Visste du at, Q & A

Fotballen er full av kuriositeter og utrolige statistikker, og nå har jeg lyst til å fortelle litt om noen av dem, som kanskje du visste eller ikke visste, her kommer de

Første nordmann i profesjonell engelsk fotball var Einar Jan Aas, som signerte for Nottingham Forest i 1981, og spilte der en sesong, før skader satte han ut.

Gunnar Halle - Oldham Athletic
Den første nordmann som spilte i Premier League var Gunnar Halle, da han for sitt Oldham Athletic spilte i serieåpningen i 1992-93 sesongen. Gunnar Halle innehar også en spesiell rekord for Oldham Athletic, han er til dags dato den spilleren som har representert et landslag, 24 ganger, mest i klubbens historie.

Paul Stewart, har en unik rekord, nemlig at han som spiller for Tottenham, Manchester City, Liverpool og Sunderland har spilt i alle de tradisjonelle derbies mellom rivalene til disse klubbene.

Ikke mange spillere har hatt overganger mellom klubbene Liverpool og Manchester United, den siste som gikk over var Phil Chisnall og det var i 1964, ja altså snart 52 år siden det skjedde.

Erik Thorstvedt er den første keeperen som ble byttet inn i Premier League, da han i 1992 kom inn for Ian Walker i en kamp for Tottenham.

Det er også veldig skjelden at det skjer oveganger mellom Tottenham og Arsenal. Sol Campbell og Pat Jennings er to kjente navn som har gjort akkurat det. De fleste har gått fra Tottenham til Arsenal, Rohan Ricketts er den siste av svært få som har gått motsatt vei og det skjedde i 2002.

Peter Beardsley og John Gidman er to som har spilt for Man Utd, Man City, Liverpool og Everton, noe som er svært sjeldent og ofte ikke skjer.

Rohan Ricketts
Bobby Moore innehar også en meget spesiell rekord, han har nemlig vært kaptein for og i mot England. Han tid som England kaptein er kjent, men han var også kaptein for Team America mot England i en kamp "over there" i 1976.

Denis Law er den første spiller som har blitt solgt fra eller til en engelsk klubb for en sum på £ 100 000 eller mer. Han gikk i 1961 fra Man City til Torino, året etter ble han solgt til Man Utd fra Torino for £ 115 000.

Leicester gjør det bra om dagen, men de har satt rekorder før også. I 1968 satte klubben ny transfer rekord i England når de kjøpte Allan Clarke fra Fulham for £ 150 000. Det ble igjen transfer rekord året etter, da Clarke ble solgt videre til Leeds for £165 000.

Martin Peters og Alan Ball var spillerne som overgikk rekorden til Clarke i årene som kom, men i 1972 var Leicester igjen tilbake på topp, når de valgte å selge David Nish for £ 225 000 til Derby.

Leicester har også satt unike rekorder da de solgte Gordon Banks for £ 65 000 til Stoke i 1967, og noen år senere valgte å la Peter Shilton gå samme vei for £ 325 000. Noe som gjorde disse to til de dyreste keeper kjøp i verden. Gary Sprake innehadde verdensrekorden i et snaut år da han kostet Birmingham City £ 100 000 ved sin overgang fra Leeds i 1973.

Jamie Vardy, som virkelig har slått til denne sesongen, innehar en rekord som også blir vanskelig å slå. Han har scoret mot Manchester United i Premier League og mot FC Manchester i amatørenes rekker.

Alfie Conn er en som har spilt for både Rangers og Celtic, Mo Johnston en annen. I nyere tid er spillere som Kenny Miller og Steven Pressley to som har gjort det samme. Keeperen Mark Brown et navn nr. 5. Men så vidt historien vet, har det aldri skjedd en overgang mellom de to klubbene direkte.

Clive Allen er den spilleren som har spilt for fleste proffesjonelle klubber basert i London. QPR (2), Arsenal, Tottenham, Crystal Palace, Millwall, West Ham og Chelsea.

Ryan Giggs innehar rekorden for flest ligakamper spilt for en og samme klubb på øverste nivå, 672 for Manchester United fra 1990 til 2014. Peter Shilton er den som har spilt flest ligakamper totalt med 1005 kamper for 8 forskjellige klubber. John Trollope er den som innehar rekord for flest kamper i en og samme klubb, med 770 spilte for Swindon.

Svært få har spilt kamper i alle fire engelske divisjoner i løpet av en sesong, Tony Cottee er en av dem, med ligakamper for Leicester, Norwich, Millwall og Barnet i 2000-01 sesongen.

Ikke mange har spilt for både Barcelona og Real Madrid, Luis Figo er en, Bernd Schuster en annen. Dansken Michael Laudrup har også gjort det. Samuel Eto'o har også kamper for begge lag. Louis Enrique og Ronaldo er navn som har spilt i begge drakter.

Den yngste spilleren som har spilt i det engelske ligasystemet er Rochdale's Rueben Noble-Lazarus, som i en alder av 15 år og 45 dager debuterte for Barnsley på nivå 2.

Matthew Briggs er til dags dato den yngste som har spilt i Premier League, han debuterte i en alder av 16 år og 68 dager. Den gang var det som ung og lovende forsvarer hos Fulham, idag spiller han for Colchester på nivå 3.

Michael Owen
Den eldste spilleren som er registrert med kamper i ligasystemet i England er Neil McBain. Han var 51 år og 20 dager da han spilte for New Brighton mot Hartlepool, året var 1947.

Den første spilleren i engelsk fotball som er registrert med en overgangsum på mer enn £ 1 million var Trevor Francis, når han gikk fra Birmingham til Nottingham Forest i 1979.

Michael Owen og Paul Ince er to spillere som har spilt for både Liverpool og Manchester United, ikke mange forunt i moderne tid.

Den første spilleren som ble registrert med overgangsummen £ 100 000 tre ganger var Alan Birchenall, som ble solgt fra Sheffield U til Chelsea, fra Chelsea til Crystal Palace og fra Crystal Palace til Leicester, alt dette skjedde på sent 60 tall og tidlig 70 tall.

En spiller har spilt en landskamp for og imot England. Tommy Smith spilte for England som Liverpool spiller i 1971, og imot England for Team America i 1976.

Frem til 1882 var det ikke tverrligger i fotball, og alt som gikk inn mellom stengene ble registrert som mål, godt at vi har fått målteknologi tenker nå jeg.

Brazil's landslag som vi alle kjenner til og er så glad i, spilte sin aller første kamp i 1914, motstander i Rio de Janeiro var, ja du hørte riktig, Exeter City.

Derby er opphavet til Derbies, og årsaken til at vi kaller oppgjør mellom lokale rivaler det er rett og slett basert på gate fotballkampene i byen Derby på 1800 tallet, hvor det var tøffe tak.

Til dags dato har Premier League aldri blitt vunnet av en engelsk manager, men en engelskmann var den første til å score, det var Brian Deane tilbake i 1992, da han ble legendarisk i en kamp for Sheffield United.

Den første fargede spilleren i engelsk fotball var keeperen Arthur Warton. Han spilte for mange forskjellige klubber, deriblant Sheffield United og Preston North End, fra 1885 til 1902.

Juventus sine drakter i svart og hvitt ble valgt fordi Notts County spilte i disse farger. Rosenborg har sitt opphav i hvitt og svart basert på den beste klubben på den tiden de ble stiftet, Odd Skien.

Derby County satte en rekord som blir vanskelig å slå, 38 kamper på rad uten en seier, fra september 2007 til september 2008.

Det var et knippe "fakta" som kanskje du allerede visste, men gjorde du det ikke, så ja kanskje du ble litt klokere.

Kommentarer