Advent, det var Tipsextra !

Det er med nostalgi jeg tenker tilbake på advent i en tid jeg likte godt selvom mangfoldet ikke var så stort.  Men vi som bodde på Østlandet, hadde NRK, Svensk TV1 og TV2

Lars-Gunnar Bjørklund
På fredag fikk vi vite hvilken kamp som skulle gå live og avisene var fulle av forhåndsstoff og omtaler og tanker om den "store" kampen.

NRK hadde som oftest, og før det ble trav på TV, liten eller ingen forhåndsomtaler, og heller andre sportsarrangement rullet over skjermen før kl. ble 16.00.

Da var det fint å bruke fjernkontrollen og "zappe" over på Svensk TV, hvor Tipsextra startet tidligere og hvor du hadde omtaler og prat, med travløp i forkant, pause og etter kampen.

Navn som Lars-Gunnar Bjørklund, Staffan Lindeborg og Ingvar Olvsberg klinger fortsatt godt, og du får en følelse av "gode gamle dager" med slike folk.

De formidlet sport og fotball på en måte, som gjorde at de fanget publikum og hadde alltid et gullkorn på lager, uten at det var analyser og fotball fagkunnskap som skapte det spesielle.

De fanget seeren med å vise stor interesse og respekt for de som faktisk spilte spillet, levde seg inn i situasjonene, uten å ta helt av når en spiller scoret på en heading fra nært hold.

Den gang kom det engelske fotballbladet Shoot i butikkene på tirsdag, og man hadde som regel en eller annen spiller, enten i et focus on, eller i et flott glinsende fargebilde, foran seg på bordet når lørdagens kamp pågikk.

Det var mange som også, inklusiv meg, allerede da, hadde fått med seg ukens utgave av Tippebladet Tips, og der analyser, overganger og tippesystemer var nøye gjennomlest.

Svenskene hadde sin egen vri på navn, og utalelsene var kanskje ikke alltid like vakre, men det ble en egen sjargong og tone på det som ble sagt.

"Kjarli Jårs", "Evertån" og "Mankjester Junited" sitter fortsatt godt. "Bobby Kjarlton" og "Peter Shiltån" er andre gode spillere som ble nevnt ofte i Tipsextra.

Når vi gikk inn mot jul, var disse lørdagsettermiddagene et høydepunkt, og mange "advents" lørdager gikk av stabelen i fotballens tegn, med engelsk flagg på bordet.

Donald kalendere og julebrus var ofte å se på bordet også. Mandarinene lyste i sine orange farger og en og annen drueklase ble spist opp gjennom 90 minutter.

"Kjarli Jårs"
Det var et problem, og det var at sendingene fra SVT1 ofte ble litt vanskelige å følge, og Arne Scheie fikk seerne når kampen startet. "Plinget" hadde vi på begge kanaler, men de var ikke like.

SVT1 hadde en litt tyngre lyd, og på NRK var det den "lille lyse". Tippelappen var selvfølgelig fylt ut og vi fulgte med til det var klart. Alle kampene ble spilt lørdag kl. 16.00 den gang, og det var klart før kl. 18.00, da en og annen svensk julekalender tok over.

Advent er for meg "fotballtid", og det var fint å følge kamper og spill fra sofakroken, med gode svenske forhåndsreportasjer. En og annen godbit også etter kampen kunne det bli.

Idag kan vi følge fotballen på nett, tv og "live", når vi går inn i en ny adventstid. Formidlingen idag er en del annerledes, men kan fortsatt se en episode av "Tipsextra" på You Tube.

Alt var ikke bedre før, men en liten reprise og litt mimring nå og da, det er godt for skjela det også.

Kommentarer