David og Goliat på Drømmenes Teater

Det har blitt noen turer over til England og for noen år siden hadde jeg med meg en gjeng fra en tidligere arbeidsgiver på en weekendtur som sikkert ble et godt minne for mange.


Vi kjørte gjennom England i en minibuss og målet var Drømmenes Teater for å se David mot Goliat. Det var trangt i minibussen, men fin stemning. En indisk sjafør kjørte oss trygt frem til Old Trafford.


Ingen hadde tro på at David skulle vinne, og David den gangen var Leicester og i skikkelsen Goliat var det et Manchester United, som innfridde og vant kampen, men det ble bare med ett mål, og egentlig var det en prestasjon i seg selv.


I går var det igjen David som møtte Goliat, men denne gangen var David, David og ikke noe annet. Goliat er fortsatt Manchester United, eiere, fans og adlede storheter.


David Moyes har en stor oppgave foran seg, og seieren over Olympiakos er både et fremskritt men også et skritt tilbake. Jeg føler med David Moyes, og ja egentlig hvilken som helst person som skulle tatt over etter Sir Alex Ferguson. En umulig oppgave, men også en oppgave ingen takker nei til.


Moyes ble håndplukket til jobben av styret og Sir Alex fordi det var det beste alternativet som fantes i følge de som bestemte. Moyes takket ja, men Everton som han hadde ansvaret for og som han hadde ledet på en utmerket måte i over 10 år, er fra en helt annen verden.


Trykket og fokuset på en Manchester United manager er nok det største i verden, fordi omgivelsene er globale og dette var helt nytt for David Moyes.


Moyes vil aldri bli større enn klubben, det ble aldri Sir Alex Ferguson heller, ingen blir større enn Manchester United, selve symbolet og logoen er som en relegion. Har man først begynt å tro så vil man ikke miste troen, men man kan fort bli misfornøyd, med den historien man nå har bak seg.


Liverpool hadde mye av det samme hegemoniet på 70 og 80 tallet og mistet det etter noen feilskjær i transfer markedet og et par manager bytter som ikke var vellykkede. Det er fortsatt liv i Liverpool og de har vunnet noen trofeer siden storhetstiden, men de ble fort hentet inn av andre.


Det er ingen katastrofe i Manchester United, det er en klubb og et førstelag i endring, men igjen nye spillere som blir kjøpt er ofte en managers gate uansett klubb. For mange feilkjøp vil skape ubalanse og vanskeligheter og det er her hele verdien ligger. Feiler Moyes, og henter inn feil spillere, så vil klubben få problemer i tiden fremover.


Det er ikke en ideel sammensetning av spillere i Manchester United om dagen, flere av de beste spillerne er på hell og over sin storhetstid, men selvfølgelig fortsatt viktige brikker. Vidic, Evra, Ferdinand, van Persie og Giggs har behov for avlastning.

Det som skjer i kampen mot Olympiakos er jo bra, men det er et faretegn når tre av de spillerne Moyes har satset på ikke er med, ikke tar del i et fantastisk resultat.


Januzaj, Mata (kan ikke spille CL) og Fellaini var alle ute, og de er tre av Moyes sine nye. Det er et dårlig signal, at de tre som er hentet inn for å være del av den nye vinen ikke spiller.


For David er nok kampen ennå ikke over, mange slag og nye dyster vil komme før han har beseiret Goliat, men uansett om David heter Moyes eller kommer i en ny skikkelse, så vil alltid Manchester United være styrt av sin historie, det er fakta !

Kommentarer