1968, 94. minutt, Brian Kidd, 50 år i bransjen, så absolutt alltid tilstede !

Det er snart 50 år siden Brian Kidd scoret mål for Manchester United i en Europa Cup Finale. En historisk hendelse. Det var nemlig første gang et engelsk lag vant "Den Europeiske Serievinner Cupen". 


Brian Kidd - Man City
Ofte blir det glemt at Brian Kidd scoret dette målet i finalen, i det 94. minutt scorer han mål nr 3 i en kamp som ender 4-1 over Benfica etter ekstraomganger, det hele foregår på Wembley.

Han får heller ikke idag de største overskriftene når den ene Premier League pokalen etter den andre heves av de som står i bresjen, mens assistenten gjør sin jobb.

Eksperter og fans har en tendens til å hylle den som står med ansvaret, selvfølgelig, men noen ganger er det viktig å se litt bak fasaden.

Litt i skyggen bør han hedres for gode prestasjoner, og som assistent er Brian Kidd svært unik i enhver sammenheng.

Bak Sir Alex Ferguson, Roberto Mancini, Sven Goran Eriksson, Manuel Pellegrini og nå Pep Guardiola har han gjort en jobb som har ledet til gode prestasjoner og resultater.

Da vi for første gang hørte om Brian Kidd, var han som sagt en tenåring som skulle erstatte Denis Law i en Europa Cup finale.

Pep Guardiola & Brian Kidd
Dette var på samme dag som Kidd fylte 19 år. Det ble et fantastisk minne i hans første sesong i Manchester United. Kidd er som Best, Law og Charlton en av de som kan si han er en ekte "Busby Babe".

Kidd har som sagt levd litt i skyggen av de helt store heltene på fotballhimmelen, men alltid vært "hjertelig tilstede" og med 50 år kontinuerlig involvert i landslag og klubbfotball.

Mange husker sikkert Brian Kidd ved Sir Alex sin side og de gode dagene på benken til Man Utd, men nå har Brian Kidd vært i Man City siden 2009, og har vært en del av staben til Roberto Mancini, Manuel Pellegrini og Pep Guardiola og altså stått for kontinuiteten i Man City. Det ser ut til å ende med en tredje Premier League tittel med Kidd som assistent.

Manchester City havnet 15 poeng bak Chelsea i fjor, og det var en ydmyk Pep Guardiola som kanskje ikke lyttet nok og har i år justert rollen og gitt Kidd større inflytelse, noe som også har vært et ønske fra høyere hold i klubben.

Pep får av ekspertene all æren, og som sjef er det beritiget, men man ser ikke Brian Kidd og analysen er ofte svak og lite nyansert.

Premier League Tittel - 1993, 1994, 1996,1997
Brian Kidd har en erfaring fra Premier League som er unik, og han tilbragte 10 år i Manchester United fra 1988 til 1998, der han var sjef for akademiet og senere assistent for Sir Alex.

Det Sir Alex Ferguson gjorde før han fikk hjelp av Kidd var ikke så mye å skryte av, og da det første PL mesterskapet var i havn i 1993, var Kidd hans nærmeste assistent.

Vi vet alle hvordan unge spillere som Scholes, Beckham, Phil og Gary Neville med flere, Ryan Giggs osv ble loset inn i et lag med mange etablerte stjerner.

Alt dette foregikk i disse årene og la grunnlag for en epoke i Man Utd som vi nok aldri får tilbake, selvom det brukes milliarder for å få til akkurat det.

Premier League Tittel - 2014
Det er ingen hemmelighet at Jose Mourinho forsøkte å lokke Kidd tilbake til Old Trafford, men etter at det ble ordnet en rolle under Pep var det ikke aktuelt å forlate City for en retur til United.

Det er heller ingen hemmelighet at Brian Kidd idag har et noe anstrengt forhold til Sir Alex Ferguson, og at de to ikke er helt på talefot.

Da Brian Kidd for noen år tilbake fikk påvist prostata kreft, hørte han ingenting fra sin tidligere sjef, og hvor andre sendte han noen gode tanker, uteble en melding fra Sir Alex.

Kidd prøvde seg som manager i Blackburn, men uten seg selv som assistent, så ble det ikke den store suksessen og tiden på Ewood Park ente i nedrykk og sparken, så det er ikke som manager Kidd vil bli husket.

Det ble retur til assistent posten, med en reise til Leeds, England, Sheffield United og Portsmouth, før han i 2009 returnerte til Manchester City.

Som spiller hadde han en god karriere. Selvom det bare ble med to landskamper for England, begge i forkant av VM i 1970.
Premier League Tittel - 2012

Kidd kom aldri med i den endelige troppen til VM. Men i de to kampene, 3-0 seier over Nord Irland og 1-0 mot Ecuador, der han også blir match vinner, blir Kidd stående igjen med en unik statistikk, to landskamper, to seire og et mål.

Kidd forlot Man Utd da klubben rykket ned til nivå 2 i 1974, og signerte for Arsenal og en annen legendarisk manager, "The Double" Bertie Mee.

Etter et par sesonger i Nord London var det Man City og Tony Book som ønsket Kidd's tjenester.

Kidd blir da en av et fåtall spillere som har representert begge Manchester klubber.

Brian Kidd - Man Utd
Senere spilte Kidd for Everton og Bolton før han satte kursen over Atlanteren og noen sesonger i NASL med Atlanta Chiefs, Fort Lauderdale Strikers og Minnesota Kicks.

Det ble imponerende 64 mål på 86 kamper i NASL.

Totalt spilte Kidd 545 ligakamper og scoret 215 mål for sine engelske klubber, noe som viser at han var en meget habil angriper.

Han spilte "alongside" mange fantastiske navn og i Man Utd var Best, Law og Charlton spillere som ville takket Kidd for et godt samarbeid.

John Radford og Frank Stapleton var hans partnere i Arsenal og når han var i Manchester City var det Joe Royle og Mike Channon som ofte spilte sammen med Kidd på topp.

For Bolton var det ofte på topp sammen med Alan Gowling. Kidd og Gowling var gamle kjenninger og lagkamerater fra Manchester United.

Brian Kidd
Fort Lauderdale Strikers
For Fort Lauderdale i NASL spiller Kidd sammen med folk som Teofilo Cubilas (Peru) og Ricardo Villa (Argentina) og er på mange måter en av de store stjerner, og kanskje her får sin heltestatus.

Fotballskoene blir lagt på hylla i 1984 og et liv som manager tar til, og turen går til "fotballens vugge", Barrow i Cumbria. To sesonger og deretter et lite opphold i Preston North End gir ikke de store overskrifter og han returnerer til Manchester United i 1988.

Det er som tidligere beskrevet blitt en fantastisk reise, Der han som spiller var den som satte ballen i mål, har han senere virkelig gjort "assist" til sitt virke.

Da får vi se om denne sesongen vil bli kronet med flere titler og med EFL Cup trofeet i banken, venter nå Premier League trofeet på sin plass.

Det er også mulig at det kan bli "et 50 år etter" for Brian Kidd, som kan gjøre storeslem i Champions League, City skal ut i kvartfinale mot Liverpool og har favorittstempelet, så får vi se.

Det var 1968, 94. minutt, Brian Kidd, 50 år i bransjen, så absolutt alltid tilstede !

Kilder:
The Guardian, Pep Guardiola is reaping rewards of listening at Manchester City
Manchester Evening News, Guardiola explains why Manchester United hero is staying at City
United.no, Brian Kidd
The Sun, Brian Kidd set for shock return to Manchester United
Quora, The Perfect Football Assistant Manager
You Tube, Ecuador v England 1970
You Tube, Man Utd .v Benfica, 1968

Kommentarer

Populære innlegg