Fra Darlington og Swansea, et Anglo-Italiensk fotball eventyr

Den ene ble født i England, den andre i Italia. Han som var født i England vokste opp i Italia, mens den som var født i Italia fikk sin oppvekt i Wales.

De to vi snakker om er sikkert ikke så kjent for dem uten spesielle interesser for Anglo-Italienske fotballspillere.

"Pino" Wilson og Giorgio Chinaglia
Giuseppe Wilson og Giorgio Chinaglia er to navn som klinger godt i Lazio og New York Cosmos kretser. De var begge med å vinne store titler med disse lagene.

Giuseppe Wilson også kjent som "Pino" var en forsvarsspiller og kaptein på Lazio gjennom mange sesonger. Han spilte i klubben fra 1969 til 1979.

"Pino" ble født i Darlington, England. Men i veldig ung alder flyttet hans italienske mor og engelske far til Italia og bosatte seg Napoli.

Lite visste sikkert "Pino" om at en av hans fremtidige lagkamerater, Giorgio Chinaglia hadde sammen med sin familie utvandret fra Italia til Cardiff i Wales.

Chinaglia blir fort lagt merke til i ungdomsfotballen i Wales. Swansea blir hans første klubb, men det skal vise seg å bli en vanskelig tid, og som tenåring hadde han problemer med å tilpasse seg.

Hans tid i Swansea, fra 1964 til 1966, hvor han kun spilte 6 kamper og scoret 1 mål, ble nok ikke den starten Chinaglia hadde håpet på, og liten interesse i England gjorde at italieneren fikk andre ideer.

En militærtjeneste i hjemlandet Italia åpnet porten til "en ny verden". Fortsatt bare 19 år. Et eget regiment for fotballspillere ble det som han selv beskriver som redningen.

Chinaglia fikk spille kamper for Serie C klubben Massese, mens han trente som en proffesjonell i militæret, og under streng ledelse og disiplin.

Mye av grunnen til at han tilbragte tid på dette nivået var fordi Serie A ga tre års karantene for spillere som hadde spilt utenfor Italia.

Etter snaut en sesong hos Massese gikk veien videre til Internapoli en klubb som også holdt til i Serie C. Her møter Chinaglia før første gang "Pino" Wilson.

Giuseppe "Pino" Wilson
Wilson var godt etablert i Internapoli og hadde vært i klubben i to sesonger når Chinaglia ankommer. Historien sier ikke noe om de to og at deres "Anglo Italienske" bakgrunn gir dem en "special connection", men det ser jo til at begge trives.

"Pino" Wilson og Giorgie Chinaglia får begge tilbud av Lazio i 1969. Da hadde begge vist fin fremgang og gode ferdigheter på lavere nivå og nå var tiden inne for å vise seg frem på øverste nivå.

Lazio fikk god valuta for sine investeringer. Begge spillere slår til og utvikler seg stort i nye omgivelser. "Pino" som en stopper av det beste merket, Chinaglia scorer mål på bestilling.

Chinaglia er den første av dem som får landskamper for Italia og debuterer i 1972. "Pino" må vente og det blir ikke så mange kamper med flagget på brystet, men begge blir tatt ut i VM troppen i 1974.

Lazio vinner serie A i 1973-74 sesongen, og det var det første serie mesterskap i klubbens historie, Chinaglia og Wilson er begge sentrale spillere i laget.

VM i Vest Tyskland står for døren og "Pino" blir tatt ut i den Italianske troppen. Chinaglia er "fast" og en som starter i den første kampen mot Haiti, "Pino" sitter på benken.

Kampen mot Haiti var nær ved å bli en "skandale" i det Haiti tok ledelsen. Chinaglia blir tatt av etter 70 minutter, da har Italia scoret to ganger, kampen ender med 3-1 seier.

I neste kamp mot Argentina er både Chinaglia og Wilson plassert på benken. Chinaglia blir sittende ut hele kampen, mens "Pino" får muligheten etter 66 minutter. Inn til sin andre landskamp.

Oppgjøret mot Argentina ender 1-1 etter scoringer fra begge lag tidlig i første omgang. Det blir avgjørende mot Polen om det skal bli videre avansement.

Chinaglia får igjen tillit fra start, mens "Pino" fortsetter på benken. Det som skulle bli den store dagen for de to, blir heller en nedtur av dimensjoner.

"Pino" må tidlig i aksjon i denne kampen også og kommer inn allerede etter 33 minutter. "Pino" og Chinaglia er på banen sammen for det Italienske landslaget i et VM.

En født i Darlington og en oppvokst i Swansea spiller kamp sammen for Italia i et VM. Oddsen for det er vel "ikke eksisterende" men det er nå virkelighet.

Etter at "Pino" kommer på banen blir det vanskelig. Polen scorer to mål før første omgang er over, Den "Anglo Italienske" duo er senket akkurat som England og Sir Alf Ramsey,

Vår "Anglo Italienske" duo blir syndebukker. Wilson spiller kampen ut, Chinaglia blir byttet ut etter første omgang. Det ble "Pino" sin siste opptreden, Chinaglia spiller et par landskamper til før det også var slutt for han på landslagsnivå.

Giorgio Chinaglia
Det ble en visitt i det Italienske landslaget, men tiden i Lazio var en helt annen. "Pino" Wilson var en sentral skikkelse i laget og kaptein. Chinaglia scoret målene som gjorde dem berømte og gjorde dem til serievinnere i Italia.

Veiene skulle skilles igjen for de to. Chinaglia forlater Lazio i 1976 og blir en del av "fenomenet" New York Cosmos. Hvis han var "stor" i Lazio, blir hans "stjerne" i Cosmos "galaktisk".

Mange snakket om Pele og Franz Beckenbauer sin betydning for NASL, men Chinaglia hadde nok mer betydning enn de to til sammen, både for klubben og ligaen.

Han feiret mange triumfer med New York Cosmos, og vant det som vinne kunnes i NASL. Var toppscorer i ligaen i fire sesonger. På 213 opptredener for Cosmos scoret han 193 mål.

"Pino" var fortsatt i Lazio og spilte videre for klubben frem til 1978 da han også dro over "dammen" og ble en del av, ja akkurat, New York Cosmos.

Det ble bare 16 kamper, men det endte med seier i Soccer Bowl finalen mot Tampa Bay Rowdies. "Pino" ble kåret til banens beste defensive spiller.

Chinaglia ble værende i USA med familie, men var tilbake i Italia i noen år, hvor han blant annet var president i Lazio. Diverse forsøk på å kjøpe klubber i Italia var mislykket og han returnerte til USA.

Sørgelige nyheter kom for dagen 1. april 2012. Chinaglia døde denne dagen etter et kort sykeleie med et hjerteproblem. Han hadde frem til sin død vært sentral som vert i radio og ledet det amerikanske "The Football Show".

"Pino" Wilson har også etter endt spillerkarriere vært involvert i media og er en respektert og godt likt ekspert for tv når kamper fra Serie A spilles.

"Pino" Wilson og Giorgio Chinaglia vil for alltid bli husket som store italienske fotball personligheter, og kanskje noen etter dette vil tenke på Darlington og Swansea guttene, som fikk leve i et Anglo-Italiensk fotball eventyr.

Kilder:

Wikipedia, Giorgio Chinaglia
Wikipedia, Giuseppe "Pino" Wilson
The New York Times, Giorgio Chinaglia, Italian star and Cosmos leader, dies at 65
The Northern Echo, The Unlikely Italian Hero
You Tube, Giorgio Chinaglia, Unforgettable Moments
You Tube, Giuseppe "Pino" Wilson

Kommentarer