TK Ola gleder seg til julaften, det er onsdag

Det skjedde på en onsdag, grunnleggelsen av fotballklubben Sheffield Wednesday, som fra sine første dager bare het The Wednesday. Ugler ble de også, basert på sitt opphav fra Owlerton.  

Disse fakta oppstod lenge før jeg for første gang fikk høre om "Wednesday", og mitt forhold til dagen midt i uka ble etter dette ikke det samme. Betydningen av "Wednesday" blir for meg tanker om Ole fra Tønsberg.

Fatter'n var kamerat med Ole, og ofte var jeg med på turene på lørdager "hjem til Tønsberg" for det var det fatter'n følte var hjemme. Fatter'n dro dit, til stamkafeen Bjørns, for å møte "Tønsberg Kameratene", snakke fotball, tipping og trav.

Ole eller "Ola" som han var bedre kjent som var av en eller annen grunn "Wednesday" fan. Hvorfor han holdt med dem, vet jeg ikke sikkert, og selvom Sheffield Wednesday var ofte på tippekupongen den gangen så hadde vi ikke "midtuke kupong" så det kan ikke ha vært det, så det må ha vært noe annet.

Dette var mitt på 70 tallet, og Sheffield Wednesday var på den tiden ikke spesielt gode, men Ola han slapp ikke favorittlaget sitt, og han var for mange en fyr som hadde sine egenheter.

Tønsberg var på den tide et liv med to fotballklubber i bykjernen, akkurat som i Sheffield, uten sammenligning forøvrig, med klubbene Tønsberg Kameratene og Tønsberg Turn basert på samme sted, ved Gressbanen og Gamle Idretten.

Flere av gutta hadde spilt, som fatter'n, for begge klubbene, men denne gjengen var TK patrioter, og altså da Ola, som også holdt med Sheffield Wednesday.

Men selvom Ola var en som var glad i "onsdag", så var han også ofte, eller vel bestandig på kamp på Tønsberg Gressbane når TK's a-lag spilte sine kamper. Ola satt ikke på tribunen, men hadde sin faste plass nede ved cornerflagget.

Der stod han og så sitt TK spille kamper, og det var liksom en del av "totalen". Uten Ola ved cornerflagget med kjepp og sitt lommetørkle, var ikke alt som det skulle være.

Ola var med oss lenge, men er nå i himmel'n sammen med fatter'n og de andre gutta fra 20 tallet med de store fotballhjerter. Da min far gikk bort i 2003, var Ole i begravelsen og på plass, og fortsatt sprek og klar.

90 tallet var godt for Sheffield Wednesday. Ola hadde hatt noen fine år, sett laget sitt på tv og fortalte meg at han fortsatt fulgte med og at han hadde sans for "Waddle".

Det ble en hyggelig prat og et gjensyn med "Wednesday",  tanker om en tid som var så utrolig fin, og hvor man så hvordan godt kameratskap og samhold gikk på tvers av engelske fotballklubber, og med en fellesnevner "TK".

TK som fotballklubb tok slutt på starten av 80 tallet. Idrettsforeningen TK eksisterer fortsatt idag med boksing, bryting og vektløfting som aktivitet. Emblemet er det samme, og identiteten er der enda, selvom fotballen idag er en del av TFK, Tønsberg Fotballklubb.

Da TK ble sammenslått, forlot Ola cornerflagget på Tønsberg Gressbane. De røde og hvite fra Tønsberg som fotballklubb er nok for alltid borte, det er Ola og fatter'n også, men vi har vår onsdag, både som dag og fotballklubb.

Regner med at Ola er der oppe i himmel'n, sammen med fatter'n og fortsatt heier på TK og "Wednesday", har funnet seg et nytt cornerflagg, og at han gleder seg til julaften, det er onsdag.

Kommentarer