England, skammens bronselag, medaljen som aldri blir nevnt

England har vunnet VM og alt det der. Historien er skrevet om, igjen og igjen og igjen, men det som skjedde i EM i 1968 har gått i glemmeboka, og skammens bronselag blir sjelden eller aldri nevnt

EM bronse - England 1968
Alle snakker om medaljene fra VM i 1966, og hva de har av verdi og at spillerne har solgt disse for millioner av kroner, men hva med bronsemedaljene fra 1968.

Den gang tilbake da, på sent 60 tall foregikk EM i en litt annen form enn idag og sluttspillet ble spilt kun av fire nasjoner.

Kvartfinalene ble først spilt hjemme og borte, før et sluttspill med de fire siste lagene fant sted.

England hadde vunnet sin gruppe og 1-1 mot Skottland foran 130 000 på Hampden Park sikret avansement. Etter det ble Spania beseiret over to oppgjør borte og hjemme.

England fikk en god trekning mente de og skulle møte Jugoslavia i sin semi-finale. Sovjet og Italia var det to andre nasjonene som kjempet om finale plass.

England var regjerende verdensmester og det var ventet at de ville vinne Europa mesterskapet også. Noen spillere var byttet ut fra 11'ren i 66, men kjernen var den samme.

Manchester United hadde akkurat løftet Europa Cup trofeet på Wembley etter en oppvisning mot Eusebio og Benfica. England hadde en misjon i 68, nemlig å vinne EM, alt annet var nederlag.

Alan Mullery - Utvist - EM Semi-Finale 1968
Det er nok det som skjedde i semi-finalen mot Jugoslavia som svir mest og som gjør at det som skjer noen dager etterpå i bronsefinalen mot Sovjet aldri blir sett på som en seier.

England er storfavoritter og skulle cruise inn til finale etter en "enkel trekning" men istedet scorer Dragan Dzajic kampens eneste mål, og det hele ender med en 1-0 seier til Jugoslavia.

To viktige brikker for England, Geoff Hurst og Nobby Stiles, mister semi-finalen på grunn av skader, og det gjør at to verdensmestere fra startoppstillingen to år før ikke stiller.

Semi-finale kampen mot Jugoslavia er historisk og husket for en meget spesiell hendelse.

Alan Mullery blir utvist mot slutten av kampen, og blir med dette historisk som den første engelskmann som blir utvist i en landskamp.

Han mister besinnelsen og sparker en spiller i lysken, England ligger da under 1-0, og resten fortoner seg som et mareritt for den elegante midtbanespilleren.

Mullery blir bøtelagt av de engelske forbundet, og selvom Sir Alf Ramsey selv påtar seg å betale boten, blir ikke medaljene i kampen etter noe som helst plaster på såret for media eller FA.

Mullery har ofte sagt at han spilte over 700 kamper i engelsk fotball og det eneste folk husker er denne hendelsen mot Jugoslavia, da han får det røde kortet og ødelegger for en hel nasjon.

England - Sovjet
Regjerende verdensmester taper for Jugoslavia og mister finalen, istedet blir det bronsefinale mot Sovjet. En mostander som på denne tiden var høyt respektert og et lag og regne med.

Geoff Hurst og Nobby Stiles er tilbake i startoppstillingen, England vinner 2-0, Hurst scorer et av målene, det andre blir satt inn av Bobby Charlton.

Laget i bronsefinalen består av mange av de samme spillerne som spilte VM finalen to år før.

England stilte med følgende lag, Banks (Stoke), Wright (Everton), Wilson (Everton), Labone (Everton), Moore (West Ham), Hunter (Leeds), Peters (West Ham), Stiles (Man Utd), Charlton (Man Utd), Hurst (West Ham), Hunt (Liverpool).

Dette som er Englands nest beste resultat i deres EM og VM historie, blir fullstendig overskygget av Alan Mullery's utvisning i semi-finalen og gir denne medaljen en så sterk bismak at den er fullstendig glemt i overskrifter som ikke feires med champagne.

Kanskje på tide at denne triumfen får en annerkjennelse og blir sett på som en "stor bragd". Kanskje dette bør taes frem fra glemselen, henges opp på hedersplass og skrytes av.

Det å vinne en medalje i et sluttspill, EM eller VM er jo en stor bragd, som bør nevnes og taes frem når et nytt mesterskap skal snakkes om.

Dessverre blir Englands første utviste spiller i en landskamp, Alan Mullery, større enn en et bronselag og overskriftene fra dette EM handler ikke for engelskmenn om en vunnet medalje i tredje valør.

Dette er og blir England, skammens bronselag, medaljen som aldri blir nevnt.

Kilder:

UEFA.com, kampfakta
Wikipedia, Alan Mullery
You Tube, Bronsefinale 1968
You Tube, Semi finale 1968
BBC, Alan Mullery's moment of madness

Kommentarer

Populære innlegg