RIP, Jimmy Hill

Jimmy Hill er død, han ble 87 år gammel. En mann som har hatt enorm betydning for fotballen i England og kan vel nesten beskrives som den moderne fotballens far.

Da jeg begynte å følge med på engelsk fotball tidlig på 70 tallet så var jeg mest opptatt av spillere og en og annen manager. Det var "glossy" bilder av Keegan, Bremner og Ball som fikk min oppmerksomhet, og heltene som spilte på lørdag ettermiddag.

Jimmy Hill (1928-2015)
Men bak alle bilder, historier, tv overføringer og andre områder på fotballens arena var en mann som jeg tror ingen kan sammenligne seg med i engelsk fotball noen gang.

Hans historie er unik og en som har vært der det har skjedd og hvor fremskritt har blitt gjort.

Hill startet spillerkarrieren i Brentford, spilte der fra 1949 til 1952. Deretter gikk ferden videre til Fulham hvor han spilte frem til 1961 og var en del av et lag som også hadde Englands VM vinner George Cohen og legendariske Johnny Haynes i lagoppstillingen.

Han var angriper Jimmy, men kunne også bekle andre plasser i laget. Fortsatt er han
den med rekorden for fleste scorede mål i en og samme kamp for Fulham, Fem nettkjenninger ble det i en kamp borte mot Doncaster, året var 1958.

Hill var som spiller en som ikke kan betegnes som en stor stjerne, men han var med å flytte klubben han spilte for fra et nivå til et annet, og han tok fotballen videre ved å pushe grensene.

Han var med da Fulham rykket opp på øverste nivå i 1958, året før tok han på seg ansvaret og ble leder av spillerforeningen.

Han var i sin tid en "Bosman" på sin egen måte. Tilbake i 1961, I sin rolle som leder av spillerforeningen presset han frem avviklingen av et tak på spillerlønninger som den gang var £ 20 per uke.

Dette resulterte i at hans lagkamerat og England kaptein Johnny Haynes, ble den første spilleren i engelsk fotball med en lønn på £ 100 pr. uke.

Jimmy Hill, Fulham (1952-1961)
Dette var en helt spesiell milepæl som ga spillerne mulighet til å forhandle lønn, og Hill stod i bresjen for dette, og viste igjen stor handlingskraft.

Det ble med 276 kamper og 41 mål for "The Cottagers" før Hill bestemte seg for å legge støvlene på hylla og bli "manager" og det var Coventry City som ansatte en mann som skulle forandre klubben for evig tid.

Jimmy Hill ankom en klubb på nivå 3 i engelsk fotball, en klubb i skyggen av det meste, og han kom ikke dit for å "lære", nei han tok som 33 åring fult ansvar for et løft av en klubb til et nytt nivå.

Hill var en som forstod mekanismene, og ikke bare spillertroppen ble fornyet og bygget opp, han forandret fargene på draktene, introduserte "sky blues" som klengenavn og fikk også med klubbens ledere til å bygge ut og modernisere banen Highfield Road.

Hill la et grunnlag i Coventry, som på mange måter ga klubben 34 forglemmelige år i toppen av engelsk fotball. Men alle gode ting har en slutt, og da Hill forlangte en ny 10 års kontrakt i Coventry, men fikk bare tilbud om 5 år, så takket han nei. Det gjorde at han i 1967 forlot manageryrket og gikk til andre sysler i sin "fotball galaxe".

1967 var også året da "Jimmy Hill's Football Weekly" ble lansert og som er titulert som det første ukentlige fotballmagasin, og hvor dette var en slags forgjenger til Shoot, Goal og Match som senere kom i markedet.

TV og radio var for fullt med rundt fotball, og i England var interessen enorm. Hill ble fort engasjert bak mikrofonen både i radio og tv, og i 1973 ble han vert for BBC sitt "Match of the Day" som idag ledes av Gary Lineker.

Hill tilbragte resten av sitt yrkesliv mer eller mindre innenfor kringkasting hos BBC og senere hos Sky Sports, både som vert og ekspert i diverse sammenhenger og programmer.

"Jimmy Hill's Football Weekley"
En helt spesiell hendelse tilbake i 1972, forteller vel historien i sitt full om Jimmy Hill. Dette var en kamp mellom Arsenal og Liverpool, og linjemannen kunne ikke fortsette.

Kamper i øverste divisjon i England er påkrevd å ha en dommer og to linjemenn, og den gang hadde man ikke 4. dommer som nå, og kampen stod i far for å bli avlyst.

Det ble annonsert over høytaleranlegget om det var noen som var kvalifisert dommer og kunne ta på seg oppgaven. Hill var også det, dommer, så han meldte seg og tok på seg det "svarte" og gikk på linja på Highbury, og kampen gikk sin gang og ble gjennomført.

Under sin tid i tv, var han også fra tid til annen å finne inne på andre arenaer i fotballen. Han returnerte til Coventry i kapasitet både som styremedlem og klubbforman, dette var midt på 70 tallet.

Det ble også styreverv i Charlton Athletic og sin gamle klubb Fulham. Han var inne som en redningsmann i Fulham, før klubben igjen fikk en ny storhetstid med start på slutten av 90 tallet.

Jimmy Hill er en som du trygt kan betegne som Mr. Fotball. Alle var ikke alltid enige i alt han sa og gjorde, men helt klart en som "dyttet ballen" og "trykket på knapper" som fikk "balløya" til å bevege seg, og jeg vil si at det var et steg fram, og enda et steg fram, og ingen tilbake for oss som liker fotball.

Hill ble diagnostisert med Alzheimer i 2008, noe som ble kjent i 2013, og forsvant mer og mer fra mediabildet. Han døde igår, 19. desember, 87 år gammel.

Fotballen har mistet en av sine mest betydningsfulle menn. En som med sin innsikt og kunnskap har vært med på å skape historie og opplevelser for oss som elsker "livet med fotball".

RIP, Jimmy Hill

Kommentarer