Hollane i snø, Stanley i krig, Highbury, det er Rødt og Hvitt

Det er januar, starten på et nytt år, og da vet vi alle at ja da kommer FA Cupen, som vel med årene har blitt mer og mer falmet, selvom man liker å si noe annet

Jamie Vardy . Fleetwood Town
Jeg må innrømme at FA cupen er som et plaster på såret, hvis du ikke vinner en liga tittel og eller sliter med et nedrykk og har et spøkelse hengende over klubben din.

Dessuten er det så mye kamper på tv, og Premier League tar mye plass og takk for det. Kampene er spennende og det er alltid nerve både i oppgjørene og på tabellen, men for all del FA cup har også sin sjarm.

Denne helgen er det 3. runde, og Leicester, mitt favorittlag, skal opp mot Fleetwood, ledet av norgesvenn Uwe Rössler, avspark, 13.30, og det hele foregår på "Highbury".

Nei ikke på den gamle hjemmebanen til Arsenal, men på arenaen til Fleetwood Town, som også spiller i nesten Arsenal drakter, rødt og hvitt, med armer som på Pat Rice og Graham Rix.

Fleetwood Town FC er lokalisert i Lancashire, og ja i nord i landskapet, men langt vekk fra London. Klubber som Burnley og Blackburn er vel mest kjent fra dette området. Uwe Rössler kjemper med Fleetwood i League 1 og på klubbens høyeste nivå gjennom historien, og kan fort bli til en klubb å regne med.

Leicester City fans har et litt spesielt forhold til klubben og det har med en viss Jamie Vardy å gjøre. Det var her revene fant sin juvel.

Vardy ble da han forlot Fleetwood i 2012 den dyreste spiller som noen gang har blitt solgt fra en klubb utenfor ligasystemet i England. Leicester betalte en million pund og kjøpte en uslepen diamant på billigsalg.

Vi vet alle hva Jamie Vardy har gjort i Leicester drakt, og da blir summen de betalte til Fleetwood småpenger i den store sammenheng. Men det er usikkert om Vardy spiller imorgen, sliter med en skade.

1982 - Leicester v Tottenham
Leicester ja, de har jo fått seg et par eventyr de to siste sesongen, først vinner de Premier League, så når de kvartfinalen i Champions League, kan det være et nytt eventyr på gang.

FA Cupen har vært en turnering som Leicester har nådd finalen fire ganger, men alltid har det endt med tap. Wolverhampton ble for sterke i 1949, Tottenham i 61, Man Utd i 63 og Man City i 69.

Legendariske spillere som Gordon Banks, Frank McLintock, Peter Shilton og Allan Clarke har alle vært med i disse finalene og representert Leicester, selvom de kanskje er mest kjent fra andre lag, andre finaler og mesterskap.

Leicester har etter dette nådd to semi-finaler og begge endte med tap. først i 74 mot Liverpool og i 82 mot Tottenham, som begge forøvrig endte opp som vinnere av FA Cup'en i disse to årene.

Hollane - Telemark
Hvor jeg var i 74, husker jeg ikke, men når semi-finalen i 82 ble spilt tilbragte jeg tiden på skitur i timene før og dette året var helt spesielt i England som var i krig med Argentina.
Lifjell i Telemark var min base da, og jeg var på en "fjelltur" inn mot Hollane og tilbake, et sted som kanskje er så langt vekk som man komme fra en semi-finale i FA Cupen og Falklandsøyene.

Men jeg tenkte på begge deler der jeg gikk på langrennski langt inne på en snødekt vidde, med sekk og et par appelsiner og på vei til en rasteplass inne i fjellheimen i tykkeste Telemark.


Krigen som vi kjente som Falklandskrigen, handlet ikke bare om Falklandsøyene, men også om Syd Georgia og Sør Sandwichøyene. Det hele brøt ut 2. april 1982, semi-finalen ble spilt dagen etter.

Villa Park, Leicester fra nivå 2, møter Tottenham fra nivå 1. Spurs er store favoritter og alle regner med at de vil vinne, noe de også gjør. en scoring fra Garth Crooks og et selvmål av Ian Wilson gjør at det blir et surt 2-0 tap for "mine rever".

Osvaldo Ardiles som alle sikkert husker fra sin tid i Tottenham er snakkisen, og selvom han spiller semi-finalen så blir han ikke med i finalen, og pga av krigen mellom Argentina og England spiller han neste sesong på lån hos PSG i Frankrike.

Falklandsøyene
England hadde ikke da semi-finalen gikk av stabelen ennå sendt krigsstyrker til Falklandsøyene, noe de gjorde 5. april. Krigen varer i 74 dager da Argentinske styrker overgir seg, 14, juni 1982. Totalt omkommer 649 Argentinere og 255 Briter, 3 sivile Falklendere må også bøte med livet.

Falklandsøyene er bosatt av Britiske etterkommere og ønsker full suverinitet selvom Argentina hevder at området fortsatt er deres herredømme. England og Argentina tok opp diplomatiske forbindeler i 1989, men striden om suverenitet er fortsatt et stridende spørsmål.

Øyene er sett på som strategiske i forhold til kontrollen av skipstrafikk rundt Kapp Horn. Spanjoler og Briter har stridet om området gjennom historien. Under 1. verdenskrig er slaget om Falklandsøyene en strid, hvor en tysk krysser blir senket utenfor Port Stanley.

Under 2. verdenskrig blir Port Stanley brukt som base for Royal Navy og støttet skip som deltok i slaget ved Rio de la Plata.

Det er gått mange år siden 1. og 2. verdenskrig og også siden semi-finalen mellom Leicester og Tottenham, 2. april 1982, men fortsatt er Falklandsøyene et "betent tema". Det er fortsatt britisk og blir voktet med en atomubåt, et rakettbatteri og fire F3 jagere.

Det er også snø i Telemark, og som i 1982 skal jeg dit og gå på ski, timene før avspark på Highbury hvor hjemmelaget spiller i det vi vil betegne som Arsenal drakter, forskjellen er ikke så stor, selvom 36 år er gått.

Kommentarer