Admiral, mest fra fortid, men også i nåtid

For oss som har levd en stund og har lidenskap for fotball så kommer vi ikke utenom en helt utrolig epoke i Engelsk fotball hvor "Admiral drakter" ble noe vi alle fikk et forhold til.

George Berry (Wales, 1978)
Den engelske produsenten Admiral revolusjonerte fonomenet fotballdrakter så utrolig at vi alle fikk et voldsomt sjokk. Varemerker og logoer ble for evig en viktig del av det som i dag kalles "branding".

Det var sesongen 1976-77 som ble da vi alle fikk se fargesprakene drakter, nye design og fotballlag på øyriket ble forvandlet over en sommer. En så stor endring vi kanskje ikke noen gang igjen vil få se på drakter, men sakte men sikkert har jo designet forandret seg tilbake.

Admiral var fremtredene og skapte drakter som noen hatet og andre synes var fantastisk fine. Den tradisjonelle rene drakten med et emblem, ble forandret til nye og spesielle former med krager, striper og logoer plassert mer eller mindre over hele drakta.

Leicester City var en av klubbene som fikk sin drakt i en ny design, med blått og hvitt med admiral merker på krager i striper, en unik design som ikke før eller siden har blitt kopiert av noen.

Coventry City kom i en "sky blue" drakt, med striper i hvitt og mørkeblått, en treningsdress som var så utrolig at vi himlet med øynene og det kan ha gitt klubben nye fans, pga av draktene.

Landslagsdrakta til Wales, var en unik kombinasjon av nasjonens farger og jeg må si jeg synes den var fin, med sine gule, rød og grønne kombinasjoner.

Andre lag som hadde Admiral drakter var blant andre Man Utd, Leeds, Crystal Palace, Sunderland, Stoke, West Ham, Norwich og Tottenham.

England begynte også å spille i Admiral drakter og de første kom til syne etter at Don Revie ble ansatt som manager. England spilte i Admiral frem til tidlig på 80 tallet, og hadde også draktene i VM i 1982.

Om det var lønnsomt for firmaet fra Leicester, som ble etablert tidlig på 1900 tallet, vites ei, men det var en relativt kort epoke over en fire til fem år.

Etterhvert forsvant Admiral hos de store klubbene, men epoken vil nok aldri bli glemt.

Akinfenwa (Wimbledon, 2015)
Noen klubber, som f.eks. Leicester City hadde også Admiral som drakt leverandør også langt ut på 80 tallet, men de fleste andre klubber fant andre produsenter.

Noen har kanskje lurt på hva som skjedde med Admiral, og ja selskapet eksisterer fortsatt idag, med den samme logoen og har fortsatt noen lag og klubber i sine portefølje.

Wimbledon, Walsall og Gibraltar er idag klubber og lag som bruker Admiral. De har nok funnet sin nisje i markedet og har sikkert også ikke de samme muskler som før, men fortsatt finnes de.

Har du lyst på en drakt eller et nostalgisk tilbakeblikk, så ta deg en tur inn på nettsiden, den finner du på http://www.admiralsportswear.no/

Designet er idag mer minimalistisk, men den legendariske logoen er fortsatt den samme, og morsomt å se at det fortsatt er Admiral drakter i markedet.

Vi ønsker lykke til og håper at det blir ny vinn i seglene for en aktør i fotballen som vi alle har et forhold til, mest fra fortid, men også i nåtid.Kommentarer

Populære innlegg