Darwin, Durban og Davies, Fisking etter Ball, Ny Eng, Evelusjon, 2. akt

Det er ikke så ofte vi setter lyset på Shrewsbury Town, en klubb litt bortgjemt både i ligassystemet og det engelske landskapet. Jeg har vært der, i bil, ikke på kamp, bare på gjennomreise.

Charles Darwin, 1809 - 1882
Når du kjører rundt i byen, som ligger nær til den walisiske grense, får du fort klart for deg at det er her det hele startet. Shrewsbury er en liten "Edens Hage" og der hvor "Adam og Eva" startet sin reise fra ape til menneske.

For i Shrewsbury er Charles Darwin født, opphavsmannen til motstykket av Adam og Eva, Bibelhistorie og hans alternative tanke om at vi stammer fra apene, selveste evelusjonsteorien.

Utvikling er vel et stikkord uansett, men for den lille klubben Shrewsbury Town, som ble stiftet i 1886, fire år etter Darwin's død, har det vært litt opp og ned og litt frem og tilbake.

Darwin vil nok for alltid være den mest berømte fra denne byen, men fotballklubben er faktisk en som mange kjenner til.

Klubben har vunnet den walisiske cupen hele seks ganger, og spilt i FA Cupen's kvartfinale ved to anledninger, og kan også skryte av en semi finale i ligacupen i tillegg.

Av personer etter Darwin er det vel Alan Durban som har satt et godt merke i historien. Durban ledet Shrewsbury Town opp på nivå 3, før han senere tok over Sunderland og Stoke.

Durban var en som hadde lært av Brian Clough og var en viktig spiller da Derby vant ligatittelen i 1972, før han da tok fatt på sin spillende manager karriere i Shrewsbury.
Alan Durban

En annen kjent manager legende i England, Graham Turner tok over, også han spillende manager, og det ble nytt opprykk, til nivå 2. Her ble Shrewsbury i 10 sesonger og da mange ganger på den norske tippekupongen.

I denne perioden var kjente manager fjes som Nigel Pearson og David Moyes spillere i klubben.

hjemmekampene ble spilt på banen med det klingende navnet Gay Meadow. Banen lå tett opp mot "River Severn" og det var titt og ofte at ballen ble fisket opp fra elven.

Det var også fast innslag med en banemann i robåt. En av dem, Fred Davies, ble fast etterhvert. Fred var en "ball fisker" av den sjeldne sorten, for tror han er alene i verden med fast jobb i dette spesielle yrket.

Klubben flyttet til ny bane i 2007, som like godt ble kalt New Meadow (Ny Eng). Ikke den store kapasiteten, men en fin og intim arena. Tiden for "ball fisking" var over og nå kunne Fred muligens ta seg en pai og se fotball fra fin tribuneplass.

Det finnes også noen andre kjente fjes og spillere som har vært her. Jeg vil nevne Arthur Rowley. Rowley er den spilleren i England med fleste scored ligamål, totalt. 434 på 619 kamper. Han var spillende manager i Shrewsbury i 10 sesonger fra 1958 til 1968.

To ligavinnerne. Gary Shaw (Aston Villa) og Mark Atkins (Blackburn) er andre kjente. Så noen stjerner har glimtet her og satt sitt preg.

Vi må heller glemme dagens engelske landslagskeeper som startet sitt fotballeventyr i Shrewsbury Town, byen han også vokste opp i, før han tok ferden videre til Manchester City.

River Severn
Idag er klubben på vei tilbake til nivå 2, under ledelse av Paul Hurst. Hurst er en som har steget i gradene og gått igjennom divisjonene med klubber som Ilkeston, Boston og Grimsby, før han tok over Shrewsbury i 2016.

Hurst har på imponerende måte bygget et lag som har tatt steget ut av en uttrygg tilværelse litt nede i bunnen av League 1 og snudd dette til en het opprykkskandidat.

Det er ikke mye kjente navn for den som ikke er "lokal patriot", men det ser ut som om laget er godt bygget og kan nå nye høyder denne sesongen.

Darwin, Durban og Davies har alle satt sitt preg på Shrewsbury. Berømte teorier og fisking etter ball er fortsatt en viktig del av historien, Durban sin reise var starten på 1. akt i evelusjonen, nå er evelusjon 2. akt fullt igang under Paul Hurst

Vi heier på Shrewsbury Town.
.

Kommentarer