Old Firm, Myter og Konspirasjoner, Engler og Demoner

Det er sagt mye og skrevet mye om Old Firm, en betegnelse alle med litt fotballkunnskap vet handler om det to rivalene Glasgow Rangers og Celtic. Det er oppgjøret som faktisk betegnes som det mest fryktede lokalderby i verden, men hva er egentlig opprinnelsen og hvorfor Old Firm


Mytene om hvorfor det er blitt betegnet som "Old Firm" er mange og noen sier at det er basert på gammelt vennskap, andre mener det stammer fra at det fort ble sett muligheter i forhold til å tjene gode penger på dette, og selvfølgelig med den interessen som dette hadde, var det vel ikke vanskelig å se at begge parter ønsket seg noen inntekter for å bygge begge klubber.
Cupfinalen i 1904 mellom de to rivalene blir sett på som en slags start på betegnelsen "Old Firm", her var det en "affisj" med en gammel mann foran et stort sandwich bord, og en plakat med påskriften, "Patronise the Old Firm, Rangers, Celtic Ltd", med en fremhevelse av det forretningsmessige i en slik kamp. Noen mener også at "The Old Firm" rett og slett er en betegnelse på de 11 lagene som originalt stiftet ligaspillet i Skottland. Her var både Rangers og Celtic med fra starten.

Rivaliseringen mellom Rangers og Celtic er ikke bare av sportslig karakter og kan også festes til det religiøse hvor Rangers var klubben for det protestantiske skotske og Celtic det katolske og Nord Irske. Det er også mange som bygger sin attraksjon til det to klubbene på politisk grunnlag. Loyalister og Republikanere, og den tredje grenen går på geografi, der Rangers fans er tradisjonelt Skotter eller Ulster Skotter (Nord Irsk), og Celtic er historisk (Irsk Skotsk).
Det var en uskrevet regel at spillere hos Rangers ikke kunne være katolske og motsatt hos Celtic, men det ble aldri sagt noe om det. Den første som brøt med dette var Greame Souness som hentet Mo Johnston til klubben, han hadde tidligere spilt for Celtic. Tidligere hadde Alfie Conn gått motsatt vei, gjennom først å spille for Rangers og senere for Celtic, med et opphold i Tottenham i mellom. Johnston spilte også i England for Everton og Watford.
i dag er dette vannet ut og en del av historien, og at man kan finne protestanter som heier på Celtic er det mange eksempler på, dette var uhørt tilbake på 70 og 80 tallet og selvfølgelig også tidligere, da ditt religiøse opphav kunne være en direkte årsak til hvilket lag du skulle bli tilhenger av. Spillere som Henke Larsson og Brian Laudrup, med erfaring fra El Classico og Milano derby, beskriver "Old Firm" som noe helt spesielt og at det ikke kunne sammenlignes med noe annet. Det sier sitt om nivået på denne helt spesielle kampen, mellom disse to klubbene.
Tennant's et kjent skotsk øl merke, sponset begge klubber i en periode, og det er også en teori om at hvis du kun går med den ene klubben, vil du miste alle de andre kundene, og derfor har man tradisjon for å bli med begge og den gamle mannen med sandwich skivene blir jo et bilde i den sammenheng, og "Old Firm" får en dypere forståelse, da begge sider må tilfredstilles og inntektene dobles.
Det har også vært et nært bånd mellom Glasgow Rangers og frimureri, noe som stammer tilbake til en av grunnleggerene av klubben,  John Ure Primrose, som også er kjent for sin knytning til "Den Oransje Ordenen". Primrose var sterk motstander av det irske og katolske og en klar unionist som ikke la skjul på sine tanker og ideologier. Dette var i følge historien en viktig årsak til at han ble en bidragsyter og hadde sterk innflytelse i Rangers mijøet.
Sir John Primrose var "chairman" i Rangers fra 1912 til 1923, og en person som hadde sterk tilknytning til adelen i Storbritannia og med sitt engasjement og sin unionistiske holdninger satte sitt preg på hvem som ville assosiere seg med fotballklubben Rangers. Det var for å si det slik, få eller ingen frimurere som hadde en stor kjærlighet til Celtic og slik ble det hele til.
Klubbene ble et symbol på et polarisert Skottland som er delt i en katolsk og protestantisk befolkning og hvor klubbene etter hvert hadde langt større betydning enn å være kun to fotballag fra Glasgow. Klubbene har sine "ultras" og ofte har de beskyldt hverandre for det ene og det andre, Celtic fans for å være "IRA soldater og sympatisører" mens fra Celtic leiren har man beskyldt Rangers for å være "høyre ekstreme". Dette har selvfølgelig ofte ført til tumulter som ikke bør høre hjemme i forhold til rivaliserende fotball supportere.
Det har vært opptøyer også og kanskje de verste er knyttet til finalen i FA Cupen i 1980. Kampen fant sted på Hampden Park og en store skare Rangers fans hadde blitt igjen inne på stadion, for å ødelegge seiersfesten for Celtic fansen som hadde vunnet oppgjøret. Det ble betegnet som et "Apocalypse Nå" og en gruppe sinte lang hårede "Bay City Rollers" fans som gikk løs på hverandre. En av de som kommenterte kampen, sa bare at en ting er 100 % sikkert, disse grupperingene av fans, hater hverandre.
Det ble konkludert med at mye av grunnen til opptøyene var knyttet til alkohol og at begge lags supportere var så beruset at dette endte med at det ble innført nye regler for alkoholservering på fotballstadioner i Skottland. Mye av den sterke rivaliseringen er jo også at disse to klubbene har levd et liv for seg selv på toppen av skotsk fotball og det har ikke vært noen andre som har klart å få dem ned fra tronen. Aberdeen var en periode oppe å pirket litt på de to store, men det var en kort periode i Sir Alex Fergusons regjeringstid på Pittodrie.
Paul Gascoigne har også satt sinnene i kok, med sin fløytespillende gest, etter en scoring i et "Old Firm" oppgjør. Managere har også hatt problemer med å holde seg i skinnet og i et oppgjør i 2011 kokte det over for både Neil Lennon (Celtic) og Ally McCoist (Rangers), som begynte å sloss, og det var liksom ikke måte på hvor dette skulle ende. Neil Lennon og hans Celtic vant oppgjøret 1-0.
Oppgjørene mellom Celtic og Rangers i det som omtales som "The Old Firm" har mye større betydning en det man kan tro, da det ikke bare er fotball, men helt andre ting som ligger i bunnen for rivaliseringen mellom de to segregerte gruppene i det skotske samfunn. Det er vel for tiden ikke helt de samme "reglene" ved at også Skottland har blitt noe mer avslappet i forhold til det som var et rent hat, i forhold til religion, politikk og forretninger.

Selv om det har vært rivalisering og hat, har det som tidligere beskrevet i denne artikkelen også vært vennskap og sterkt engasjement hvor både Celtic og Rangers fans har stått sammen om diverse opptøyer og opprør. Det har blant annet satt fyr på billettlukene på Hampden Park sammen, noe som skjedde i 1909 under en cupfinale. Det er også vært kamper hvor klubbene har stått sammen mot SFA. 
Ca. 1912 ble det et skille, da rivaliseringen ble sterkere, grunnet hendelser i Belfast og Dublin, hvor Skottland ble influert i forhold til katolske og protestantiske skiller og hvor Rangers sin ledelse, som tidligere beskrevet, ble enige om at katolske spillere ikke skulle få spille for klubben. Dette lå tykt i klubbene "aner" helt til Greame Souness endret på dette ved å signere Mo Johnston. Så egentlig er dette en miks av ulike politiske, forretningssmessige og religiøse årsaker, blandet inn i en saus av ulike ingredienser som til slutt har gjort at avstanden mellom klubbene har blitt som den har blitt.
Rangers forsvant litt fra overflaten da de i 2012 måtte ta steget ned fire divisjoner for å starte på nytt, etter en skattekollaps av dimensjoner. Det ble også et skille for "Old Firm" som ikke lenger eksisterte, og ikke ville på en stund, hvis ikke klubbene møtte hverandre i cupen. Det ga også Celtic nye muligheter i forhold til sponsorships, som tidligere beskrevet, var firmaer skeptiske til å kun sponse den ene klubben, men nå var dette noe som ikke lenger hadde betydning og man ville ikke på samme måte kunne knytte disse oppgjørene til det markedsmessige varemerke "Old Firm". 
Det har vært sagt at de som henger seg på trenden igjen med "Old Firm" er knyttet til Rangers og at de som skriver og fyller avisspaltene med stoff er for det meste frimurere og protestanter, og at Celtic fans ikke lenger identifiserer seg med dette, men som sagt det er mange myter og konspirasjoner, og jeg tror at klubbene sammen sikkert ser at betegnelsen lever godt som et av de beste varemerker på en helt spesiell fotballkamp, og at det fortsatt er og blir "Old Firm" uansett. Rivalisering, historie og hva som egentlig er årsaken til at saker og ting får et navn, er ofte som her beskrevet, en vei som blir til litt som du går, og da får det være som det er, Old FIrm, myter og konspirasjoner, engler og demoner.
Kilder:
Wikipedia, The Old Firm
These Football Times, A Tail of One City



Kommentarer