RIP, Dave Mackay

Det var med vemod jeg så nyheten om at hjernmannen over alle hjernmenn, Dave Mackay, hadde gått bort. Mackay er en som vil stå igjen som en av de aller største i engelsk fotball, mest som spiller, men også som manager. 

Dave Mackay (Spurs)
Han var en av disse som vi liker å identifisere oss med og som speiler det fine bildet av fotball. En som var vanskelig å møte på banen men som allikevel ble sett som fair og brukte mulighetene i spillet til det ytterste.

I samme ånd som Mackay finner vi også spillere som Tommy Smith (Liverpool), Ron Harris (Chelsea) og Johnny Giles (Leeds), alle kjent som harde og noen råtasser men for det meste innenfor grensen i forhold til å spille på det som var rett i henhold til regelverket.

Som spiller var han mest kjent for sin tid i Tottenham og som et medlem av laget som i 1960/61 sesongen vant The Double, som første klubb i moderne tid.

Det ble ikke så mange landskamper for Mackay og han endte med 22 for Skottland gjennom sporadiske opptredener fra 1957 til 1965.

Før han kom til Tottenham spilte han for Hearts, og han hadde også en tid som spiller i Derby og Swindon før støvlene ble lagt på hylla i 1972, han hadde da rukket å bli 38 år.

Tiden i Tottenham er nevnt, men også hans opphold i Derby ble legendarisk på mange måter, først fordi han spilte under Brian Clough, sikret opprykk for klubben til øverste nivå og senere returnerte til klubben og tok over manager vervet etter nettopp Clough.

Derby vant ligaen i 1975 med Mackay ved roret og det er siste gang klubben har vunnet et ligamesterskap. Laget til Mackay var fundamentert på mye av den samme filosofien og teoriene som også var kjennetegnet til Clough.

En "magisk miks" av talent fra egen klubb, gamle ringrever og gode og supplerende kjøp som gjorde at brikkene falt på plass i puslespillet, som skal til for å vinne et ligamesterskap med en mindre klubb.

Spillere som keeperen Colin Boulton, forsvarerne Colin Todd, Ron Webster, David Nish, Peter Daniel og Roy McFarland. Midtbane og flankespillerne Archie Gemmill og Alan Hinton, samt spissene Roger Davies og Kevin Hector var alle fortsatt i klubben og ringrever som også var med under Clough.

Nye navn som Henry Newton, Bruce Rioch, Francis Lee og Rod Thomas var lure kjøp og litt glemte spillere. De ble krydderet som til slutt skapte et unikt mannskap. Steve Powell, var også mye brukt og en spiller tidlig i 20 årene fra egen klubb.

Mackay visste at hans ligavinnere nok var på hell, og måtte foreta nye kjøp, et av dem var Charlie George, som kom fra Arsenal sommeren 1975 og ble en fin tilvekst på Baseball Ground.

Derby County (1974-75)
Derby greide seg greit også i 1975/76 sesongen med en 4. plass i ligaen, de nådde semi finalen i FA Cupen, men dessverre ble det tap mot Manchester United. Marginene var ikke helt på Mackay sin side.

Real Madrid ble i 2. runde av Europacupen, første oppgjør, slått 4-1 på Baseball Ground. Men, dessverre ble retur oppgjøret en trist affære og klubben måtte se seg slått med 5-1 i Madrid.

Mackay klarte ikke etter dette å få til et godt skifte av spillere og rekord kjøpet av Leighton James fra Burnley for £ 310 000 ble aldri som forventet, og det ble som for mange managere også Mackay sitt problem, at nye spillere som ble kjøpt for store penger ikke leverte varene.

Styret i Derby mistet tålmodigheten med Mackay og i november 1976 ble han sparket, noe som mange i ettertid mulig har angret på. Derby har som klubb etter dette aldri oppnådd resultater i nærheten av hva som ble oppnådd under DM. Klubben forsvant mer eller mindre fra de store arenaer etter dette.

Mackay forsvant etterhvert også ut av engelsk fotball og tilbragte 11 år i Kuwait som trener før han i 1987 returnerte til England og ble manager for Doncaster og senere også hadde et kort opphold i Birmingham.

En ny periode i midtøsten kom etter dette med stor suksess i Egypt og Qatar. Mackay forlot manager yrket for godt i 1997.

Det ble også en bok ut av livet til Dave Mackay, "The Real Mackay" en biografi ble utgitt i 2004, og her er George Best sitert hvor han sier at nettopp Dave Mackay er den hardeste spiller han noen gang hadde spilt mot.

Da Mackay sovnet inn, i en alder av 80, den 2. mars 2015, ble han beskrevet med de fineste ord av sine tidligere klubber Hearts og Spurs.

Heart of Midlothian beskrev han som den mest komplette midtbanespiller som noen gang har spilt for klubben og for Skottland. Hos Tottenham Hotspur ble han hyllet som en av de aller beste, og en som aldri stoppet å inspirere de rundt seg.

For meg er Dave Mackay først og fremst manageren som skapte en ligavinner av Derby County, og det i seg selv beskriver vel mannen mer en 1000 ord.

RIP, Dave Mackay
Kommentarer