Gamle Stadion, banen som ble borte men fortsatt er der

Gutter fra Sandefjord, de som spilte litt fotball både aldersbestemt og som seniorer, har nok alle et forhold til "Gamle Stadion", en bane som ble borte, men fortsatt er der 

Jeg har i de senere år gjennomført mang en treningstime på det nye kunst-gresset ved SVGS, stedet som vi tidligere husker som Gamle Stadion, men følelsen av at du er på Gamle Stadion er borte. Navnet på banen har endret seg gjennom årene, "kunsten" og "gamla" har vi hørt, men for all del vi glemmer vel ikke "gamle stadion".

Det er det samme stedet, det spilles fotball, der det alltid har blitt gjort, et lite steinkast fra skolen, som før het Sandefjord Gymnas og Sandefjord Yrkesskole, og som idag har fått det klingende navnet "SVGS".

Gamle Stadion var en gressbane, med lite gress foran målene. Der var det groper, og for de små keeperne, som ble plassert i mål, var det vanskelig og høyt opp til "taket". Det var ganske urettferdig når en på sju, ble plassert i et 11'er mål, og samtidig måtte han stå nede i gropa foran målet og avstanden til tverrliggeren ble ende større og muligheten til å redde et skudd eller to var nesten umulig. 

Har scoret en del mål på gamle stadion, og husker noen av dem fortsatt, går ikke i detalj, men det var i gul og svart drakt. Når vi spilte aldersbestemt og gikk under betegnelsen knøtt, lilleputt, smågutt, gutt og junior, da var "Gamle Stadion" vår hjemmebane.

Det må også ha vært det mest forfalte fotballstadion i verden, bortsett fra gressmatta, den var faktisk god, og alltid tipp topp, bortsett da foran målene. Banen tålte mye regn og sjelden eller aldri ble kamper utsatt. Det var allikevel lite "HMS" der garderobeanlegget var forfalt. En betong tribune stod der også¨til skrekk og advarsel.

En liten dugnad ble aldri gjennomført for å få det fint, og ingen reagerte, det var liksom slik det var og slik det skulle være. Der vi har sett byens historikere ivre for å beholde gamle trebygninger i sentrum, brydde de seg svært lite om denne historiske og fantastiske plass. Der de sikkert applauderte nye løsninger og hvor et stort kulturminne gikk til grunne og nye og spennede løsninger som kunstgress, supermarked og leiligheter, ble gitt plass på denne historiske grunn.

Husker fortsatt vinduene i garderoben, som var åpne med hull i, og de fleste knust. Det var en dusj med kaldt og varmt vann, og en gammel massasjebenk med hull i, den ble aldri fjernet. Tror ingen fikk til å gi så mye massasje på den benken.

Torbjørn Svenssen, Gamle Stadion
Dommeren hadde garderobe innerst innenfor hjemmelagets plass, og var ofte med på taktikk praten før kampen og blandet seg inn mens trener eller lagleder prøvde å få forklart noe.

Dommerne den gangen hadde ofte en liten kommentar på lager, tunge røde linjeflagg som de aldri tok med ut, og som noen av de, slo i hodet på spillerne, når de skulle gå ut på banen.

Store oppgjør hadde foregått Gamle Stadion og Sandefjord Ballklubb var et topplag gjennom 50 tallet, da dette var en arena med stor stolthet.

Det hadde jo foregått en del utrolige oppgjør på denne banen. Thorbjørn Svenssen styrte skuta fra sin midstopperplass i mangt et oppgjør mot de aller beste. Der semi-finaler i cupen og oppgjør på øverste nivå ble spilt her. Folk gikk mann av huse for å se sine helter i gult og svart.

Jeg selv husker en vårdag, tidlig på 70 tallet, der jeg for første gang fikk se Tom Lund i aksjon. Han valset rundt med Sandefjord spillere på det forfalte stadion anlegget. For da var det forfalt, og det var vått, men den farten og kraften Tom Lund hadde i sine løp og driblinger har jeg nok ikke sett før eller siden. Den gang, da for lenge siden, var nok Gamle Stadion noe mer enn det vi opplevde, men ingen klagde, selv om det var en skikkelig ruin vi vandret rundt i.

I dag er det finere, men for alltid forsvunnet, selv om det fortsatt spilles fotball her. Et fint kunstgress gjør sikkert at fotballen vil rulle videre på "Gamle Stadion".

Kommentarer