Suomi, Sauna og Sisu

Når man tenker på Finland, så blir det for meg, som sikkert for mange andre, Suomi, Sauna og Sisu. Mobiltelefoner og Mummitroll må heller ikke glemmes.

Det er vel et og annet brennevinsmerke som også kommer i minne, som Koskinkorva og Finlandia, for de som liker inntak av denne type "flytende væske".

Jari Litmanen
Skihoppere, langrennsløpere og gode ishockey spillere har Finland fostret i 1000 tall, men å si at "Suomi" er en stor fotballnasjon blir nok litt drøyt.

Landet har fostret noen spennende spillere gjennom tidene og landslaget har tidligere vært trent av kapasiteter som Roy Hodgson og Richard Møller Nilsen.

Hodgson kjenner vi jo idag som engelsk landslagstrener og Møller Nilsen er den eneste "nordbo" som har ledet et landslag til en triumf internasjonalt, da han som trener for de "danske drenger" vant Europa mesterskapet i 1992.

Det finske landslaget ledes idag av den tidligere spiller legenden, Mixu Paatelainen, som mange sikkert husker fra sin tid som målscorer på 90 tallet for Aberdeen, Bolton og Wolverhampton.

Den største spilleren for meg er uten tvil Jari Litmanen som vi husker fra Liverpool, Barcelona og Ajax, hvor han var med å vinne mange trofeer.

Champions League ble vunnet med Ajax i 1995, og store triumfer i FA Cup og UEFA Cup med Liverpool er også meritter som sikkert henger høyt for den berømte finnen.

Jari Litmanen er også spilleren med flest landskamper for Finland, med sine 137 totalt, han er også den som har scoret flest mål, 32 i tallet.

Den neste på min liste er Sami Hyypia, kanskje ikke den mest elegante spilleren i Liverpool's historie, men ingen fan av Anfield klubben vil glemme den store og ruvende midstopperen gjennom 10 sesonger i rødt, fra 1999 til 2009.

Det er få utlendinger som kan skilte med over 300 ligakamper for en Premier League klubb på denne størrelsen. Hyypia vil for alltid bli husket med stor respekt og som en viktig brikke i et lag som vant Champions League.

Finland har også fostret en meget spesiell sisteskanse i West Ham keeperen Jussi Jaaskelainen. Den 39 år gamle keeperen sliter for tiden benken på Upton Park, men er allikevel en av de største.

Han spilte 474 ligakamper for Bolton fra 1997 til 2012, og en legende i Premier League sammenheng, en keeper som på mange måter er utrolig spesiell med et så langt liv i toppen av engelsk fotball.

Norsk fotball har også hatt gleden av flere finske spillere gjennom årene. Miika Koppinen med sin fartstid i Tromsø og Rosenborg må vi nevne, Riku Riski og Joona Toivio er to som vi sikkert vil høre mye til fromover.

Niklas Moisander
Idag er nok Ajax forsvareren Niklas Moisander den største stjernen, med kapteinsbindet både i landslag og klubblag. Spillere som Roman Eremenko (CSKA Moskva), Perparim Hetemaj (Chievo) og Mika Vayrynen (LA Galaxy) er andre som har utmerket seg i større proffligaer.

Finland har ikke de store meritter i VM og EM sammenheng, men har deltatt i OL sluttspill fire ganger, 1912, 1936, 1952 og 1980.

Fotballspillere vil nok også i fremtiden stå i skyggen av mye annet i "Suomi" og "Sauna" kan ingen sammenligne seg med. Men det vil aldri være noen tvil om at Litmanen, Hyypia og Jaaskelainen kan beskrives som gode representanter for "Sisu".

Kommentarer