To be or not to be, that is the question

William Shakespeare er betraktet som den største engelskspråkelige forfatter og hvorfor ikke ta tak i hans "To be or not to be" når jeg skal tippe årets Premier League.


Det å være eller ikke være med i Premier League, er vel spørsmålet egentlig, hvilken plass man kommer på, så lenge det ikke er de 3 siste er vel hele essensen.

Det å være med i det beste selskap er det som betyr noe, og nåløyet er trangt, men er du først med så må det være "toppen" av lykke.

William Shakespeare som er mitt utgangspunkt for reisen denne gang, ble født i Stratford-upon-Avon, Dette er en plass i Midlands som har litt over 27 000 innbyggere.

Det spilles fotball her også, men det lokale laget Stratford Town FC befinner seg på nivå 7 i ligapyramiden og langt fra "To be or not to be".

Men det er jo andre lag i Midlands og Birmingham er byen som er et knutepunkt for "Shakespeare", og her er det West Bromwich Albion som skal forsvare æren denne sesongen.

Klubben som spiller sine hjemmekamper på The Hawthorns, banen som ligger høyest over havet blant alle klubber i Premier League er ingen favoritt, men man vet aldri med Tony Pulis.

Den tidligere Stoke og Crystal Palace bossen har igjen skapt en "betongblokk" som ikke er lett å rokke ved og med spillere man muligens ikke ville tro skulle ha et liv i Premier League.

Det har vært liten aktivitet og det er kun Matt Phillips fra QPR som har er hentet inn, men det er et godt kjøp til en relativt lav pris, £ 5,5 millioner.

Jeg drister meg til å gi Pulis full tillit også neste sesong, plass 12 på West Bromwich.

Shakespeare, William har en navnebror i en av klubbene og det er ikke en hvilken som helst klubb, det er fjorårets seriemester som har Craig Shakespeare som assistent til Claudio Ranieri i Leicester.

Det viste du kanskje ikke, at Premier League har sin egen "Shakespeare", men likevel han er der hos den som kanskje har fått kjenne på "To be or not to be" mer enn andre.

Forrige sesong var det definitivt "To be", hva så neste sesong, vi tror det blir en ny "To be", selvom de til og med for meg ikke er en favoritt til tittelen drister jeg med til å tro at de blir en sterk utfordrer.

Man ramler ikke ned fra en posisjon så fort etter en slik fjorårssesong, fordi det er ikke navnet på laget, historien eller om fanbasen er 10 000 til 100 000 som avgjør akkurat det.

Leicester har mistet Kante, men erstattere er hentet inn, drister meg til et tips, plass nr. 3.

Vi tar turen sydover, slik Shakespeare gjorde, han forlot Stratford-upon-Avon, sammen med sin kone Anne Hathaway og satte kursen for London.

Vi gjør også det og vi finner mange klubber i og rundt bykjernen. Crystal Palace og Watford ute i periferien, Arsenal og Tottenham i nord, West Ham i øst, Chelsea i sør vest.

Det har ikke skjedd de store endringene i klubbene, og selvom West Ham har vært aktive på markedet, så blir kjernen i laget den samme. Arsenal må stole på de man har og jakter litt i blinde.

Tottenham hadde en fin fjorårssesong, men med Daniel Levy som "sjef", så pleier det å klusse seg litt til, og når man ser lyset i tunnelen har det en tendens til å rote seg litt til.

Chelsea har hentet inn Kante fra Leicester, og står noe styrket i forhold til de andre lagene og med en mann på benken, Conte, som er et ubeskrevet blad og på en måte en utfordrer i seg selv.

Av London lagene går jeg for Arsenal som nr. 4, Chelsea som nr. 5, Tottenham som nr. 6 og West Ham som nr. 7, litt som perler på en snor.

Watford og Crystal Palace tror jeg må kjempe for å overleve, og det gjør de nok begge klubber, tipper 16 på Palace og 17 på Watford.

Shakespeare, William og ikke Craig, giftet seg som 18 åring med Anne Hathaway, og blant de unge som vil skinne i årets Premier League kan det bli mange.

En 18 åring som det vil bli ventet mye av er Marcus Rashford i Manchester United. Hvor vidt Jose Mourinho vil bruke han like flittig som hans forgjenger gjorde, gjenstår å se.

Manchester United er min favoritt til ligatittelen i år, styrket med Zlatan og Pogba vil bare det gjøre at laget har fått en fantastisk "tyngde" som ingen andre klubber kan skryte av.

Pengebruk har vært diskutert og at Pogba var dyr, men ser man på fangsten til sammen så har klubben gjort det helt riktige i mine øyne, styrket laget og ikke benken, og brukt penger på noe som kan gi resultat og trofeer i skapet, ja det blir spennende med Rashford, Zlatan og Pogba.

Manchester United, plass nr. 1

Shakespeare er kjent for sine skuespill og det er tragedier som han først og fremst er berømt for. Hamlet, som er skuespillet hvor "To be or not to be" dukket opp, er ingen lystig affære.

Skuespillet har sin handling fra det danske kongedømme, og kongen av Danmark står sentralt. Det nærmeste vi kommer Danmark i årets Premier League, er vel Sunderland og Middlesbrough.

Tegner man en rett strek over "Nordsjøen", fra dette området nord i England, så ja da treffer man danske kysten ganske klart.

Sunderland kloret seg fast så vidt det var, men deres "maestro" Sam Allardyce forlot de svarte katter, og har tatt over England, inn har David Moyes kommet, og han har vel passert middagshøyden.

Moyes ble sparket i Manchester United før hans første sesong var omme, deretter har han også hatt en mislykket opphold i Real Sociedad, og nå står altså Sunderland for tur.

Til nå er en Chelsea reserve kjøpt inn for £ 8 millioner, en meget risky affære, samt at flere gamle travere har forlatt klubben, som Fletcher, Brown, Giaccherini og Graham.

Middlesbrough har vært aktive på overgangsmarkedet og har en flink leder i Aitor Karanka, tror det blir overlevelse på "Boro", og at det på Riverside blir noe å juble over.

Sunderland, nei de tror jeg vil få det vanskelig, plass nr. 20, Middlesbrough tipper jeg på plass 14.

Shakespeare har foruten verket Hamlet, fått sitt navn skrevet i "gull" pga av Romeo og Juliet og Macbeth. Som sagt er dette også tragedier med både forspill og etterspill.

Ekte kjærlighet som gjennomsyrer stykket Romeo og Juliet, er vel det samme vi finner mellom AFC Bournemouth og deres mirakel trener Eddie Howe.

Hadde det ikke vært for det utrolige kjærlighetsforholdet mellom Howe og klubbens i hans hjerte, så hadde nok "Kirsebær med de store" kun vært en vag drøm, den er nå virkelighet i sitt fulle.

Howe er en luring og et av de mest interessante kjøp i årets sesong er en annen ung spiller som ble hentet fra Liverpool. Jordan Ibe blir i spann med Joshua King og Nathan Ake en spennende trio nede på Dean Court.

Midtbanespilleren Andrew Surman er også en uslipt diamant. En spiller som er født i Sør Afrika, men som representerer England og har gjort det på U.21 nivå, er blitt 29 år, så ja tiden er inne for å virkelig "trekke i trådene".

Bournemouth tror jeg vil bli "top 10", da sier vi 10. plass.

Den andre klubben på sydkysten er Southampton. Ny trener og et par meget spennende tilvekster i Højbjerg og Redmond, gjør at jeg velger å tippe Southampton så høyt som nr. 9.

Shakespeare sine skuespill sirkulerte rundt teamer som ærlighet, troskap, mot, tillit og medlidenhet, og det er vel ingen nærmere det enn den nye treneren til Manchester City.

Som manager kanskje like unik som Shakespeare, og en som har kommet til Premier League denne sesongen, som Jesus kom fra krybben, men vi tror at Pep Guardiola, som forøvrig avsluttet sin spillerkariere i meksikansk fotball, må vente med å løfte Premier League trofeet.

Manchester City er ikke spesielt styrket og et kjøp av John Stones vil ikke rokke ved troen om at det bare blir nesten for de "Skyblå" denne sesongen, plass nr. 2 på Man City.

 Mange har kanskje glemt Shakespeare sine skuespill, eller faktisk ikke hørt om, Henry VIII og The Two Noble Kinsmen, og vi må ikke heller glemme Swansea og Stoke.

Begge klubber blir middelhavsfarere, men Swansea skal passe seg for å ikke havne helt nede i sumpa, Har liksom ikke helt "gjort det store" på overgangsmarkedet, og mistet sin kaptein Ashley Williams.

Williams har skrevet under for Everton, som satser stort med ny manager i Ronald Koeman, og ny "Director of Football" i Steve Walsh. De har mistet Stones, men Williams tetter det gapet.

Kan blir litt "tregt" der bak, med to "aldrende" menn i Jagielka og Williams, men vi får håpe at Koeman har funnet en duo som tetter det til. Mistet keeper legenden Tim Howard, som blir vanskelig å erstatte. Stekelenburg er også "litt tung", og det er mange ekstra kilo nå i de bakre rekker hos "Candy" fabrikken.

Everton tror jeg ikke vil bli å finne på øverste halvdel, tipper plass nr. 13. Stoke blir nr. 11 og Swansea tipper jeg på plass nr. 15.

Så er det "Trollus og Kressida". Dette er også et av Shakespeare sine verk og veksler mellom vill komedie og mørk tragedie og for Hull og Burnley kan det bli ett år i denne form.

Hull har Mike Phelan ved roret, og han kan sikkert gjøre det bra, for tiden "caretaker", men den tidligere Sir Alex Ferguson assistenten er en erfaren mann i fotballens "sirkus".

Hos Burnley finner vi fortsatt Sean Dyche, som kanskje er et eksempel på at "Troll kan temmes". Han er en svært karismatisk karakter med en røst som gjør at Dag Eilif Fagermo høres ut som en sangfugl med klar og polert stemme.

Jeg tror at Hull og Burnley vil bli å finne i gruppen "not to be", og forlater Premier League sammen med Sunderland etter endt sesong.

John Barnes, Ian Rush og Kenny Dalglish er alle gamle Anfield helter, og når jeg ifjor kjørte forbi denne legendariske plassen i "drosje", var de ikke der. De er heller ikke på banen lenger, det er synd, fordi det er nok igjen tid for en liten nedtur, plass nr. 8 på Liverpool.

For de som lurer så levde William Shakespeare fra 1564 til 1616, ble 52 år, og fikk 3 barn. Han hadde to brødre, Edmund og Gilbert, og en søster som het Joan. Konemor Anne er tidligere beskrevet.

Da er tabellen klar, som skuespillene til Shakespeare ble. Om mitt tips går inn i historien og blir like berømte som Shakespeare sine verk sår jeg sterk tvil til, men det handler om "To be or not to be".

Tabellen:

1. Man Utd 2. Man City 3. Leicester 4. Arsenal 5. Chelsea 6. Tottenham 7. West Ham 8. Liverpool 9. Southampton 10. Bournemouth 11. Stoke 12. West Bromwich 13. Everton 14. Middlesbrough 15. Swansea 16. Crystal Palace 17. Watford 18. Burnley 19. Hull 20. Sunderland

Kommentarer