Du store kineser, ledet det norske landslaget og spilte for Leicester City !

Det er ikke alle historier man har full kontroll på og denne har nok gått av de fleste radare og kanskje ikke så rart, da det hele skjedde under de Olympiske sommerleker i 1952
OL - 1952
Norge hadde kvalifisert seg til et OL sluttspill, men på den tiden hadde man ikke en fast landslagstrener og det var da en som måtte utnevnes til å lede laget i den første kampen mot Sverige.

Norge fant en kar ved navn Frank Soo, og han kom rett fra et opphold i Italia der han hadde trent Padova til sikker plass i Serie A.

Soo hadde før sin tid i Italia trent en del lag i Sverige, og hans første og eneste signering som Padova trener var Knut Andersen, som kom til klubben fra Skeid.

Andersen ble i Padova frem til 1953. Da han kom hjem var det ikke bare å spille igjen, det skulle ta hele seks år før han fikk tilbake sin amatørlisens som spiller

Soo sitt liv som trener for Norge ble stoppet fort og brutalt av en annen engelskmann, George Raynor. Raynor sitt Sverige vant 4-1 og dermed var OL og Soo historie for Norge.

Hans navn var jo litt spesielt, og det har sin gode forklaring. Han var halvt kineser, med en engelsk mor og kinesisk far. Hans egentlige navn var Hong Ying Soo.

Selvom Soo som trener oppnådde en del bra resultater, som å lede Djurgården til seierherrer i Allsvenskan og Fredrikstad til en 2. plass i toppvidisjonen i Norge, så er Raynor sine meritter av et helt annet kaliber.

Frank Soo - England
Raynor ledet Sverige først til OL gull i 1948, deretter ble det bronse i VM i 1950 og samme valør i 1952 OL, da etter å slått ut Norge, og til slutt kronen på verket med sølvmedaljer i VM i 1958.

Raynor og Soo hadde begge lange karierer som spillere i England, og begge var også tilbake i England og trente lag mellom sine opphold i Skandinavia.

Soo er også kjent som den første "asiat" som spilte for England, og har idag en egen cup arrangert i hans navn, samt at han er en helt blant "de engelske kinesere".
George Raynor

Mest kjent er han fra sin tid i Stoke, der han spilte "alongside" Stanley Matthews, men fikk også kamper for Leicester og Luton, og 9 kamper for "England War Team".

De som leter etter hans "caps" for England, finner dem ikke, fordi det var ikke offisielle landskamper, heller ikke hans kamper for Leicester var registrert, bortsett fra to, som ble spilt i FA Cupen's 3. runde mot Chelsea.

Soo var aktiv som trener i Skandinavia frem til 1966, da han avsluttet sitt opphold med to sesonger  for Danske AB fra Gladsaxe i Danmark.

Etter dette levde han et rolig liv i England frem til sin død i 1991. Soo ble 76 år gammel.

Hadde du spurt Frank Soo, har du ledet det norske landslaget og spilt for Leicester City, da hadde vel svaret blitt: Ja, visste du ikke det !

PS ! Knut Andersen fylte 90 år 20. juli, vi gratulerer !

Vil du lese mer om Frank Soo, se her

Kilder:
You Tube, Frank Soo, The Story
Wikipedia, Knut Andersen
Wikipedia, Frank Soo
Wikipedia, George Raynor
Resonate, Frank Soo Chinese Community Challenge CupKommentarer