FIFA møter Vauxhall Victor 1966 modell

Det er mange perspektiver man kan se fotball i, og det må vi ikke glemme når vi sitter med "skrikende stemmer" og lirer ut i stor kraft, meninger om så mangt.
Sepp Blatter og FIFA er beskrevet som "onde" og ja mulig mange i den organisasjonen ikke har rent mel i posen, og skal "fanges", og det er helt sikkert noe som blir tatt hånd om.

Samtidig som stridighetene pågår på høyeste plan, foregår det mye fantastisk aktivitet i hele denne sfæren av fotballglade mennesker, som sammen skaper et mangfold av enorme dimensjoner.

Det er mange som angriper fotballen, går på talerstolen for å "bagatalisere" og "latterliggjøre" det jeg mener er det "unike", det mest perfekte sammensatte spill i en verden av vanskeligheter.

FIFA arrangerte sitt første av fotball VM for seniorer i 1930. Etter dette er det arrangert 19 mesterskap og det vært 4. år. Neste gang VM går av stabelen blir det i 2018, og det er Russland som står som arrangør.

Stadionanleggene er under bygging eller oppussing og mange arbeidsplasser er skapt på bakgrunn av akkurat at denne nasjonen får arrangementet. Det vil også gi et oppsving fremover mot arrangementets start og en glede og entusiasme blant innbyggerne som får være med å se dette.

VM tildelingene er det som får overskriftene, det er her de beste spiller, hvor de store pengene genereres og hvor makten, æren og evigheten blir til.

Ser man historisk på tildelingene av VM så ble Sveits og Sverige tildelt arrangementene etter 2. verdenskrig, begge land nøytrale og i stand til å arrangere mesterskapene.

Det ble gode arrangementer som står igjen med kun positive fortegn, og store helter fikk vise seg frem i beste form. Pele fikk sitt gjennombrudd i 58, Puskas var en frontfigur i 54.

De første VM ble fordelt mellom Sør Amerika og Europa, Uruguy og Italia i 1930 og 34, Frankrike var verter i 38.

Chile var arrangør i 62, og Brasil vant, med Garrincha som stjernen. England vant på hjemmebane i 66, og i 70 var det Meksiko som arrangerte et VM som Brasil tok hjem.

Vest Tyskland, en stormakt i fotball fikk være arrangør i 74, Argentina i 78 og Spania ble valgt i 82. 86 var det igjen Meksiko, 90 Italia og 94 USA.

98 fikk Frankrike tillitten, 02 Sor Korea og Japan, 06 Tyskland og 10 var det Sør Afrika som ble valgt, deretter 14 Brasil, og dette har vandret rundt hele verden.

Russland er arrangør i 18, og Quatar kommer i 22. To land og kontinenter som aldri har fått arrangere dette tidligere.

Mulig at styret og stell ikke er helt i demokratiets ånd, men alle VM bakover i tid har hatt disse diskusjonene, og det politiske aspektet har åpenbart mange ganger vært et hett tema.

Det er sundt at dette går rundt hele verden, fordi vi vil ikke at fotballen skal ende opp som langrenn og bli en idrettsgren for helt spesielle nasjoner og at noen dominerer så fullstendig at det blir kjedelig.

Landslagene lever i et vakum for tiden, og er ikke like viktige lenger. Det er FIFA som beskytter akkurat dette med landslag og gir dem egenverdi.

UEFA har også skapt et nytt og bedre konsept gjennom denne EM kvalifiseringen, og det er viktig for å forstå viktigheten av et landslag.

Selvom jeg føler meg langt unna de store avgjørelser i FIFA, så har jeg levd et liv i skyggen av "pampene" med en lidenskap som jeg vet 100 % jeg deler med disse menn.

Michel Platini, Franz Beckenbauer, Sepp Blatter og tidligere presidenter Joah Havelange og Sir Stanley Rous er alle først og fremst fotballglade menn, som har levd eller lever og ånder akkurat for dette.

Når noen sparker trenere i fotballen skriker vi for at folk ikke får tid, når noen sitter for lenge, eller lengre enn langt, så er det eneste man tror at "bestikkelser" holder dem ved makten.

Jeg satt ofte, uten sikkerhetsbelte, bak i en Vauxhall Victor 1966 modell og gjorde, uten at jeg visste noen ting om det, min misjon for FIFA.

Vauxhall Victor - 1966 modell
Pappa, som jeg alltid benevnet faren min som, var dommer, og kjørte rundt på alle de baner i Vestfold som fantes. Blåste i fløyta, og vinket med flagg, alt fordi han var glad i fotball.

Inn på stadion svingte vi i vår hvite Vauxhall Victor, og den ble kjent igjen når den kom om det var i Lystlunden, på Lovisenlund eller Gressbanen, alle steder hvor linja og gressmatta ble fløytet og flagget for.

Etterhvert begynte jeg å spille selv. Takket være vår Vauxhall Victor, fikk FIFA sitt påfyll av unge og entusiastiske gutter som ønsket å spille med "lærkula".

Makten og spillet rundt VM arrangementene tar vekk det som egentlig er kjernen ved fotball. Vi som liker dette spillet er del av en stor "bevegelse" og vi lever ut vår "tro" gjennom en lidenskap som er basert på gode verdier.

Blatter blir nok, som Havalange og Sir Stanley Rous, en skurk, og han har sikkert blandet kortene som de to andre også gjorde. De som ikke kjenner historien til de to forgjengerne til Blatter for lese seg opp selv, gidder ikke å bruke tid på det.

De som ikke ser det gode ved å fordele VM'ene over hele kloden, skape mangfold og i det hele tatt få arrangert et slik gigantisk arrangement, får heller styre med sitt.

To kontinent står igjen, som enten ikke har, eller skal, arrangere VM og det er Nord Afrika og Australia, gleder meg til det kan bli en realitet for da har alle fått være med.

Vi som kjørte rundt i Vauxhall Victor, drømmer ikke om å arrangere VM, men vi er med, og de som bor i andre land og verdensdeler enn oss selv ønsker sikkert å få muligheten også.

FIFA har også mange program som pågår og det de driver med er positive tiltak for å fremme fotballen og dens betydning for å forebygge og skape arenaer som gir positive ringvirkninger.

Leve fotballen !

Kommentarer