Gre-No-Li, Hasse Guldfot og Ekner fra Pompey

Mange husker sikkert Gre-No-Li, de tre svensker som spilte for landslaget og den italianske klubben AC Milan samtidig, men Hasse Guldfot og Ekner fra Pompey er vel ikke de som huskes best, selvom de er veldig spesielle og helt unike i svensk fotball historie

Gre-No-Li
Det å gå tilbake til 50 tallet og se hvor fantastisk egentlig fotballen var, og preget av en helt spesiell optimisme etter en tid i krig. Denne tiden fostret noen av de aller beste spillere verden har sett.

Puskas, Di Stefano og den engelske trioen Finney, Mortenson og Matthews var alle navn som er støpt inn i historien. Billy Wright, Didi, Vava, og selveste Pelè, alle dominerte på denne tiden.

Fotballen var enorm, spesielt i England og Italia, trakk man tilskuertall som vi ikke har sett maken til. Mitt opp i alt dette herjet svenskene i internasjonal fotball.

Da OL ble arrangert for første gang etter 2. verdenskrig så var London arrangør. Sverige vant likegodt hele turneringen og i dette laget spilte Gre-No-Li.

Gunnar Nordahl og Nils Liedholm spilte begge for IFK Norrkøping, Gunnar Gren for IFK Gøteborg. De tre ble etter OL signert av AC Milan som var et av de store Italianske lagene også den gang da.

Gre-No-Li var et begrep og disse tre var vel å regne som nasjonalhelter i Sverige. De dominerte i Serie A. som de hadde gjort på landslaget.

Gren-Nordahl-Liedholm
Spesielt Nordahl, som var en tanksenter av den gode gamle sorten, hamret inn mye mål. For landslaget, 43 mål på 33 landskamper. For IFK Norrkøping 93 mål på 95 kamper, for AC Milan 210 mål på 257 kamper og 15 for Roma på 35.

Seriemesterskapet ble sikret med AC Milan i 1951 og 1955. Liedholm var også med på begge disse bragdene, mens Gren fikk med seg seriegull i 51, før han senere signerte for Fiorentina.

Per Bredesen, den eneste nordmann med seriegull i italiensk fotball, var forøvrig en del av AC Milan laget i 1955 og lagkamerat med Liedholm og Nordahl.

Nordahl er nr 3 over målcsorere "all time" i Serie A. Totti og Piola er de to eneste som er foran på denne listen. Men snitt pr sesong er Nordahl på toppen, da han hadde 10 sesonger, de to foran han var med i 15.

Sverige produserte gode spillere som alle var interessante for klubber i Europa. Da Portsmouth ble seriemestere i England i 1949-50 sesongen, finner vi et svensk navn i troppen.

Dan Ekner har vel gått under radaren for de fleste, men er faktisk den første svenske med kamper i en engelsk toppklubb. Han spilte 5 seriekamper for "Pompey" i denne ligamestersesongen.

Dan Ekner
Ekner hadde en nomade lignende fotball tilværelse og hans opphold på den engelske sørkysten ble kortvarig. Det ble med noen få måneder før turen gikk videre til Frankrike og Marseille.

Etter dette bar det videre til Italia med spill for Fiorentina og SPAL. Så forsvant Ekner over Atlanteren og spilte for Chicago Vikings.

Det ble fort en retur til Europa, hvor korte eventyr hos Atletico Madrid, Rot-Weiss Essen og PSV Eindhoven ble det neste. Ekner returnerte til Sverige i 1960, hvor han spilte noen sesonger for Ørgryte og Vestra Frølunda.

Den første svenske i engelsk fotball spilte aldri en landskamp, kanskje ikke så rart, fordi det var i denne tiden ikke normalt å la proffer spille på landslaget. Noe som gjorde at også Gre-No-Li sitt landslagsliv ble avkortet.

Det var mye frem og tilbake om Gren og Liedholm, sammen med noen andre profesjonelle spillere skulle få delta i VM på hjemmebane i 1958.

Det ble grønt lys for duoen. 37 årige Gren dominerte stort og var med sin alder den eldste spilleren i mesterskapet.

Sverige ble tapende finalist etter at de faktisk hadde ledelsen 1-0 ved Liedolm etter bare 4 minutters spill, men Pelè og hans Brasil snudde det hele og vant til slutt 5-2.

Så var det Jeppson, med fornavn "Hasse", og klengenavn "Guldfot", en gang verdens dyreste fotballspiller. Han også ble oppdaget av engelsk fotball og forlot Djurgården til fordel for Charlton Athletic.

London klubben så et talent utenom det vanlige og med 58 mål på 51 seriekamper for DIF var det ikke så rart at Jeppson hadde mange følgere.

Hasse Jeppson
Jeppson ble den andre svenske i engelsk fotball, etter Ekner. Han debuterte for Charlton i 1951, men som Ekner ble det kortvarig, etter 9 scoringer på 11 kamper, var nye klubber på banen .

Jeppson forlot England og satte kursen for Italia og Bergamo, der han spilte to sesonger for Atalanta. Nye scoringer, 22 på 25 kamper, gjorde Napoli til Jeppsons neste klubb.

Overgangssummen, 105 millioner lire, som er
rett rundt en halv million norske kroner, var i 1952 ny "verdensrekord" i overgangssum for en fotballspiller.

Dette er den eneste svenske som har vært på en slik liste og Hasse Jeppson vil for alltid prege historie bøkene med sin overgangsrekord.

Jeppson fikk også få landskamper, og selvom det var kun 12, scoret han 9 mål og spilte på det svenske "bronselaget" fra VM i 1950.

Gre-No-Li er og forblir et fenomen i Svensk fotball historie. Dan Ekner og Hasse Jeppson har sine rekorder. Pompey's Ekner den første svenske i Engelsk fotball, Hasse "Guldfot" Jeppson en gang verdens dyreste.

Kilder:
Wikipedia, World Tranfer Records
Wikipedia, Hasse Jeppson
Wikipedia, Dan Ekner
The Gentleman Ultra, The Bank of Napoli - Hasse Jeppson
You Tube, Guldbröderna
You Tube, 1948, Norge - Sverige 5-3
You Tube, Gunnar Nordahl
You Tube, Hasse Jeppson

Kommentarer