Til Green Man, for å se West Ham

Det er mange fotballklubber i London, en av dem er West Ham United. En tradisjonsrik klubb med legender som Bobby Moore, Martin Peters og Geoff Hurst.

Hammers, som de blir kaldt, hadde disse tre spillerne på det engelske landslaget i 1966 da de ble verdensmestere, Peters scoret ett av målene i finalen mot Vest Tyskland, Geoff Hurst scoret likegodt tre, og kampen ble vunnet 4-2.


West Ham, er en klubb som har stort sett vandret mellom topp og nivå to i sin historie. Hadde vel sin absolutte storhetstid på 60 og 70 tallet med Moore, Peters og Hurst på laget, ingenting har blitt det samme etter.


De dukket opp på tv nå og da og FA Cup triumfene i 1975 og 1980 ble begge to selvfølgelig stor øyeblilkk for Hammers fans. Spillere som Billy Bonds, Trevor Brooking, Frank Lampard Sr og Alan Taylor forblir historiske med sine mål, seiersdanser med mer.

Andre legendariske spillere fra nåtid og fortid er Clyde Best, den stor fargede spissen fra Bermuda, som herjet foran hos West Ham i mange sesonger og var å se i mang en tippekamp i 70.

Harry Redknapp som har vært både spiller og trener i klubben er også en å nevne. I nyere tid må vi nevne tre kløveret Joe Cole, Michael Carrick og Frank Lampard Jr, som alle ble avlet opp i klubben.

Brødreparet Rio og Anton Ferdinand fant veien til profflivet gjennom akademiet til West Ham og spesielt storebror Rio har vært en god spiller i enormt mange sesonger for Manchester United og for det engelske landslaget.

I dag er laget faktisk ganske bra og hører til å midtsjiktet i Premier League og har under manager Sam Allardyce, med sin erkeengelske stil og kanskje ikke helt det lekne som har kjennetegnet spillet i tidligere utgaver, etablert et godt fundament.


Jeg har ikke vært en gjenganger på Upton Park, eller om du vil Boleyn Ground, kall det hva du vil. Men har vært der ved en anledning, så dem i kamp under ledelse av Alan Curbishley for en del år tilbake, de vant kampen, og ja det var mot Manchester United.


Banen og området som West Ham spiller sine hjemmekamper på vil snart bli jevnet med jorden, og klubben vil flytte til en ny og mye mer moderne bane i 2016, selveste Olympia Stadion i London.


Det blir sikkert vemodig å forlate en fin stadion som har huset klubben siden 1904, og mange fantastiske kamper, en tilskuerrekord på over 42 000 tilbake i 1970. Banen idag huser ca 35 000.


Klubben som ble grunnlagt i 1895 som Thames Ironworks, og av det henger kallenavnet "The Irons" igjen, men idag er det vel bare "Hammers" som gjelder.


Draktene er legendariske vinrøde med lyseblå armer, hvite bukser og strømper. Den fineste fotballdrakta jeg personlig vet om er bortedrakta som de har hatt ved flere anledninger og perioder, lyseblå med to vinrøde striper over, lyesblå bukser og lyseblå strømper.


Da blir kontrastene store til min vei til kampen mot Manchester United, hvor vi var på utkikk etter en pub i nærheten av stadion og gikk og gikk, til vi kom til puben Green Man, faktisk en fin pub, med stort sett hjemmefans, en "engelsk" oase, mitt inne i et innvandrerstrøk, for det er nettopp det det har blitt rundt og omkring området Upton Park i East End, London.


Det er enkelt å finne frem til Upton Park, og det gjør du fra Victoria Station, på ja "Grønn Linje", District Line til Upton Park. Det er ikke langt fra stasjonen til banen.


Når West Ham om ca. to år flytter til Olympia Stadion, så blir det et nytt kapittel for klubben, og for meg blir det nok puben Green Man som står igjen som minnet fra en tid da klubben spilte på Boleyn Ground.



Kommentarer