Deila til Celtic, et uventet valg

Han blir den første nordmann som noen gang trener en skotsk toppklubb og det kan vel ikke bli større enn Celtic, akkurat nå, i Skottland. Ronny Deila er mannen som skal ta over etter mine helter Neil Lennon og Martin O'Neill.


Både Lennon og O'Neill gjorde det godt som trenere i klubben, men begge forlot Skottland og Celtic mye på grunn av at de mente de hadde tatt laget dit de kunne og ønsket nye utfordringer i nye miljøer.


O'Neill har siden han forlot Celtic, vært manager i Aston Villa og Sunderland og er nå landslagstrener for Irland. Lennon er uten jobb, men mange tror han innen kort tid vil være ansatt i en klubb i Championship eller Premier League.

Det var mange navn som stod foran Ronny Deila på lista, og det sies at Roy Keane som var inne for en prat ikke ønsket å ta over en klubb som ikke kunne kjøpe seg til suksess i Champions League.


Det er ingen hemmelighet at Deila er hentet til klubben, fordi han er en som har bevist at han kan få mye ut av lite og er god til å utvikle og ta vare på mennesker på en god måte.


Læreren fra Skien, som også har en fortid i nettopp Odd og også Viking, og har trent under mange personligheter og blant andre Roy Hodgson som for tiden er landslagstrener for England.

Jeg skal ikke forklare Deila hva han skal gjøre i sin nye jobb i Celtic, men han har en kontrakt som vil bli evaluert fortløpende og er på en såkalt "rolling 12 months", og han må vinne noen titler samtidig som det forventes en viss forbedring i Europa, ikke enkelt, men alt dette er egentlig opp til mannen selv og han har nok kontroll.


Det blir spennende og se om flere nordmenn vil finne veien til Celtic Park, og for tiden er Stefan Johansen i klubben, og vi har jo minner om både Riseth og Rogne som har ikledd seg den grønne og hvite drakta, Harald Brattbakk har også vært å finne her.


Det blir spennende og følge Celtic nå, men vanskelig å si. Nordmenn som har forsøkt seg på balløya som managere har ikke akkurat kommet ut av dette med hevet hode.


Drillo, Solbakken, Berg og nå Solskjær møtte den brutale hverdagen og kun Solskjær er fortsatt ansatt i sin klubb, mens de andre måtte gå fra jobbene sine etter veldig kort tid.


Jeg har en viss peiling på det som foregår "over the sea" og ser jo at f.eks. Solbakken og Solskjær har gjort overraskende og dårlige valg i transfermarkedet og gjennom dette ikke klart å balansere sin tropp, stille gode lag og samtidig ha en rød tråd i utviklingsarbeidet. Vanskelige, men nødvendige kombinasjoner for å få til en god start og ikke miste kontrollen over spillergruppa.


Solbakken signerte spillere han ikke brukte og det ble flyttet mange pund sedler tilbake og inn i norske klubber, det samme skjedde når Solskjær tok over i Cardiff, og foreløpig er det vel bare Møller-Dæhli som har vist noen form for gode takter.


Deila vil overta en tropp som er "den beste" i Skottland og for at denne gruppa skal nå helt opp også ute i Europa så kreves det en viss endring, og det er ikke norske tippeliga spillere som skal verves for å få dette til å bli en suksess andre steder enn i hjemlig serie.


Det er et stort sprang for Deila, og selv om jeg hadde større tro på at Solskjær skulle få det til i Cardiff så håper jeg selvfølgelig at Deila kan bygge videre på en fantastisk tid i Strømsgodset og det er vel kanskje i tiden som kommer vi får se hvor god denne mannen har vært og kommer til å bli.


Vi ønsker Ronny Deila mye til lykke med sin utfordring og nye mulighet og håper for både han og norsk fotball sine skyld at dette blir en fantastisk reise og et nytt og positivt kapittel for en trener som har gjort veldig, veldig mye bra i sin forrige jobb.

Kommentarer