Ut med dommer'n, inn med kua, vi er i dytten, huuh !

Ord og uttrykk, fraser og utrop, spesielle feiringer fra en verden av fotball opplevelser er ofte det som sitter igjen fra en kamp eller en turnering

Inn med kua !
Huuh, er jo en som sitter fast etter Islands fantastiske bravader under EM i Frankrike. Portugal vant turneringen, men alle husker nok best "viking-klappet".

Det ikke så mange vet er at historien bak dette klappet er noe den gamle Stabæk og Vålerenga spilleren Veigar Pall Gunnarsson skal ha ære for.

Hans klubb tilbake i 2014, Stjernan var på besøk hos Motherwell i Skottland, og her var det noen "kilt kledde" menn som ropte "huuh" utover tirbunen på Fir Park. Dette tok islendingene med seg "hjem" og resten er historie.

Uttrykket "ut med dommer'n, inn med kua" er noe vi kjenner igjen, men hvor stammer det fra og hvem var først ute med "frasen".

Det er vel som med eventyret, det har vandret fra munn til munn, og man vet ikke helt hvem som startet. Det må ha vært et sted på landet i en lavere divisjonskamp hvor kua var i nærheten på et jorde, og hvor noen har hatt lite tro på dommer'n og har skapt uttrykket som er like "norsk" og "kjent" som Jarlsberg og Norvegia.

Vålerenga og vår kjente og kjære "Klanen" har sine sysler, ordspråk og sanger, "Stille i fjøset" og "Gøy på landet" fungerer like godt i Stabæk som på Lillestrøm, og kommer man enda lenger bort og utover det norske landskapet, så går det i 90 minutter når "Enga" underholder, hvis de gjør det da.

Fra "Enga" kan vi ta turen til andre siden av jordkloden og jeg sier "Vuvuzela". Det var mange som hang seg på bølgen og denne forferdelige lyden som vi fikk inn gjennom bilder og kommentarer fra VM i 2010, ga oss alle en opplevelse vi aldri vil glemme.

Bodø Glimt tok norsk fotball med storm midt på 70 tallet, og en ikke ukjent Harald Berg var sjelen i et lag som samtidig ble like kjent for en "mega tannbørste" som fansen bar med seg, den også i helgult.

Gjennom årene har vi fått den ene "lag sangen" etter den andre, men for meg står en sang fram som sangen over alle sanger når det gjelder fotballsanger. Det er "Re-sepp-ten". Den var bra og noe nytt som vi aldri vil glemme, og for en fotball Danmark spilte gjennom turneringen i 86.

George Best "uten" Alan Ball
Noe vi ofte ser er mirakuløse feiringer av mål, og det har vært mange og den ene har tatt den andre, og de fascinerer de fleste. For meg blir Peter Crouch den jeg husker best, og hans "Robot" er kjent og vil nok stå igjen som en "vinner".

På "balløya" har alle spillere med en spesiell plass i hjertet til supporterne sin egen sang, og vi husker vår egen Ole Gunnar Solskjaer som fikk sin egen sang "You are my Solskjaer".

Vi kan fortsette og frem kommer uttrykk som "cup er cup", "ballen er rund", "det ligger et mål i lufta", "godfoten", "best uten ball", "gå på løp", "bakrommet", "corner er mål".

Ingen av disse uttrykkene finnes i fotballens abc, som først og fremst kommer fra engelsk fotball teori og der hvor grunnlaget for spillet ble lagt.

Dette er ord og uttrykk som er oppstått i Fotball-Norge og som ingen andre nasjoner forstår eller har noe bruk for i forhold til det å forstå spillet.

Noen har prøvd å oversette dette til engelsk men det blir bare tull og dette burde vært fjernet fra fotballens ord og uttrykk.

"cup is cup", "the backroom", "to walk for a run" er bare noe som blir latterlig, men "best without ball", får meg til å tenke på "George Best uten Alan Ball", og da faller det jo helt fra hverandre.

Eller hva med "vi er i dytten", eller "bli med hjem" som de som har spilt litt ball vet hva betyr, men i en annen setting kunne det bli veldig misforstått.

Og hvis du er på kamp i Moss, Fredrikstad eller Sarpsborg, så kan det være at du blir servert "pølse i vaffel", jeg hadde vel vært høflig og tatt det hver for seg.

Det finnes sikkert mange andre "hendelser" og "fraser" som skulle vært viet en plass, men dette ble mitt utvalg i en flora av bilder og ord som satt fast på akkurat denne netthinna.
Uansett koser meg med fotball, ut med dommer'n, inn med kua, vi er i dytten, huuh !

Kommentarer