Dr. Knapp, den ene i medisin den andre i fotball, "The Double"

For meg er navnet Knapp forbundet med fotball og legevitenskap. Den engelske fotballtreneren så jeg på tv og hørte om på radio, den andre var fastlegen til bestemora mi.

Tony Knapp
Jeg har ikke tenkt å skrive så mye om fastlegen, da han kun ble nevnt hver gang det var en blærekatar som skulle behandles eller et blodtrykk som skulle måles.

Bestemora mi, var ikke best i engelsk og der ble uttalen det som stod skrevet, og det ble jo litt spesielt med Dr. Knapp.

Da var det mer morsomt med han som holdt på med fotball. Han het Tony til fornavn, og da Knapp til etternavn. Men jeg var en stund i tvil om det var samme mann, for begge kunne fikse det meste og "lege alle sår".

Da vi hørte på radio og så på tv, så var Tony Knapp en som fikk respekt med resultater. Han kom fra England via Island og hadde med seg en stor verktøy kasse full av gode hensikter.

Tony Knapp sin første jobb i norsk fotball var som hovedtrener for Viking. Vi skal ikke ta fra andre Viking trenere deres glorie, fordi klubben hadde vært ledende i Norge i flere epoker.

Viking hadde noen sesonger før Knapp vunnet serien fire år på rad, 72, 73, 74 og 75, men cupen hadde de ikke klart å ta med seg til Stavanger i denne perioden. Knapp kom til klubben i 78, og året etter var "The Double" en virkelighet.

Selvom Tony ikke klarte å følge opp med nye serie og cup triumfer, så var han nære på i et par av sesongene.

Fredrikstad ble neste stoppested, her ble det litt opp og litt ned, eller motsatt var det vel, nedrykk i 82 og opprykk året etter.

Viking - 1979 "The Double" 
Knapp hadde før sin tid i Norge vært landslagstrener for Island og i beste "Lagerback" stil fikk han litt sving over sakene på sagaøya. Han var ikke glemt og returen kom i 1984.

To sesonger var nok på Sagaøya, før han igjen satte kursen for Norge. Denne gang ble det Bergen og Brann som skulle få smake hans "beste medisin".

Knapp sin medisin virket på flere måter, han fikk klubben opp på øverste nivå igjen og stoppet en varig heistilværelse. Han ledet også klubben til cupfinale, men allikevel ble det en relativt rask og merkelig sorti i Brann.

Noen dager etter at Knapp hadde ført Brann til cupfinalen, mente et styremedlem i klubben at Knapp måtte sparkes, fortalte det til en venn.

Vennen fortalte det videre til Erik Solèr, som fortalte dette til Knapp. Knapp gikk til "pressen" og det ble rabalder.

Knapp hadde fått forsikring om at han ikke skulle sparkes, men styret mente han hadde vært illojal og sparket han likevel.

Det triste med dette, var at jeg ikke fikk møte kongen, sa den sparkede Knapp i et intervjue med BT. .

Dette var det siste vi fikk se til "Dr. Knapp" på toppnivå. Etter dette fortsatt han sitt virke i utallige klubber på sør og vestlandet, og var aktiv som trener frem til en alder av 75.

Tony Knapp var også en svært lovende spiller som ung, og mange så ham som en som kunne spilt for det engelske landslaget.

Det ble aldri noe uttak hit, selvom han spilte for "The Football League" mot "The Scottish League" i 1960. Han var også i "England, The Preliminary Squad of 40" foran VM i 1962, men ble droppet når 18 skulle ut og de 22 som stod igjen var valgt.

Knapp var aktiv på øverste nivå med spill for Leicester og Southampton gjennom mange sesonger på 50 og 60 tallet. Men hans tid i mitt favorittlag Leicester ble kortere enn de fleste ville tro.

Tony Knapp - Leicester City
Skader stod i veien og det ble med 86 seriekamper i blått og hvitt. Leicester manager på den tiden var Matt Gillies og han introduserte mange lovende unggutter til førstelaget.

Knapp var en, Gordon Banks og Frank McLintock var to andre. Leicester var på vei til å etablere seg som et topplag i England med en cup finale mot Tottenham som første steg på veien, året var 1961.

Men manager Gillies bestemte seg for å selge Knapp, og da ble Southampton neste stopp. Her ble Knapp frem til 1967 da ferden gikk videre til Coventry og senere Tranmere.

Knapp hadde blitt "over 30" og trenergjerningen var noe som fristet. Først som spillende trener i amatørlaget Goole Town. Deretter var han assistent i Norwich frem til sin ferd "over the sea".

Det er blitt et langt liv i Norge for den tidligere Leicester spilleren som har satt sitt merke på norsk fotball med en lidenskap og forankring til "spillet over alle spill" som man skal lete lenge etter.

Knapp er bosatt på Jørpeland utenfor Stavanger og han har gjort mye for norsk fotball, med trenerverv for både herre og damelag.

Det er mange islandske fotballspillere som har funnet veien til Norge, noe som startet på slutten av 70 tallet og fortsatt er en realitet idag.

Her har nok denne engelskmannen hatt en "knapp" med i spillet. Uten at det står skrevet noe sted, så veide nok noen ord herfra releativt tungt.

NFF bør kanskje "børste støv" og "finne plass" til en hederspris for en som nå har fyllt 80 år, er vår andre helt på Island og har noen meritter i norsk fotball som ikke så mange kan vise maken til.

Jeg står uansett igjen med "The Double", Dr. Knapp. Den ene i medisin den andre i fotball.

Kilder:
Wikipedia, Engelsk, Tony Knapp
Wikipedia, Norsk, Tony Knapp
BT, 10 Utrolige historier om Brann 
England, 40 mann, VM 1962

Kommentarer