Islendsk Eldfjöll, Hverir og Svensk Heimspeki

Det er med rammer, filosofi og tankegang som er stikk i strid med norsk fotball og deres regler og retningslinjer at nå Island stormer inn i et EM sluttspill.

Eldfjöll er for de som ikke vet Vulkan, Hverir er en varm kilde og Heimspike er filosofi, alt med sine egne ord, og det er vel litt slik med fotballen også, de har tatt den til seg på sin måte.

Jeg er personlig en stor motstander av metoder og beskyttelsestankegang overfor yngre spillere og mener at barn, som på Island, skal få konkurrere når de har fått litt øvelse.

Det er også en annen tankevekker i forhold til dette og det er at Island har et system som gjør at barn får skolerte trenere og lærere som er utdannet i faget.

Det er litt tøffere og røffere på Island enn vi er vant til her hjemme og vi vet at mange spillere fra Sagaøya har havnet i norsk fotball, og senere tatt steget videre ut.

Fotballen har et godt rotfeste og den er populær på Island. Det er fostret opp mange bra spillere gjennom årene, men den generasjonen som nå har vokst frem er litt spesiell og med mange godt etablerte i de beste ligaene.

Vi skal ikke la oss bli blendet av en nasjon og deres systemer hver gang de overrasker og lykkes, ofte kan det være andre årsaker til at det blir så bra. Det kan være en trener, eller et par spillere som gjør at laget vokser seg frem og opp.

Bulgaria, Romania og Ungarn er nasjoner som levde på spillere som Stoichkov, Hagi og Puskas, De var langt fremme og hevdet seg godt og kvalifiserte seg til mesterskap. Etter at disse helt spesielle spillerne har tatt løftet så er det blitt mørkt og dunkelt.

Island er en nasjon som også tidligere har hatt gode spillere, men det er vel kanskje ingen som har forstått helt hvor flink Lars Lagerbäck er og hvilken kapasitet han innehar.

Lars Lagerbäck
Han tok Sverige, først sammen med Tommy Søderberg, og senere som eneansvarlig til VM i 2002 og 2006. Det ble også EM sluttspill i 2000, 2004 og 2008.

Selvom Lagerbäck ikke klarte å kvalifisere "Søta Bror" til VM i 2010, så var han der selv, etter at han gikk av som "forbundskapten" tok han over Nigeria.

Det ble ikke noen lang affære nede i Afrika, og i 2011 gikk ferden nordover til Island av alle steder. Der har han vært siden og bygget opp et lag som har mange interessante trekk, og hvor "laganda", "klykt" og islandske "lirare" er ingredienser.

Lars Lagerbäck er vel ikke den som tar av og han er alltid rolig og avbalansert og hans engelsk gjør deg ikke akkurat voldsomt entusiastisk, men han gjør ikke fotball komplisert.

Vi skal ikke glemme spillerne, og arven etter Johannes Edvaldsson. Edvaldsson gikk vel for å være den første islandske fotballproff, med mange sesonger i Celtic på 70 tallet.

Gylfi Sigurdsson
Gunnarsson og Sigurdsson er to av de viktigste, og til daglig tilbringer de tiden i Wales for spill i Cardiff og Swansea. Sigtorsson i franske Nantes er også en som bærer mye i laget.

Legenden Eidur Gudjohnsen er fortsatt med, og i en alder av 37 bringer han mye rutine inn i gruppa og får vel en plass i EM troppen for lang og tro tjeneste. Spiller nå i Kina.

Kjartansson er også et navn å merke seg, han forlot Vålerenga etter en sesong. Imponerende 25 mål på 29 kamper ble det før han også satte ferden mot Kina.

Kun to spillere i troppen spiller til daglig hjemme på Island. Seks spillere som kjemper om en plass i landslagstroppen spiller i norsk fotball og sju mann har tilhørighet i Sverige.

Dette er en nasjon med et innbyggertall på størrelse med Bergen, ca. 300 000 mennesker bor der oppe blant vulkaner og varme kilder. Da kan man ikke annet enn å bli imponert.

De har gjort grep på Island, og det viser at deres tankemønster, tilnærming og faglig forståelse av spillet fotball er ganske bra og det gleder meg stort når slike nasjoner får det til.

Island befinner seg pt på 23. plass på FIFA rankingen, 46 plasser foran Norge.

Kommentarer