"Bajen", en unik selskapsreise i fotballens tegn

Sportspegeln på en sen søndag kveld og Selskapsreisene med Lasse Åberg og Jon Skolmen gir gode minner om Hammarby. Legenden Lennart "Nacka" Skoglund og fotballfilmens vidunder barn "Fimpen" glimrer også i det fjerne


En fellesnevner for tv programmet, filmene og legenden er at fotballklubben Hammarby fra Søder i Stockholm, også kjent som "Bajen" var med og ga en kulisse til de alle.

Stig Helmer, rollefiguren til Lasse Åberg i Selskapsreisen, husker vi alle som en "Bajen" fan. 6 åringen Fimpen, gikk fra parken og rett inn på a-laget til Hammarby.

Fimpen og Stig Helmer ga "Bajen" og Hammarby et navn i filmen, mens "Nacka" og Sportspegeln er beviset på at klubben så absolutt tilhører virkeligheten.

Lennart "Nacka" Skoglund
"Nacka" var et spesielt fotballtalent, men også en som likte det "søte liv". Han var en del av en gyllen generasjon svenske fotballspillere på 50 tallet. Spill for Hammarby før og etter en lysende karriere i Italia og vinner av VM sølv og bronse med landslaget.

Statuen Nackas Hörna på Södermalm, står idag som et minne og et symbol på den "lille" store Hammarby spilleren som bare ble 45 år.

"Nacka" og "Fimpen" spilte i gult og svart, og det var fargene til Hammarby i en periode og frem til 1978.

"Fimpen"
Klubben valgte etter dette å gå tilbake til det grønne og hvite som har et opphav fra de grunnleggende tider.

Hammarby har ikke bare handlet om "Fimpen" og "Nacka", men også om andre store spillere som har hatt et liv i klubben.

Keeperlegenden Ronnie Hellstrøm spilte i "Bajen" fra 1966 til 1974, deltok i 3 VM sluttspill for Sverige (70,74,78) og på sin tid regnet som en av de beste i verden.

Hasse Holmqvist, Kenta Ohlsson, Billy Ohlsson, Alexander Østlund, Putte Ramberg og Uffe Eriksson er andre som er skrevet med stor skrift i historiebøkene.

"Bajen" har også signert stjerner som tidligere Manchester City midtbane elegant Gary Owen, Manchester United's Jesper Blomqvist og Arsenal keeper Rami Shaaban.

Kennedy Bakircioglü
Flere norske spillere har også trukket i de grønne og hvite drakter, og foruten de fire som er i klubben idag, Solli, Sætra, Fuhre og Torsteinbø, vil fjesene til Fredrik Winsnes, Petter Furuseth Olsen og Trym Bergmann bli godt husket.

Nevnes navn som Max von Schlebrügge, Kennedy Bakircioglü, Nikolas Ledgerwood og Piotr Skrobowski vil det også sikkert åpne øynene på en ivrig "Bajen" supporter.

Hammarby blir som her skrevet, ofte betegnet med klengenavnet "Bajen", ett opphav som stammer fra en historie fra England, hvor klubben ble oversatt til "Hammarbaj" og ut av det ble det "Bajen".

Det har da gått litt opp og ned på Søder, og for Hammarby, men klubben lever videre mellom Superettan og Allsvenskan, det er der de har holdt til gjennom årene.

Klubben har i løpet av sin historie kun to store triumfer å vise til, begge fra 2001. Dette året vant man både serie og cup i Sverige.

Spesielt var det selvfølgelig at over 50 000 møtte opp i gatene og feiret bragdene, men også at hovedtreneren Sören Cratz ble vraket fordi han var for defensiv i spillestilen.

Cratz forsvant og tidligere Stabæk trener Anders Linderoth kom inn. Linderoth var en god mann ved roret, og det ble noen gode plasseringer, men altså ingen flere trofeer.

Etter denne perioden på starten av 2000 tallet stagnerte det for Hammarby og det ble etterhvert nedrykk og vanskelige perioder i et forfallent stadion.

Jeg var selv på kamp på Søderstadion i 2011 og det var vel dags for en renovering eller en flytt, og det å se en ny og praktfull arena under bygging, var et gledelig skue.

Nye Sødertstadion, "Tele 2 Arena"
Den Nye Søderstadion, eller som den nå er døpt, Tele 2 Arene, stod klar i 2013 og Hammarby har siden flytten opplevd en gradvis forbedring i både tilskuertall og sportslige resultater.

På den siste hjemmekampen mot Ljungskile var hele 31 000 tilskuere innenfor portene. Det er unike tall for en klubb som befinner seg på nivå 2 i svensk fotball.

Hammarby klarte bare 0-0 i dette oppgjøret, og av de norske "gutta" som spiller i klubben startet Jan Gunnar Solli og Lars Sætra kampen, Lars Fuhre hadde en innbytter rolle og sistemann av de fire Fredrik Tørsteinbø var ikke med i troppen.

Det er for mange sikkert vanskelig å forstå at et lag med relativt beskjedne resultater kan få så mange til å engasjere seg , men det gir fotballen et fjes som viser noe annet, noe spesielt og at dette er kultur utover resultater og erobring av de største trofeer.

Vi som ser dette fra utsiden håper at Hammarby får en sportslig opptur og at deres norske spillere kan være med på å ta klubben ut av Superettan og opp i Allsvenskan allerede denne sesongen.

Med dette avslutter jeg mitt lille skriveri om Hammarby og fastslår at "Bajen" er og blir en unik selskapsreise i fotballens tegn.

Kommentarer