Den perfekte Mix, Marinelaget og Sporting Club Gjøa

Jeg har mange gode minner om faren min, og hans mange fortellinger om livet i USA under og rett etter den 2. verdenskrig, hvor tenke seg, fotball spilte en stor rolle

Det Norske Marinelag - 1943, min far nr 5 fra venstre
Historiene, minnene, bildene, medaljene og praten om de gode kamerater og alle kampene fra denne helt spesielle tiden har ikke forsvunnet.

Faren min døde for 14 år siden, men hans fortellinger er fortsatt svært nære og sterkt tilstede i mine daglige tanker.

Fotballen rullet under disse årene, selvom krigen herjet. Den Norske Handelsflåte hadde mange båter og de spilte mot hverandre og det hele foregikk "over there".

Det ble også spilt mot andre nasjoner og lokale lag.

Treninger ble ikke forsømt selvom man var ute på havet. Båtene gikk i convoy over Atlanteren med all mulig frakt, og i stille farvann ble det spilt på åpent dekk.

Det ble lagd "filleballer" som det ble spilt med. Disse "filleballene" gikk ofte over rekka og man kunne jo ikke hoppe i havet og hente dem.

Brooklyn - New York
Det var ikke snakk om vanlige baller men baller lagd av tøy. Det ble sydd mange, og de ble "produsert" under lange og mørke kvelder der ute på Atlanteren.

Det forsvant mange under hver trening, men med et stort lager produsert så var det ikke noe problem. Historiene var utrolige og bildene i hodet ble spesielle, de sitter som støpt.

Faren min var etterhvert så heldig at han ble plukket ut til å spille på selveste Marinelaget, noe jeg etterhvert fikk til å bli datidens Rosenborg, Benfica eller kunne det være Real Madrid.

Det ble for meg en mystikk rundt dette laget som i en periode ble trent av selveste Jørgen Juve. Juve er for de som ikke vet, en helt spesiell skikkelse i norsk fotball.

Han var medlem av det berømte bronselaget fra 1936 og den som har scoret flest landslagsmål for Norge, 33 på 45 landskamper.

Marinelaget vant stort sett sine kamper med store siffer, men en motstander var vanskelig, New York klubben, Gjøa.

Sporting Club Gjøa, grunnlagt av Norsk Amerikanere og oppkalt etter Roald Amundsens skip som var det første som seilte gjennom Nord Vest Passasjen.

Gjøa - Ungdomsavdeling
Sporting Club Gjøa som er lokalisert i Brooklyn var stadig motstander og en som var vanskelig å klå seg på.

Gjøa har en spesiell og sterk plass den dag idag i den Norsk Amerikanske bydelen.

Det har gjennom årene blitt konkurrert i mange sportsgrener, men fra 1921 da "soccer" ble introdusert i foreningen ble det hovedidretten.

USA har hatt mange seriesystemer i fotball. Fotballen eller "soccer" har vært spilt og myten om at denne nasjonen kun er opptatt av "American Football", "Basket" and "Hockey" er litt overdrevet.

Gjøa som fortsatt skrives med en norsk Ø, en bokstav som ikke eksisterer i det amerikanske skriftspråk, viser at klubben har en norsk identitet og tar vare på den.

Det har aldri blitt noe "franchise" av Gjøa og dens norske opprinnelse er godt ivaretatt. Klubben operer som amatører og er store innenfor ungdomsidrett og har veldig mange lag i alle aldre.

Der vi har hørt om MLS og NASL, har Gjøa operert i NSL, National Soccer League, hvor de har vunnet mange mesterskap.

Gjøa har et godt rekrutteringssprogram og er samarbeidsklubb med New York City FC. Gjøa spiller i blant annet Cosmopolitan Junior League.

Fremtiden til Gjøa er i de beste hender og en foregangsklubb i det å bære et ansvar for rekruttering av "soccer" og skape gode verdier for de som ønsker å spille.

Gjøa - Mix Diskerud
Lagene i klubben er oppkalt etter gode norske herre og kvinne spillere. Her finner vi U.13 King, U.15 Riise, U.16 Solskjær, U.13 Mjelde, U.11 Tettey, U.16 Hegerberg og U.18 Svenssen.

Mix Diskerud er en helt og har vært på besøk  hos Gjøa. Diskerud er for tiden på lån i IFK Gøteborg, fra sin klubb New York City FC.

Det overskygger ikke det faktum at han er "beviset" på at norsk amerikanske spillere kan nå toppen og representere USA.

Bjørn Maars Johnsen er da beviset på det motsatte. Spilleren som er født i USA, har norsk far og amerikansk mor og som i sommer ble norsk landslagsspiller.

Dette gir sikkert alle de håpefulle jenter og gutter i Gjøa inspirasjon.

Det tar også vare på en historie og tradisjon og ikke minst en fantastisk og fin gest til de beste norske spillere av begge kjønn.

For meg blir dette den perfekte Mix av tanker om min far og hans Marinelag, og om en norsk amerikanske sportsklubb ved navn Gjøa fra Brooklyn, New York.

Kilder:
The Norwegian American, A century of Gjøa
Official Website, History Page, Sporting Club Gjøa
Official Website, Lagene oppkalt etter norske spillere
ESPN, Mix Diskerud Adjusting to New York better than NYCFC is adjusting to MLS
Wikipedia, Notraship, den norske handelsflåte
Krigsseilerregisteret, Arne Tisthammer
Wikipedia, Jørgen Juve
Wikipedia, Brooklyn

Kommentarer