Tour de France, snart er det EM

Det er med iver og glede jeg ser frem mot et EM, nok en gang uten Norge, men allikevel blir det spennende og følge med og se på "heltene" fra TV

Spillerne vi vil få bekjentskap med er de aller fleste folk som vi har sett i de store europeiske ligaene, champions league og europa league, og også noen fra norsk fotball, kanskje.

Euro 2016 - Byer
En reise i det franske landskapet er en spennende "ferie" og byene som det skal spilles ball i, er fine steder alle sammen, med stolte historier både på og utenfor banen. Drister meg også med et lite tips til slutt.

Turneringen spilles fra 10. juni til 10. juli og det er for første gang 24 nasjoner med, og vi får mange spennende kamper og spesielle oppgjør. Våre to gode naboer, Sverige og Island representerer norden i turneringen, etter godt spill i kvalifiseringskampene.

Norge er representert gjennom dommer Svein Oddvar Moen og han har også med seg et team bestående av fem assistenter, deriblant Ken Henry Johnsen og Svein Erik Edvartsen. Så vi er litt med allikevel.

Kampene spilles i 10 byer over hele det franske kontinentet, som er 643 801 kvadartkilometer stort, hvor Paris er hovedstad med 2,2 millioner innbyggere, og landets høyeste fjell heter Mont Blanc og rager 4686 meter over havet.

Åpningskampen mellom Frankrike og Romania, spilles i Saint-Denis på Stade de France. Saint Denis er en forstad nord for Paris, og arenaen har en kapasitet på litt over 81 000.

Stade de France vil også huse innledende kamper med Tyskland, Island og Sverige, dessuten vil man få se en kvartfinale her, samt finalen i hele turneringen.

Svein Oddvar Moen
Inne i hjertet av Paris finner vi også en arena som skal arrangere EM kamper. På ærverdige Parc des Princes vil blant andre Portugal, Østerrike og Tyrkia spille kamper i innledende runder.

Vi beveger oss opp i nord, mot grensen til Belgia. Der finner vi kjente fotballbyer som Lens og Lille, hvor arenaene til klubbene Racing Club de Lens og Lille Olympique Sporting Club er vertskap.

Arenaen i Lens, Stade Bollaert-Delelis har en kapasitet på 38 223, og i Lille på, Stade Pierre-Mauroy, vil over 50 000 kunne bivåne kamper i dette EM sluttspillet.

I Lens vil det foregå innledende kamper med nasjoner som Tyrkia, Tsjekkia, Albania og Sveits. Oppgjøret mellom Wales og England vil også bli spilt her.

Lille vil arrangere innledende kamper og en kvartfinale. Nasjoner som Italia, Irland, Tyskland og Ukraina skal spille her.

De andre byene som har fått tildelt kamper i arrangementet, tilhører den sydlige delen av landet. Frankrike grenser til foruten Belgia i nord, Luxemburg, Tyskland, Sveits og Italia i vest, og Spania og Andorra i sør.

Bordeaux i den sørvestlige delen av landet, er verdt et lite kapittel for seg selv. Her vil vi få se Wales og Slovakia, Kroatia og Spania, samt oppgjøret mellom Belgia og Irland.

Praktanlegget Matmut Atlantique med en kapasitet på 42 115 ble bygget i 2013 og er tegnet av det kjente arkitektbyrået Herzog & de Meuron, som også står bak blant andre kjente "landemerker" som Allianz Arena, Beijing National Stadium og Blavatnik School of Government i Oxford England.

Matmut Atlantique - Bordeaux
Matmut Atlantique er til daglig hjemmebanen til Girondins De Bordeaux, en klubb med EM og VM stjerner som Zinedine Zidane, Jean Tigana, Alain Giresse og Christophe Dugarry som tydelige profiler i sin historie.

Rundt 240 000 mennesker bor i og rundt bykjernen, som ligger lokalisert i området Gironde, som også er "verdens navle" for vin, og det er vel bare i seg selv verdt "oppmerksomheten".

Toulouse, Marseille, Saint Etienne, Lyon og Nice er de andre byene som skal arrangere EM kamper, og alle lokalisert fra midten av den sydelige delen og øst over mot grensen til Italia og Sveits.

Nice vil representere det vi på godt norsk karaktiserer som "Riveraen" og er betegnet som "hovedstaden" i dette idylliske området av Frankrike. "La Cote d'Azur", som er navnet på dette området på fransk, vil få sine kamper på Allianz Riviera, banen var ny i 2013.

Mange gode spillere har også hatt en tid i Nice, og klubben OGC Nice som spiller sine hjemmekamper på EM arenaen, kan skryte av at navn som Loic Remy og Hugo Lloris, til daglig i Premier League med Chelsea og Tottenham.

VM legenden Just Fontaine spilte også for OGC Nice. Historien forteller at han scoret 13 mål på 6 kamper i turneringen i Sverige i 1958. Fontaine har også en statistikk som viser imponerende 31 mål på 21 landskamper for Frankrike.

Nice vil få se nasjoner som Spania og Tyrkia, Sverige og Belgia. samt oppgjøret mellom Polen og Nord Irland.

Euro 2016 - Nord Irland

Nord-Irland må vi vie noen linjer. Laget er som i tidligere mesterskap satt sammen av en litt spesiell og original mix.

Under VM i 1982 og i 1986, da også Nord Irland mot alle odds kvalifiserte seg inn til et mesterskap, var det rasket sammen det beste man kunne finne.

Spillere med lange merittlister og landskamper flere enn noen kunne telle og fortsatt aktive spillere i ligaer og klubber som mange hadde glemt.

Pat Jennings, den gang en legende med en fortid i Tottenham og Arsenal, nå en Roy Carroll, som vi finner til daglig i Notts County, men med en fortid i både Derby og Manchester United.

Aaron Hughes ser også ut til å ta turen, og han finner vi nå i en anonym tilværelse i Australsk fotball med Melbourne City, men med 98 landskamper og tidligere i klubber som Newcastle, Aston Villa og Fulham m. flere.

Jeg gleder meg til å følge N Irland i 2016, som jeg gjorde i 1982 og 1986. Den gang endte Norman Whiteside, Billy Hamilton og Gerry Armstrong opp som nasjonale helter.

Kan det nå bli Kyle Lafferty, Jamie Ward og Billy McKay som blir heltene. Ingenting hadde vært artigere enn å hylle en trio fra Birmingham City, Nottingham Forest og Wigan Athletic.

Da reiser vi videre nedover langs kysten og havner i Marseille, heller ikke en "ille" plass. Kampene i byens "lekegrind", Stade Velodrome, som har plass til over 67 000 tilskuere, vil være med vertsnasjonen Frankrike som spiller mot Albania. Ukraina skal møte Polen og Island spiller her mot Ungarn. Marseille skal også være arrangør av en semi-finale

Byen har lange og gode tradisjoner, med klubben Olympique de Marseille som et godt og kjent navn i fotballen gjennom mange generasjoner. Klubben har vunnet ligaen ni ganger, sist i 2010, og så husker vi dem som Champions League vinner i 1992.

Det er fostret mang en storstjerne i klubben og den notoriske målscoreren Jean-Pierre Papin var en favoritt. Didier Drogba, Franck Ribery, Fabian Barthez og "urokråka" Joey Barton er noen andre kjente navn som har spilt i denne klubben.

Lyon er neste by på kartet. Foruten en semi-finale, vil Parc Olympique Lyonnais være arena for innledende kamper mellom Romania og Albania, Ukraina og Nord Irland og oppgjøret mellom Belgia og Italia.

Lyon har vært en ledende klubb i Frankrike og vunnet ligaen 7 ganger siden 2002. Noe tråere har det vært de siste årene, men vi husker godt John Carew spilte her og bidro godt og var bidragsyter til akkurat noen av disse liga titlene i sin tid i klubben fra 2005 til 2007.

Michel Platini, St Etienne
Da har vi to byer igjen, og Saint Etienne og Toulouse må ikke glemmes. Begge byer har sterke fotballtradisjoner og spesielt Saint Etienne vekker gode minner.

Klubben har levd en litt tilbaketrukken tilværelse i fransk fotball, og vi må tilbake til 1976, hvor laget kom skikkelig på kartet med en finale i Europacupen mot Bayern Munchen. Det ble tap 1-0, men de "ukjente" franskmenn rystet tyskerne på Hampden Park hvor kampen ble spilt.

En spiller ved navn Michel Platini
spilte i klubben fra 1979 til 1982, før han flyttet til Serie A og spilte for Juventus med stor suksess frem til sin "pensjon" i 1987.

Det skal nevnes at for øyeblikket spiller de to norske landslagspillerne Ole Selnæs og Alexander Søderlund for klubben, som endte på en hederlig 6. plass i årets sesong.

Stade Geoffroy-Guichard har en kapasitet på rett rundt 42 000 og her skal Slovakia og England, Tsjekkia og Kroatia, og et oppgjør mellom Island og Østerrike bli spilt.

Toulouse er den siste byen blant "de utvalgte" som har fått kamper i dette EM. Byen ligger plassert pent mellom Marseille og Bordeaux i kartet over EM byer.

Stadion Municipal er hjemmebanen til Toulouse FC. Banen har en kapasitet på 33 000 og er den minste av arenaene brukt i dette mesterskapet.

Vi som følger litt med, kan sikkert huske at norske Daniel Braaten hadde et godt og fruktbart opphold her i fra 2008 til 2013, spilte 157 kamper og scoret 13 mål. Svenske Johan Elmander var her fra 2006 til 2008. Dansken Martin Braithwaite er for tiden kaptein for klubben.

Russland og Wales vil møtes her, således vil oppgjørene mellom Spania og Tsjekkia og det mellom Italia og Sverige.

Så hva bringer dette EM til torgs, en overraskelse, eller forutsigbarhet ? Vil vi få se noe banebrytende eller blir det tradisjonelt. Vil lagene komme i 3-5-2, 4-3-3 eller i 4-5-1, kanskje noen sverger til den gamle gode 4-4-2.

Tidligere EM vinnere som Danmark, Hellas og Holland er ikke med, det er litt skuffende, men det skal da bli nok av godbiter uansett.

Vi får se Gareth Bale med sitt Wales, Ronaldo vil sikkert skinne med Portugal og Zlatan vil få svenskene til å juble, med stor presisjon og ett eller to fantastiske mål. Det kan vi nok garantere.

Tyskland vil nå langt, Italia vil bli vanskelig å slå, og Polen kan overraske. Kroatia og Tsjekkia er nasjoner som har nådd langt før i VM eller EM, og har kvalitet i alle ledd.

Hva med Østerrike eller Sveits, spennende spillere hos begge nasjoner. Miniputtene Island og Albania, vil de klare å ryste noen.

Eidur Gudjohnsen
Norge "dødaren" Ungarn, kan de få til noe. Tror ikke noe spesielt på det og for meg er nok de store tidene med Puskas noe som fortsatt vil stjele overskriftene i historiebøkene og ikke denne utgaven av landslaget til "The Mighty Magyars".

Noen spillere fra hjemlig liga vil også ta turen. Sandefjord keeper Ingvar Jonsson, er sammen med Bodø Glimt's Hannes Thor Haldorsson tatt ut som to av tre keepere i Islands tropp.

Den tidligere Chelsea og Barcelona stjernen, nå i Molde, 37 år gamle Eidur Gudjohnsen er også med.

Hva så med de britiske representanter, inkludert Irland, har de noe å bidra med. Vil noen av dem nå langt, ja kanskje. Med fire representanter skal jo en av dem kunne nå frem.

Irland og Nord Irland er sterke i troen og har jo vært i sluttspill før, Wales har Bale og England har en gruppe med spillere som har vist gjennom kvalifiseringen at de kan være vanskelig å hanskes med.

Hjemmenasjonen Frankrike må ikke glemmes, heller ikke Spania, som kan overraske og med spillere fra Real Madrid, Barcelona og Atletico Madrid, skal det være mulig å kunne få til noe.

Jeg drister meg til et lite tips, tror det blir Frankrike eller Spania som stikker av med trofeet. Så får vi se om Italia og Tyskland vil kunne være med å kjempe, men igjen en åpen affære.

I år får sykkel være sykkel, dette blir mitt årets "Tour de France", snart er det EM.

Kommentarer