Ekte og unik X factor, Viva La Vida

Det er ikke så mange klubber i det engelske ligasystemet med bokstaven X i seg, Exeter City FC er en av disse, det er et par andre også, men de tar vi ikke nå

Chris Martin / Coldplay - Exeter Fan
Klubben som på mange måter har levd et liv i skyggenes dal og stort sett befunnet seg på nivå 3,4 og 5 i ligasystemet er en klubb som jeg vil betegne som ekte og unik.

De spiller sine hjemmekamper på St. James Park, og har folk som Chris Martin og Michael Jackson som kjente og kjære supportere.

Martin er født i Exeter og har sine røtter og aner i byen, og selvfølgelig har han aldri skapt noen tvil om hvilket lag han heier på.

Michael Jackson besøkte klubben sammen med en annen ikke helt ukjent herremann, Uri Geller, som en periode var direktør i klubben.

Noe annet som er unikt er at klubben er eid av supporterne, og med sitt helt unike eierskap er det en klubb basert på de rette verdier og ikke en franchise eller en klubb med enevelde.

Dette gjør Exeter City FC til et interessant
fenomen i engelsk fotball, og på mange måter ønsker jeg dem alt vel, fordi de er eid av de som "bor og bygger" i området, noe som faktisk er det viktigste.

Klubben er profesjonell for det og det gjøres nye fremskritt hele tiden, noe som en utbygging av  stadion forteller oss, man ønsker å komme videre.

Laget er for tiden å finne i League 2 og i en play off posisjon. Manager er Paul Tisdale som sikkert de mest ivrige kjenner som spiller fra Southampton på 90 tallet.


45 åringen har vært manager i Exeter siden 2006, og snart 12 år i sjefsstolen, hvor resultatene både har vært oppturer og nedturer, men igjen en helt klar forståelse av hva fotball er.

Exeter City FC, eid av fansen, vet å sette pris på sin sjef, og Tisdale setter sikkert pris på klubben også. Klubben ser at resurser, spillemateriell og arbeidet som gjøres fra manager stolen er i balanse og det er ikke et opprykk eller nedrykk som gir grunnlag for en vurdering.

Gleder meg å se at dette fortsatt er gjeldende at en manager kan sitte i stolen også etter et nedrykk, få muligheten til å ta klubben opp igjen og ikke bare skyte den som står med ansvaret.

Byen Exeter har ca. 130 000 innbyggere og i norsk målestokk faktisk en relativ stor by, med mye å by på, og i området Devon med elven Exe som et naturlig knutepunkt ligger denne plassen.

Klubben som ble grunnlagt i 1901 som St. Sidwell's United og skiftet navn til Exeter City i 1904 har eksistert i 116 år, og aldri spilt høyere enn nivå tre, det som idag er kjent som League 1.

X-Faktor - Exeter City
Klubben har idag tidligere Tottenham legende Steve Perryman i en rolle som Director of Football, han har også i en periode tidligere vært manager. En annen kjent skikkelse som har ledet klubben er tidligere VM vinner for England, Alan Ball.

Paul Tisdale har sin assistent i den tidligere Southampton, Derby og Leicester spilleren Matt Oakley, som har lang erfaring fra spill på øverste nivå og som også avsluttet sin spillerkariere i Exeter.

Lee Holmes, Lloyd James og Dean Moxey er tre navn som har erfaring fra høyere nivå og idag er viktige brikker i Exeter, må også nevne keeper taltentet og England U.20 landslagskeeper Christy Pym.

Det er jo ikke hvem som helst som har eller har hatt sitt i hjerte i klubben Exeter City FC.

En klubb med ekte og unik x factor, kanskje ikke for deres bragder på banen, men fordi klubben er styrt i god supporterånd, har kjente fjes fra andre arenaer med i "bandet", og fortsatt kan prestere og jage resultater, Viva la Vida.

Kilder:
Wikipedia, Chris Martin
Devon Live, From Michael Jackson to Chris Martin

Kommentarer

Populære innlegg