Apekatter og en okse fra Andalusia

Det er akkurat avsluttet noen kamper i EM kvalifiseringen. Noen lag er allerede klare, andre nærmer seg, og noen fortviler, men for lille Gibraltar er det et eventyr uansett.

Laget fra "England i Spania" har fått lov å være med i det gjeveste selskap siden 2013, selvom deres fotballforbund har eksistert siden 1905. Seriespill ble første gang introdusert i 1895.

Øverste divisjon består av 10 lag. Fjorårets seriemester var Lincoln Red Imps. En semi-proffesjonell fotballklubb, som har en fantastisk historie.

Jake Gosling, Gibraltar
Klubben ble grunnlagt på 70 tallet som et lag for yngre spillere, når disse var gamle nok, så meldte de laget på i laveste senior nivå og siden den gang har de klatret og vunnet 12 seriemesterskap.

Lincoln Red Imps var foran denne sesongen med i kvalifiseringen til Champions League, og det er god utvikling, og stor optimisime.

En del av spillerne i lagene har erfaring fra lavere divisjoner i England og Spania, og funnet muligheten til å spille på "topp nivå" et sted hvor fotballen måles i litt mindre enheter.

Den store stjernen hos Gibralter heter Jake Gosling, og er til daglig å finne i den engelske league two klubben Bristol Rovers. Han scoret forøvrig et mål nå mot Polen, og har 2 så langt på 10 landskamper.

Gosling har også vært innom Exeter City, og fortalte i et intervjue med BBC, at han gledet seg stort til å spille for Gibraltar. Faren hans var født i Gibraltar, og selv er Gosling oppvokst i Newquay, syd i England.

Det har vært en bratt læringskurve. Kvalifseringsgruppa består av Skottland, Tyskland, Irland, Polen og Georgia som motstandere, så ja det å vinne kamper har vel ikke akkurat vært noe tema.

Men igjen en liten nasjon, med en eksotisk fotballhistore, bortgjemt i et område av Europa som svært få forbinder med fotball og det mest kjente er apekattene som løper rundt på Gibraltars klipper.

Spillere som ellers ikke ville fått noen som helst mulighet til å møte de store, har nå fått sjansen og som San Marino og Færøyene kan de overraske muligens i en kamp, score et mål eller to og få vist seg frem på kartet.

Det bor litt over 32 000 mennesker i Gibraltar, og det at de da kan ha et seriesystem med flere nivåer er rett og slett imponerende og viser at interessen er stor for fotball.

Apekatt :-)
Bortsett fra Gosling er de andre spillerne i landslagstroppen hørende hjemme i klubber i Gibralter, med Lincoln Red Imps og Manchester 62 som de klubbene med flest spillere i troppen.

For oss som er litt opptatt av detaljer og følger litt ekstra nøye med, så er det med smil om munnen at jeg ser at draktene til Gibraltar er levert av Admiral, som ikke lenger er så toneangivende på den fronten.

Tankene farer jo litt rundt i hodet når du leter etter noe som du kan feste dette ved. Gibralter ligger ved eller i landområdet Andalusia i Spania, og en av de beste historier fra det stedet handler om oksen Ferdinand, han som luktet på blomstene.

Ferdinand ble funnet ved en korkeik i Andalusia, og fraktet til Madrid, og fordi han fikk et vepsestikk han ikke skulle hatt, ble det fredelige vesenet, rasende, og imponerte stort.

Landslaget er nå med og krydrer en EM kvalifisering og mange nye får landslagserfaring, men blomster under en korkeik, en fredelig okse og noen rare apekatter, blir nok fortsatt de beste minnene for meg om Gibralter og omegn.

Kommentarer