Fireball, Hvite Løgner i Spraytan, Hummel og Adidas

Alle snakker om 70 tallet da alt var ekte og fotballstøvlene var svarte. Det var ikke fansy farger, glitter og fjas, men det var nettopp i dette tiåret at andre farger enn svart ble introdusert og vi fikk se spillere i hvite og røde sko

Alan Ball - Hummel White Shoes
Det er fakta at de fleste fotballstøvler var i fargen svart, men oppstandelsen var stor da Alan Ball entret Charity Shield finalen i 1970, med hvite fotballstøvler.

Hummel, som stod bak dette initiativet, tok kontakt med en del fremtredende engelske spillere og en av dem var Alan Ball. Han likte ideen om å få sitt eget sko merke "Fireball". Det resulterte i at Ball ble en ambassadør for de hvite sko.

Det var et svært vanskelig innsalg, og de hvite støvlene var det stor skepsis til, men totalt var det solgt inn ca. 3000 par, og noen lurte på om det var fotballsko til jenter og om det fulgte håndvesker med, så dette var en risky strategi.

Denne Charity Shield finalen var første gang i en fotballkamp at en spiller hadde brukt noe annet enn svarte eller brune sko. Kampens kommentator nevnte disse hvite skoene mange ganger og ofte ble kameraene rettet mot skoene til Alan Ball, reklameeffekten var enorm.

Hummel var et lite og ukjent merke i England og dette tyske firmaet, som idag er dansk, hadde ikke det samme fotfeste som sine konkurrenter Puma og Adidas, som også var ledende den gang.

Det var solgt om lag 5000 par av Hummel støvler i UK før denne Charity Shield finalen, men dagen etter var etterspørselen enorm og det ble solgt 12 000 par på noen timer.

Det florerer mange historier om disse skoene, og en gjengitt av Footy Boots hevder at Alan Ball ikke spilte i Hummel sko i Charity Shield finalen, men i sine gamle Adidas.

Da Hummel skoene ikke holdt mål og ikke var brukelige ble det bestemt at man rett og slett lot Alan Ball spille i sine Adidas støvler, spraye dem hvite og sy på Hummel stripene.

Charlie George - Røde Hummel, Alan Ball, Hvite Hummel
Det ble senere lagd nye sko, som Alan Ball og andre spillere brukte. Skoene hadde påsydd autografen til spilleren og var en fin sko å se på.

Ball og Terry Cooper som begge var "ambassadører" og spilte i disse skoene, hevder at de sprayet andre støvler og spilte kampene uten "Hummel sko".

Hvor sanne og usanne disse historiene er vites ikke, men det ble etterhvert inngått avtaler med andre spillere for å bruke både hvite og røde utgaver, uten at noen av disse andre spillerne pratet noe om at de "malte om" sko.

Ball og Cooper var to som inngikk avtaler, andre var, Alan Hinton (Derby), Charlie George (Arsenal) og Tommy Smith (Liverpool).

Cooper, Hinton og Ball brukte alle hvite støvler. Smith og George spilte i røde, og ja tenke seg "hard man" Tommy Smith i røde fotballsko.

Alan Ball forlater omsider Everton og skriver på for Arsenal. Selvom Ball bytter klubb, følger skoene med, og fra FA Cup finalen i 1972, ser du Charlie George (røde) og Alan Ball (hvite).

Det var jo inngått avtaler med Hummel og man måtte forsvare bruken. Alan Ball, som hadde sin egen spalte i fotballmagasinet Shoot, skrev at han ville fortsette med sine hvite sko, selvom han fikk en del pepper fra motstandernes fans.

Ball hevdet at skoene var komfortable og fine å bruke, men senere har han sagt at dette var de verste fotballskoene han noen gang hadde hatt på beina, og ved flere anledninger ble skoene byttet ut med spraytannede Adidas sko.

Det er nok sannhet idet også, fordi du kan se på bilder og film fra kamper at hvit fargen er slitt av, så akkurat hvor bra alt dette var, er vel noe som kan diskuteres.

Hummel og deres hvite sko flørt med engelske fotballspillere varte ikke så lenge og i 1973 var det helt slutt, og spillerne var tilbake i svarte sko for en stund.

Terry Cooper - Hvite Hummel
Men det var lagt et egg, og senere vet vi at fotballstøvler har blitt laget i diverse materiale i alle typer farger og at grunnlaget for ideen kan tilskrives Hummel, som er de første som leverte i "rødt og hvitt" tidlig på 70 tallet og var den store pioneren.

Dette ble spesielt og disse skoene er i dag svært ettertraktet og har stor samlerverdi. På Toffeeweb, Everton forum, kan du lese igjennom å se mange fantastiske historier om disse skoene og hvordan de har påvirket folk opp igjennom og hvilke minner de har, fantastisk.

Fireball var navnet på Hummel skoene til Alan Ball, vraket av han selv, og hevdet at det ofte var hvit sprayede Adidas.  Hummel eller ikke Hummel, hvite var de og hvite ble de.

Hva som var sannhet og hva som var hvite løgner er ikke helt klart. At det ble spraytannet er et faktum og at noen hadde røde og hvite sko er godt dokumentert.

Da legger vi myten om svarte fotballsko død, 70 tallet var overgangen fra svart, til hvite og røde fotballsko i engelsk fotball, fakta er fakta.

Kilder:
Footy Boots, Let's paint it white
Vice Sports, Every other colour is the new black
Sporting Memories Network, Charlie George - The World's first red boot wearing soccer player
Amazon, Alan Ball, The Man in White Boots
Toffee Web, Alan Ball White Boots
Daily Star, I'm amazed Cloughie let me wear my white boots
Wikipedia, Hummel
You Tube, FA Cup final 1972
You Tube, Charity Shield, 1970

Kommentarer