Klopp en flopp, nei jeg tror ikke det, rødt er jo hans farge

Liverpool har ansatt Jurgen Klopp som sin nye manager, og han tar over etter Brendan Rodgers som jeg personlig synes fikk hard medfart, og som måtte gå av kun 3 poeng fra en CL plass.

Klubben som har sparket sin største legende, den engelske landslagstreneren og Real Madrid sin manager, skal nå gi muligheten til en tysker som har en spennende bakgrunn og som spilte hele sine karriere i rødt.

Jurgen Klopp er en "one club man" som spiller. Han spilte 337 kamper og scoret 52 mål for
Mainz. Det ble 12 år som spiller i klubben, fra 1989 til 2001. Klopp spilte i forsvar og angrep og under hans tid var "Die Nullfunfer" å finne for det meste på nest øverste nivå.

Det var i Mainz han også tok fatt på sin
trenergjerning og gikk fra banen til benken i 2001, ledet laget frem til 2008, hvor han hadde vært med på mye og trent laget opp til Bundesliga og ledet dem til spill i UEFA Cupen.

Men igjen alt går litt opp og litt ned, og Klopp var også "in charge" når klubben måtte ta det tunge steget ned og tilbake til Bundesliga 2. Det gikk ikke helt etter planen i den neste sesongen, og Klopp bestemte seg for å gå av som trener.

En liten kuriositet er at det var "Nordmannen" Jørn Andersen som tok over roret etter Klopp, ledet klubben opp til øverste nivå igjen, for så å få fyken før ny sesong var sparket igang.

Selvom Klopp gikk av i Mainz, hadde noen sett hans "begavelse", og det ble noe overraskende Borussia Dortmund som tok kontakt da de skulle ha ny trener. Det ble ingen vanskelig avgjørelse å takke ja.

Tiden i Borussia Dortmund ble et eventyr for Klopp og han bygde sakte men sikkert en vinnerformel og fikk full klaff etter fire år i sjefstolen. Bundesliga ble vunnet første gang i 2011, tittelen ble forsvart og 2012 ble også Bayern Munchen snytt for gullet.

Som med mange andre gode managere, så er de ikke bedre enn de spillerne de har til rådighet, og med salg av Shinji Kagawa til Manchester United og Mario Götze til Bayern Munchen, var det ikke mulig å forsvare sine gull.

Det ble gode år i Europa også, med en tapt Champions League finale i 2013, på Wembley, mot Bayern Munchen som et difinitivt høydepunkt.

Foran fjorårssesongen var også Bayern Munchen på banen og sikret seg stjernen over alle stjerner i Klopp sitt mannskap, Robert Lewandowski, da var det også slutt på moroa.

Erstattere ble prøvd og hentet inn, men da Klopp tok en "Rodgers" og hentet inn mange nye og ubeskrevne blad for å erstatte sin stjerne, endte det i en liten katastrofe, med en elendig start på 2014-15 sesongen.

Dortmund lå sist på tabellen til jul, og skader var også årsaken til mye problemer, men uten Lewandowski fungerte det ikke på samme måte. Klopp varslet sin avgang, etter å ha, for man si, mislyktes med å bygge et nytt lag, selvom sesongen endte på 7. plass.

Som i Mainz så i Dortmund, trakk Klopp seg, og som en god kopi av "Kevin Keegan" varslet han sin avgang og forlot klubblokalene av egen fri vilje før noen andre tok nøklene til kontoret.

Klopp var defintivt en berikelse for Borussia Dortmund og bygget et fantastisk lag, med en enorm moral og med spillere som hadde tiden foran seg og som alle ble "stjerner" i gult og svart.

Midtstopperen Subotic, ble hentet fra Mainz og var en spiller Klopp selv hadde funnet som amatørspiller i USA. Mats Hummels ble hentet fra Bayern Munchen B. Polakkene Blaszczykowski, Lewandowski og Pizczhek ble viktige bidragsytere. Kagawa var kreativ og god også.

Tyske talenter som Gundogan, Reus, Bender, Grosskreutz, Durm og Schmelzer må ikke glemmes, med en liten "Clough formel" i bagasjen, var rutinen ivaretatt med Weidenfeller i mål, og Kehl på midtbanen.

Det Klopp fikk til er det alle trenere drømmer om. Foredle og forbedre allerede gode emner, utvikle dem til toppspillere og la dem få tid til å gro.

Hente inn noen brikker fra andre steder, noen kanskje ukjente, andre litt mer kjente, og bygge en sterk lagmoral og en gruppe som gjør alt for den som har gitt dem muligheten.

Sist men ikke minst, gi noen "gamle" en sjanse til å skinne igjen og få en ny vår, spillere som har klubbens blod i årene og som man kan stole på og som alltid er lojale.

Det finnes ingen gode eksempler på tyske trenere som har lykkes i Premier League, selvom man har vunnet i bøtter og spann på hjemmebane, og fadesen Felix Magath står igjen som en kopi av "skriket" i den sammeheng.

Det som blir mitt store "frågetekken" er om Klopp for den tid han trenger hos utålmodige fans med et litt for godt selvbilde, en tung historisk bagasje, og noen eiere som har vist seg svært lite kompetente i forhold til å avbalansere krav, muligheter og realisme.

Det hadde ikke vært noe som hadde gledet meg mer enn å se Klopp reise "de røde" tilbake til gammel storhet, og er det en som har bevist at han kan skape mye av lite, så er det nettopp han, Klopp en flopp, nei jeg tror ikke det, rødt er jo hans farge.

Kommentarer