Det Nordiske Ensemble, De var, De er Leicester City

Det er med fryd jeg gleder meg over det som skjer med klubben i mitt hjerte, Leicester City, og tankene går inn på de som er oss nærmest, de nordiske spillerne som spiller eller har spilt for klubben.

Leicester sin første utenlandsproff var dansk, Tommy Christensen ankom klubben i 1985. Christensen var en spiller med fartstid i Spansk og Tysk fotball, men det ble med kun 2 kamper. Christensen var med mot Southampton (uavgjort) og mot QPR (tap). Det var for 30 år siden.

Pontus Kåmark
Den neste spiller med nordisk pass, var finnen Jari Rantanen som ankom klubben fra IFK Gøteborg og han var en storvokst kar. Ikke heller Jari fikk det helt til, og det ble med 13 kamper og 3 mål. Rantanen var i klubben fra 1987 til 1988.

Kjetil Osvold var den første nordmann, og til nå den siste, som har spilt kamper for Leicester. Han ankom klubben på lån fra Nottingham Forest i 1987. Det ble med 4 kamper for Osvold, og noen av dem faktisk sammen med Rantanen.

Det neste nordiske innslaget på Leicester var svensken, Pontus Kåmark. En annerkjent spiller som tidligere hadde vært med å ta bronse for Sverige i VM i 1994. Pontus er til dags dato den mest suksessrike nordiske import, sammen med Kasper Schmeichel, med Ligacup finalen i 1997 som et spesielt minne.

Pontus mannsmarkerte Middlesbrough's Brasilske juvel Juninho gjennom 90 minutter under finalen på Wembley, og det ble gjort til punkt og prikke, en helt ubeskrivelig jobb, og Martin O'Neill fikk full valuta av sin elev, mens Pontus for evig og alltid fikk kult status.

Islendingen Arnar Gunnlaugsson ankom klubben i 1999 fra Bolton Wanderers. Martin O'Neill punget ut med £ 2 millioner, og han er til dags dato den dyreste "nordiske" anskaffelsen.

Gunnlaugsson spile 30 kamper på tre sesonger, og scoret bare 3 mål. Skader og sterk konkurranse om spissplassene var nok årsaken til at det ble så få kamper og mål på Islendingen.

Dansken Jacob Laursen var også på besøk i Leicester, på en kort visitt i 2002, kom fra Derby og spilte 10 kamper. Alle på øverste nivå, men det endte med nedrykk.

Nisse Johansson
Den neste spilleren som fikk sin debut for Leicester med et nordisk pass i bagasjen var finnen Tomi Petrescu. En spiller som hadde tilbragt tid i akademiet til klubben og ble sett på som et stort talent, men det ble med den ene kampen, og full frigivelse.

Joey Gudjonsson ankom fra Betis, og islendingen etablerte seg i Leicester under 2004-05 sesongen. Han hadde tidligere spilt for Wolves og Aston Villa og var kjent for et godt skudd. Det ble et par år i Leicester, 77 kamper og 10 mål før ferden gikk videre til Burnley.

Nisse Johansson ble hentet fra Blackburn. Han spilte 75 kamper og scoret 1 mål på snaue to år i klubben, før han dro tilbake til Sverige og AIK i 2007.

Svensken Patrik Gerrbrand tilbragte tid i Leicester på samme tid. Midtstopperen som ankom fra Hammarby spilte 17 kamper, deretter ble det Fredrikstad og Norge.

Det ble noen nye år uten de store importer fra Norden, ikke før Astrit Ajdarevic kom til klubben på lån fra Liverpool i 2008-09 sesongen.

Kasper Schmeichel
Han fikk spille 5 kamper for Leicester og var med å sikret opprykk til nivå 2, men selvom en permanent kontrakt ble signert så ble det ikke flere kamper for svensken, Ajdarevic har senere spilt for Standard Liege og Charlton Athletic.

Det ble et nytt innslag fra norden da Svennis, den eneste nordiske manager i Leicester City, hentet inn Kasper Schmeichel fra Leeds. Noe som kan sees på som en genistrek i ettertid. Kasper hadde reist rundt i England og spilt litt her og der på lavere nivåer.

Schmeichel er vel pt den spilleren som har vokst mest under sin tid i klubben og idag en klippe i et lag som leder Premier League.

Tar vi med nesten spilleren Jimmy Nielsen, den danske keeperen som var i klubben i 2007-08, uten å spille kamper, så har vi fått med de som gjelder.

Noen nordiske spillere har også tilbragt tid på "prøve" i klubben, og de mest kjente er Magnus Kihlstedt (svensk landslagskeeper) og Daniel Berg Hestad (norsk landslagspiller og Molde legende).

Dette er det nordiske ensemble, de var, de er Leicester City.

Kommentarer