Legender i nostalgisk tilbakeblikk, hvem vinner Premier League 2017-18 ?

Det nærmer seg seriestart i Premier League og som alltid er det gøy å prøve å tippe utfallet av den kommende sesongen, et ny/gammelt bekjentskap blir Huddersfield Town, som er tilbake etter 45 år


Vi går tilbake til sesongen 71/72, altså sist Huddersfield var blant de store. Har noen vage minner, og husker selvfølgelig mange av stjernene og legendene som da preget engelsk fotball. Så mine tips blir med et innslag av nostalgi og tilbakeblikk.

Det var 22 lag i ligaens øverste divisjon den gang, og faktisk så er det kun fem lag i dagens Premier League som ikke var i toppen for 45 år siden, så det er egentlig veldig "spesielt".

Frank Worthington og Trevor Cherry var to som var betydningsfulle for Huddersfield, men selvom begge disse spilte sesongen igjennom, så endte det med nedrykk for The Terriers.

Vi tror at Huddersfield sitt liv i Premier League blir kortvarig og spår en rask retur til Championship, spillermateriellet er noe styrket men det holder ikke, som i 1971-72, nedrykk

Vi hopper litt og finner kanskje den mest spennende overgangen av dem alle, Alexandre Lacazette i år, Alan Ball tilbake den gang da, sommeren 71. Ny overgangsrekord i England, Everton slipper sin beste spiller til The Double vinneren fra forrige sesong.

Ball ble ikke så stor som man hadde håpet på i Arsenal. De når en FA Cup finale, men taper mot Leeds, i ligaen havner de på 5. plass, der tror jeg de havner igjen denne sesongen, 45 år etter.

Arsenal selger Jon Sammels til Leicester som er nyopprykket. Alan Birchenall og Keith Weller kommer også inn døren på Filbert Street. Det blir en god sesong for Leicester ender som nr 12, og investeringen på bortimot £ 300 000 viser seg som et godt trekk.

Dette året har Leicester hentet inn spesielt en spiller som blir spennende. Kelechi Iheanacho. Det er en sterkere tropp hos Leicester og beholder de Mahrez kan det bli veldig bra. Avslutningen på fjorårssesongen var CL form, men tror de ender som nr. 6.

Liverpool endte som nr 3 i 71/72. En som gikk litt under radaren og blir hentet inn fra Scunthorpe var Kevin Keegan. Han etablerer seg i løpet av denne sesongen og debuterer også på det engelske landslaget. £ 35 000 ble godt investerte penger for Bill Shankly.

Denne sesongen tror jeg ikke så mye på Liverpool, og tror de havner på en 7. plass rett bak Leicester. De har ikke gjort det store på overgangsmarkedet, og det at det fortsatt er usikkert med Coutinho og om han fortsetter eller blir erstatteren til Neymar i Barcelona, gir en ekstra usikkerhet.

En av klubbene som gjør en meget bra figur i 71/72 sesongen er Man City, men i ettertid har kjøpet av Rodney Marsh for £ 200 000 fra QPR, ny klubbrekord, som ble gjort i Januar 72, blitt sett på som en "gambling".

Malcolm Allison trodde han hadde gjort det som skulle til for å hente gullet hjem, men istedet slet Marsh litt med å finne tonen med de andre spillerne, og et maskineri som fungerte meget bra, ble litt justert og det glapp for "de lyse blå". Det endte på 4. plass. En trøst fikk være at Francis Lee ble toppscorer med 33 mål.

Pep Guardiola vil være der oppe denne sesongen og jage inn til døra, men igjen tror jeg det blir bare nesten for den tidligere Bayern og Barca treneren. Spillerne som er hentet inn er litt lite vant til Premier League, så jeg tipper 2. plass.

Fjorårets PL vinner Chelsea, var i 71/72 sesongen også å regne med, og solgte og kjøpte litt før sesongen. Ut med nevnte Weller til Leicester, inn med Garland fra Bristol City og Kember fra Crystal Palace. Det ble en 7. plass den gang, nå tror jeg de blir nr. 3. Matic ut, Costa kanskje ut, noe brukbart inn, men tror de to Manchester klubbene vil ligge over når vi skriver fasit.

Crystal Palace har en spennende 11'r idag, og et bedre lag enn 71/72. De reddet plassen tilbake da, på en 20. plass, nå tror jeg det blir en bedre plassering, tipper 12. Det har vært lite bevegelse hos Palace, noe som ikke var tilfellet i 71/72, da sju spillere ble skiftet ut, med Willie Wallace (Celtic) og John Craven (Blackpool) som de mest spennende nye.

Stoke gjorde ingen store krumspring på transfer markedet i 71/72, de har også vært beskjedne denne sommeren. De endte på 17. plass med Banks, Pejic og Conroy som tre viktige. Laget vant Ligacupen, i en finale mot Chelsea, og hadde et brukbart mannskap. Banks ble forøvrig årets spiller i ligaen totalt.

Tror Mark Hughes må belage seg på en beskjeden plass også denne sesongen, men Stoke har liksom bitt seg fast i toppen, og de kan overraske, jeg sier plass nr. 11. Fletcher er  undervurdert, og en skadefri Shaqiri er en meget god spiller.

Mange har tro på Southampton denne sesongen, men jeg må si at laget som i 71/72 hadde profiler som Mike Channon og Terry Paine, vil nok være avhenging av at Van Dijk, Tadic og Austin leverer uke inn og uke ut. Vi sier plass 10, mot 19 i 71/72.

Tottenham handlet inn Ralph Coates foran 71/72 sesongen, men lot Greame Souness forlate klubben. Har ofte tenkt på hvor Spurs hadde vært med Souness i sin midte, selvom Coates spilte greit han. Chivers og Peters var de store stjernene.

Denne sommeren har ikke Tottenham gjort noen ting og holder de sine beste spillere skadefrie kan det bli mye moro på Wembley, for det er her hjemmekampene skal spilles. Plass 4 mot plass 6 i 71/72.

Bournemouth var overraskelseslaget forrige sesong og havnet jo på øvre halvdel. Vi tror de vil bite godt fra seg også denne gangen. Det har en manager som er kanskje den beste i hele PL til å se potensial i spillere og sette dette sammen på en riktig måte. Vi tror på plass nr 13.

Det var ikke øverste nivå på Dean Court i 71/72. Da spilte laget på nivå 3, og de var nære opprykk, men en annen nabo, Brighton snøt dem for opprykket. Den store stjernen var Ted MacDougal men også Phil Boyer var sentral. Manager var John Bond.

I 71/72 rykket Brighton opp fra nivå 3 til 2. Det ble også opprykk denne sesongen, nå for første gang til Premier League. Klubben har en fin ny arena, The Amex, men jeg tror opprykkseksperten Chris Hughton, gjort det samme med Norwich og Newcastle, vil få det tøft.

Det var ikke mange kjente navn i klubben tilbake i 1971/72, og heller ikke nå er det så mye å se av høy kjendisfaktor, men Anthony Knockaert er en som vil vise seg frem og er vel den fremste profilen. Men igjen, jeg tror det blir returbillett til Championship. Plass 19.

Watford var i 71/72 en klubb på vei nedover i ligasystemet og et nedrykk fra nivå 2 ble et faktum. Senere fikk klubben et oppsving igjen med Graham Taylor og Elton John. Jeg har litt tro på "Hornets" denne sesongen og tror de vil overraske under ny manager Marco Silva. Plass 9.

Cleverley får en ny sesong, Chalobah er en spiller som kan slå ut i full blomst, samt at Will Hughes er en spiller som kan ta en "Kevin Keegan og Dele Alli". Han er en fantastisk fotballspiller, en som kan bli årets røverkjøp nr 1 i Premier League. Silva er en luring, har tro på han.

Swansea oppholdt seg på nivå 3 i 71/72. Jeg har ikke gravd for å finne en profil, men den ene som finnes idag, Gylfi Sigurdsson er en som er tungen på vektskålen for den walisiske klubben som lå nær nedrykk ifjor og gjorde flere manager bytter under sesongen. Uten "Gylfi" er den "ned", plass 18.

West Ham har mange tro på i år, men jeg er litt usikker. Gode nye signeringer er gjort. Da i 71/72 hadde laget også store profiler som Trevor Brooking, Bobby Moore og Geoff Hurst, men det ble liksom ikke noe helhet, det endte på plass 14, tror det blir det samme nå.

Everton har vi ikke snakket så mye om, de solgte Alan Ball, og laget som vant ligaen i 69/70 sesongen var iferd med å pulviseres. Borte var keeperen West, stopperen Labone og nå også Ball, med en annen landslagsspiller Tommy Wright nær "retirement" pga av skader.

Klubben endte helt nede på en 16. plass, og det var mye nytt og ungt i gruppa, og det ble aldri det helt store i denne perioden på starten og midten av 70 tallet. Foran sesongen har Everton kompensert mye med flere kjøp, men den viktigste spilleren er borte. Romelu Lukaku. Jeg tror plass 8.

West Bromwich Albion har vært stabile med Tony Pulis ved roret og jeg tror det vil være trygge også denne gang Det nye er ikke så mye, men en god stamme i laget vil gjøre at de berger plassen. Tapet av Fletcher blir nok gjeldende, og jeg tror plass 15.

Tilbake i 71/72 var West Brom litt på hell. Etter flere fine sesonger med spillere som Jeff Astle, Tony Brown og Asa Hartford i sin midte, ble det en 16. plass denne sesongen. Ali Brown ble kjøpt fra Leicester og Bobby Gould kom inn fra Wolves.

Burnley tilbragte sesongen 71/72 på nivå 2, plass nr 7. til slutt. De var en selgende klubb og Ralph Coates forsvant. Klubben bygde opp en ny stamme med Martin Dobson og Colin Waldron som ledende spillere, og som senere var med å spille "Clarets" opp sesongen etter.

Sean Dyche gjør en flott jobb i Burnley og bygger klubben sakte men sikkert inn i et farvann som gjør at de igjen vil være trygge på en plass litt under midten. 16 er mitt tall. De fire spillerne de har hentet inn er alle fire fine forsterkniger og spesielt Cork og Walters blir bra forsterkninger.

Manchester United havnet på en 8. plass i 71/72. Martin Buchan og Ian Storey-Moore var de nye signeringene, og bra med litt yngre spillere i en tropp som fortsatt hadde 60 tallets storheter som Bobby Charlton, George Best og Denis Law i laget.

Jose Mourinho har nå fått inn enda mer "soliditet" i gruppa. Lukaku og Matic vil bidra godt, ett år til på folk som Pogba og Bailly vil trolig gi enda mer stabilitet. Jeg tror at Zlatan også kan bli en joker, hvis han kommer tilbake, noe som er ryktet kan skje. "Bøtta" havner på Old Trafford.

Det blir ikke første gang Jose Mourinho løfter et Premier League trofè, men første gang han vil oppleve det foran et "besatt" Old Trafford publikum. Dette blir større enn noe han har vunnet noe sted og Mourinho vil nok vise ekte glede !!!.

Det å vinne transfer markedet er en viktig brikke i spillet om en Premier League tittel. Leicester som vant i 2015/16 hentet Kantè og sesongen etter går han til Chelsea og får en rask repeat, men nå vil han bli snytt for mesterskapet denne sesongen.

Derby County tok hjem tittelen i 71/72 og manager Brian Clough gjorde "intet" på transfermarkedet, bortsett fra å hente Roger Davies fra amatørklubben Worcester. To gamle "helter" Dave Mackay og Frank Wignall ble "shippet ut".

Derby er ikke i Premier League denne sesongen, men Will Hughes som forlot "bukkene" kan bli en attraksjon på øverste nivå, og den jeg spår en landslagsdebut for England, så da får vi se om Derby allikevel får en plass i historien, med sitt salg av Hughes til Watford.

Trodde kanskje jeg hadde glemt Newcastle og Rafa Benitez, nei de har jeg plassert på en 17. plass, og tror de klarer seg med et nødskrik. Publikum og manager blir den viktigste faktoren for "The Toons".

Rafa vil nok ikke treffe like godt med sine kjøp som man gjorde sommeren 71. Da ankom nemlig Malcolm Macdonald St James Park, i en overgang fra Luton Town, og som historien forteller så ble de etter hvert "Super Mac".

Leeds ble nr. 2 i 71/72. Andre lag som spilte på nivå 1 var Sheff Utd, Coventry, Wolves og Nottingham Forest.

Med et legendarisk tilbakeblikk og med noen tanker om en flott 71/72 sesong, tror jeg på følgende tabell i sesongen 17/18, good luck to you all !

1. Man Utd
2. Man City
3. Chelsea
4. Tottenham
5. Arsenal
6. Leicester
7. Liverpool
8. Everton
9. Watford
10. Southampton
11. Stoke
12. Crystal Palace
13. Bournemouth
14. West Ham
15. West Bromwich
16. Burnley
17. Newcastle
18. Swansea
19. Brighton
20. Huddersfield

Kilder:
You Tube, Season Review, 1971-72
World Football Net, English Season, 1971-72

Kommentarer