyld mønsteret man hadde skapt.

Fattern trodde ikke på slike rekker, men likte system og hadde sine egne metoder, og kikket litt på statistikk, tenkte på Tommy Lawton og et system, et system som hadde magien i seg og som resulterte i en 11'er som ga over 20 000 i gevinst tidlig på 50 tallet.

Jeg fikk ikke sans for tipping før vi kom inn på 70 tallet, men praten om den 11'eren på 50 tallet, som resulterte i at mange kunne kjøpe seg ny dress og nye sko, var liksom den aller største, selvom den ikke var den første.

Derfor la oss gå tilbake til den aller første tippekupong, den som så dagens lys i mars 1948, og kampene som ble spilt lørdag den 13. for å være eksakt.

På kupongen var det engelsk 1. og 2. divisjon, og lagene var kjente, selvom oppgjørene kanskje ikke er helt som idag, og lag som liksom ikke passer sammen, spilte mot hverandre.

Grimsby Town var f.eks. på øverste nivå denne sesongen, her fant du også Huddersfield, men ellers var det kjente travere da som nå.

Lokaloppgjøret mellom Bradford Park Avenue og Leeds United fant også sted denne dagen, og var på kupongen, lagene befant seg i 2. divisjon. Resultatet endte med 3-1 seier til Bradford PA.

Leeds har jo opplevd en berg og dalbane, og Don Revie perioden på 60 og 70 tallet vil for alltid være den store. Bradford Park Avenue ble likvidert i 1974, men har oppstått igjen og er nå å finne på nivå 6, National League North.

Hvilket lag som vant 1. divisjon denne sesongen, 47/48 husker kanskje ikke du, men det var Arsenal, nr 2 ble Manchester United, og ja ikke så mye har forandret seg i forhold til "de store".

Vi fant Arsenal på kupongen i en bortekamp mot Everton, og The Gunners var sterke og vant 2-0. Et oppgjør som vi vil finne i Premier League også denne sesongen, det mellom Manchester City og Burnley gikk også av stabelen denne lørdagen, endte med 4-1 seier til hjemmelaget.

Blackburn slo Portsmouth 1-0, Grimsby og Stoke spilte uavgjort 0-0, Chelsea tok seg av Charlton og banket dem 3-0. Huddersfield vant 2-1 over Middlesbrough. Sunderland måtte se seg slått på hjemmebane 2-0 mot Preston. Wolves og Sheffield United spilte 1-1.

De resterende kampene var fra nivå 2, og her ble det seier som tidligere skrevet til Bradford PA over Leeds. Bury og Birmingham spilte uavgjort, Doncaster og Coventry endte 0-0, mens Millwall slo Plymouth 2-0. Den siste kampen på kupongen, på den aller første tippekupong, er et lite mysterium.

Kampen mellom Sheffield Wednesday og Brentford, ble nok aldri spilt på denne datoen, og ble sikkert trukket, da dette oppgjøret i forhold til statistikk og offisielle bøker ble spilt 12. april samme sesong og endte 1-1.

Det betyr at min research aldri ga meg 12 rette tippetegn på den aller først tippekupong, selvom det sikkert ble et trukket resultat, og det gjør jo at den magiske 11'er får en ny dimensjon.

Man kan sikkert skrive en hel bok om den aller første tippekupong, og hva som skjedde denne dagen på "balløya", men vi gir oss ikke vi, og lar noen linjer til få plass.

Spillerne, hvem scoret målene og hvem var toneangivende i denne epoken. Hvem var Arsenal heltene som vant ligaen og hvem var på laget til Manchester United som ble nr. 2.

For de som lurte så vant Manchester United FA Cupen, fikk jo et greit plaster på såret, ved å slå Blackpool i finalen på Wembley,

Spillere som Stanley Matthews og Stan Mortensen spilte finalen for Blackpool, Manchester United hadde Jack Rowley som en ener, forøvrig en med 6 mål på 6 landskamper for England.

Vi går tilbake til tippekupongen, og vi finner flere kjente og legendariske navn som var i aksjon denne lørdagen. Tom Finney spilte som vanlig for Preston, Billy Wright var i aksjon for Wolves, og Arsenal hadde Ronnie Rooke på topp som spyttet inn mål.

Navn som Jimmy Logie, Reg Lewis og Don Roper må heller ikke glemmes i dette legendariske Arsenal laget.

Billy Wright ble senere en fast tippegjest på NRK, og den legendariske spilleren ble ikke like legendarisk for tippetipsene og fenomenet Billy Wrong oppstod. Tror vel at NRK radio lagde sin egen Bill Wrong variant, og han tippet alt motsatt, gikk omtrent like bra.

Gutta på Nedre Langgate, med nye dresser og sko og med den magiske 11'er på 50 tallet blir selve symbolet for meg. Skulle gjerne hatt denne spesielle kupongen på veggen i glass og ramme.

Tiden går og tippekupongen eksisterer enda, men magien er vel litt borte, spillene er blitt mange og vi kan tippe på alt og ingenting, mulighetene er større og kanskje litt uoversiktelige. Selvom de i 1. og 2. etasje er borte, så leverte de inn sin "tippelapp" til det siste.

Vi glemmer fort, og det som engang var like sikkert som melk og brød, er ikke lenger på alles lepper, i både 1. og 2. etasje, "har du husket å levere tippinga". Vi kan også fortsatt gjøre "Wright" and "Wrong", alltid med den aller siste, men nok ikke lenger med den første tippekupong.

Kommentarer