"The Ghost of Thirds", Hi Hi, Skotsk Attraksjon

Noen sesonger har akkurat startet, andre er iferd med å avsluttes. Fotballen ruller rundt omkring og det gjorde den også i Cathkin Park fra 1884 til 1967.

Syd i byen Glasgow, lå denne stadion, som idag er kun et minne av en tid som som er svunnen. Klubben som spilte på banen er idag kun betegnet som "The Ghost of Thirds".

Cathkin Park
Klubbens navn var Third Lanark. Draktene var røde og buksene hvite. De hadde sitt hjem i Cathkin Park. En hjemmebane hvor kapasiteten var på 50 000.

Det ble spilt veldig mange fantastiske oppgjør på denne banen, og mens Glasgow klubbene Rangers og Celtic var på vei til toppen av Europeisk fotball, forsvant Third Lanark fra kartet.

Klubbens klengenavn var Hi Hi, og sagnet sier at fra en av kampene på Cathkin Park, ble ballen spilt så høyt at den bare steg og steg,

Third Lanark var et navn basert på det militære og grunnlagt av det 3. regiment. Etter kort tid ble klubbens forbindelse til militæret kuttet, men navnet bestod.

Tilskuerne ropte High, High, High, og det ble til sangen Hi, Hi, Hi. Dette ble en "vinner" blant fansen og ble sunget "ever since" for å få guttene fra det "3. regiment" til å kjempe for hver ball.

Jeg stusset over navnet Third Lanark. For meg var det klubben som jeg ikke visste hvor ble av, og som ikke var en del av verken skotsk eller engelsk fotball når jeg begynte å følge med.

Mange husker sikkert "The League Ladders" fra "Shoot" med alle klubbene. Her var de ikke, og når vi nå vet historien om Third Lanark er det ikke så rart, men for meg var det den gang et mysterium.

Det er lenge siden, 1967, det var da klubben ble nedlagt, bare seks sesonger før endte de på 3. plass i topp divisjonen i Skottland, bak Celtic og Rangers.

Klubben fullførte 1966-67 sesongen på nivå 2 og endte på 11. plass. Men på sommeren var det over og klubben ble nedlagt og forsvant pga av økonomiske problemer.

Den siste "manager" var Bobby Shearer. Den tidligere Rangers legenden med 267 ligakamper og 4 landskamper for Skottland, var den siste som ledet et Third Lanark i Cathkin Park.

Kampen ble spilt 25. april 1967, og den endte 3-3, motstander var Queen of the South. Den siste som scoret et mål i "parken" var Queens spilleren Brian McMurdo.

Mange husker sikkert Bill Shankly, den legendariske Liverpool manager, broren hans Bob var også en habil fotballspiller og manager og var "in charge" hos Third Lanark i noen år på slutten av 50 tallet.

Third Lanark, 1962
Third Lanark vant ligaen i Skottland i 1903-04. De vant den skotske cupen i 1889 og 1904. De var i fnalen i den skotske ligacupen i 1960.

Tilskuerrekorden står fra en kamp mellom "Thirds" og Rangers i 1954, 45 455 var innom portene for å se denne kampen i 3. runde av den skotske cupen.

Av spillere som var i denne klubben kan det være at noen husker Ally MacLeod. Han var en legende i klubben og spilte der i to perioder, fra 1949 til 1955 og fra 1963 til 1964.

Vår generasjon har nok det navnet i minnet fra VM i 1978, da den godeste MacLeod var manager for Skottland.

MacLeod spilte for Blackburn og var en kjent profil. Leicester City hentet Jimmy Goodfellow fra "Thirds", han scoret i ligacup finalen mot Chelsea i 1965.

Dave Hilley var også en fra denne generasjon, en angriper som senere spilte for Newcastle og Nottingham Forest.

Manchester City kjøpte Matt Gray og Alex Harley. Gray scoret 94 mål på 166 kamper for "Thirds", og senere 21 på 91 for City. Harley 68 på 85 for "Thirds" og forsatte i City med 23 på 40.

Harley var toppscorer i Skottland i 1960-61 sesongen med 42 mål og en legende av rang. "Thirds" spilleren ble solgt til Man City for £ 19 500, og senere videre til Birmingham for £ 42 000.

Klubben solgte unna på begynnelsen av 60 tallet og laget som endte på 3. plass smuldret opp, noen nye kom til, men det var fristende og få inn "cash" når klubbene syd for grensen kom med sjekkheftet.

Klubben syd i Glasgow, Hi Hi, de røde og hvite fikk sin endelige "dødsdom" da det visste seg at det var uregelmessigheter i driften og gjelden var på £ 40 000 sommeren 1967.

Klubben med 95 år i skotsk fotball, klubben som hadde vunnet alt som vinne kunnes i Skottland og som, selvom Celtic og Rangers var med, vant Glasgow Cup så sent som i 1963, var ikke lenger en del av fotballen.

Fansen hadde mistet sitt lag, et lag som hadde enorme tilskuer tall var borte. Følelsene var mange. Noen ble sinte, noen gråt og noen bare gikk i sorg. Lørdagene ble annerledes nå, det var ikke lenger kamper i Cathkin Park.

Her ble det spilt landskamper mellom Skottland og England, store oppgjør mot Celtic og Rangers, og nå var det slutt, helt slutt, Hi Hi skulle ikke synges lenger og klubben var nedlagt.

Idag, 50 år etter klubbens nedleggelse er det fortsatt minner igjen fra stadion, som er unik på mange måter. Med sin amfi aktige karakter står fortsatt noe av tribunene igjen blant trær og ugress.

Mange ting går i glemmeboka, noe har man aldri visst og noen minner om det som var kan hentes frem som "The Ghost of Thirds"og tonene til Hi Hi. Dette er en virkelig skotsk attraksjon.

Kilder:

Wikipedia, Third Lanark
You Tube, Can you hear the Hi Hi sing
You Tube, The Strange Death of Third Lanark

Kommentarer