Veien til Jerusalem, julen er nær

Det lakker mot jul, og mange i huset er ute å handler og gjør klart til den store "høytid", da blir det noen tanker,  ikke om "Julenissen", men om "Jesus" og "Gud"

Oppe i denne tankevirksomheten, dukker England opp, publivet og da får jeg opp summen på "skjermen", en pub i Nottingham, "Ye Olde Trip to Jerusalem".

Tenker at ja her skulle jeg vært en gang, en skikkelig "pilgrimsreise" med "øl og dram", og med litt god engelsk julemat ved siden av så kan jo dette bli riktig koselig.

Sveiper en tur innom "hjemmesiden" og finner ut at de har egen "Christmas Time is Near" meny, og det er mye godt her for en som liker "gode engelske tradisjonelle retter".

Denne puben mener man er den "eldste" i England, og kan dokumentere "servering" tilbake til 1189. Bygningen som står der idag og som huser puben er fra 1650.

Det sies at dette var et kjent stoppested for "korsfarere" og her var et naturlig stopp på veien til Jerusalem, av der navnet.

Det finnes mange gamle gjenstander i huset og det skal være med å skape en stemning som gjør at man virkelig vet at man har vært på et "gammelt sted".

Men for å få frem "budskapet" så kan vi jo se hvor veien gikk, og om det virkelig var slik at korsfarerne tok veien om Nottingham når de skulle til Jerusalem.

Puben eller om du vil "vertshuset" ligger på foten av Nottingham Castle, og året 1189 er vesentlig i så måte, fordi det var året Rikard Løvehjerte tok tronen i England og han tilbragte mye tid i dette slottet.

Det var på denne tiden at Israel og området rundt Jerusalem var okkupert av "Sarasenere" et folkeslag som på den tiden var et nomadefolk av arabisk herkomst, og som var av muslimsk tro.

En av Rikard Løvehjertes første "aktiviteter" var å frigjøre "The Holy Land of Christian Religion". Nottingham Castle var et utgangspunkt for disse reisene og mange skal ha det til at "korsfarerne" var innom "Ye Olde Trip to Jerusalem" for å spise og drikke under oppholdet.

Det ble sagt at det var her "one for the road" ble oppfunnet, av der har vi ordtaket. Huset er også så vidt historikere vet blitt brukt som et "lokalt bryggeri" for slottet.

Det er lite fakta frem til året 1618, da har man "sikre spor" og et kart som viser en bygning på to skorsteiner akkurat slik som den står der idag.

Når du først kommer inn i puben, så finner du "The Ward Room". Her kan du spille et av de eldste spill som finnes og som man kjenner til i engelsk historie.

"Bull's Horn" har du sikkert ikke hørt om, men her kan det spilles. Her skal man "ringing" or "baiting", som vi kjenner fra ordtaket "ta tyren ved hornene". Det betyr kort og godt at man skal angripe en sak direkte og uten nøling.

Spillet går ut på å få ringen over hornet og det høres sikkert enkelt ut, men etter to til tre "paints" fra "The Money Bar", er ikke dette så enkelt likevel.

I "The Money Bar" finner du et mangfold av sedler fra verdens ulike nasjoner som er plassert i taket og gir en spesiell "visjon" om hva dette egentlig handler om.

Går du litt videre inn i puben finner du "Yorkey's Launge" et bilde av den tidligere eieren av stedet henger fint plassert så det er liten tvil.

Du finner også her bilder av kjente celibriteter fra en svunnen tid, som alle har vært på besøk. Bildene var eid av en tidligere eier, "Auntie Ada" som var "sjef" her fra 1950 til 1966.

Et annet sted i puben, kjent som "The Haunted Snug", er en plass som mange tror de kan trekke seg tilbake til, ta en liten drink og slappe av for seg selv, uten å vite at de faktisk har "selskap".

Dette lille "koselige" rommet ligger over kjelleren "The Secret Cellar", og mange har kjent et "gufs" eller ment de har fått en "klapp på skulderen" her.

Puben har også et eget kjellerområde og en del andre små rom som har sin historie og gir et inntrykk av noe "veldig gammelt".

Et sted som oser "kristent blod" og som virkelig gir en følelse av hvorfor man feirer "jul" på den måten vi gjør idag, og en tradisjon som bærer på en historie som "gir mening".

La oss "skåle" for at "Julen er nær" og at steder som "Ye Olde Trip to Jerusalem" fortsatt serverer god mat og godt drikke.

God Jul !

Pubens hjemmeside, http://www.triptojerusalem.com/

Kommentarer