Blant byer og unioner, et palass og litt skog finner vi også en glemt "Park Avenue"

Klubber i England har gjennom tidene beholdt sine navn og tatt godt vare på sitt opphav. Lagene er ofte blitt til på steder her og der, og navnene har kommet litt etter "indianer prinsippet".

Bradford Park Avenue
Vi har "Rovers" og "Rangers", "United", "City", "County" og "Town", et og annet lag uten noen "tilhenger" som Liverpool og Everton. Du finner noen rariteter inniblant som "Wednesday" og "Forest". Vi skal heller ikke glemme "Athletics", "Wanderers" og "Palace"

Det var også en "Aveny" blant topplagene i England, men selvom klubben har oppstått igjen langt nede i seriesystemet for en del år siden, så forsvant Bradford Park Avenue fra "Football League" i 1970.

Det ble gjennom tiden blant annet 3 kvartfinaler i FA Cupen, en 9. plass på øverste nivå og 62 sesonger i det engelske ligasystemet. Klubben trakk 30 000 pluss på sine hjemmekamper.

Kenny Hibbitt
Bradford Park Avenue var klubben som fostret spillere som Kevin Hector og Ken Hibbitt. To spillere kjent fra Tippekampene på 70 tallet. Begge to med en fortid "på gata"

Hector bøttet inn mål for Bradford PA og senere for Derby på øverste nivå, vant serien to ganger, mens Kenny Hibbitt spilte med hjertet utenpå drakte for Wolves gjennom hele 70 tallet.

Noen husker sikkert også keeperen David Lawson, som voktet målet til Everton på 70 tallet. Han var i en kort periode den dyreste keeper i verden, når Everton betalte £ 80 000 for hans tjenester.

Lawson spilte 13 ligakamper for "Park Avenue", før han ble plukket opp av Huddersfield og da senere Everton, hvor han gjorde sine saker bra.

"Park Avenue" er også første ligaklubb for Len Shackleton, som var landslagspiller for England og en svært markant skikkelse i engelsk fotball på 50 tallet. Sunderland fans er nok oppdatert.
Kevin Hector

Manager legenden Ron Greenwood som utrettet mirakler i West Ham United, og senere ble trener for England, hadde også en fortid som spiller i klubben.

Jimmy Sirrell, som kanskje er mest kjent for sine gjerninger som manager for Notts County og Sheffield United, spilte også en håndfull kamper for "Park Avenue" i sin karriere.

 "Park Avenue" var det beste laget i Bradford før og like etter 2. verdenskrig og tilbragte mange sesonger på nivå 1 og 2 i det engelske ligasystemet.

Klubben "dalte" litt og etterhvert ble det lokale oppgjør mot Bradford City. Klubbene møtte hverandre på nivå 4 i flere sesonger på slutten av 60 tallet.

Det ble også noen møter i cupene også opp igjennom historien og en kamp fra 4. september 1963 ble en klassiker, mye fordi "Park Avenue" knuste "City" 7-3.

Ron Greenwood
Den siste kampen mellom klubbene fant sted 25. januar 1969, det ble like "kjedelig" som "sortien" og endte 0-0. "Park Avenue" endte helt sist på 4. nivå, mens rivalen "City" fikk et opprykk til nivå 3.

Selvom klubben havnet sist fikk de fortsette i ligasystemet også neste sesong. Den gang var det søknad for å komme inn i systemet og ingen automatiske opprykk eller nedrykk fra de 4 øverste divisjoner.

"Park Avenue" gikk på en ny sesong, men igjen ble det tungt og klubbens siste sesong i ligasystemet ble 1969-70. Deretter gikk det nedover og hjem for å si det mildt.

Først forlot de ligasystemet i 1970 og ble erstattet av Cambridge United, deretter måtte de selge sin bane og dele med Bradford City og spille på den mer kjente "Valley Parade".

Det gikk så "ille" med "Park Avenue" at klubben ble likvidert i 1973, etter et de ikke klarte å klatre opp i ligaen igjen.

Klubben gjennoppstod igjen før 1988-89 sesongen. Klubben er idag å finne på 6. nivå i England, og det er vel kanskje en drøm i det fjerne om og igjen spille "top flight football".

"Park Avenue" sin beste sesong var så langt tilbake som 1914-15, da klubben etter opprykk året før endte på en respektabel 9. plass.

For noen uker siden var det igjen "match" mellom Bradford Park Avenue og Bradford City, og laget fra nivå 6 vant 3-0 i denne "pre-season friendly". En fin seier for "Park Avenue", som nå ser fremover.

Selvom den originale utgaven av "Park Avenue" forsvant, er det en klubb som nå igjen gir byen Bradford to lag og navnene er det samme.

Så blant byer og unioner, et palass og litt skog finner vi også, men litt nedover i systemet, en glemt "Park Avenue".

Kilder:

Bradford Park Avenue, Wikipedia
Bradford Park Avenue, Official Site
Bradford City v Bradford Park Avenue, Head to Head, 11v11
Neil Brown's footballers, Bradford Park Avenue
Yorkshire Post, Taking trip down memory lane

Kommentarer