Fra Heysel finale til ekte Hawaii fotball, Heia Frøy

Heysel stadion var stedet West Ham United skulle møte Anderlecht. Det er 5. mai 1976, og laget fra East End London er igjen klar for en stor finale

West Ham hadde året før vunnet FA Cup finalen og var kvalifisert til å delta i den Europesike Cup Vinner Cupen, foregående runder var passert med glans.

Klubber fra Finland, Armenia, Nederland og Tyskland hadde blitt beseiret hjemme og borte på ferden frem mot finalen på Heysel stadion i Brussel.

Anderlecht var en fryktet motstander og med spillere som Arie Haan, Ludo Coeck, Francois Van der Elst og Rob Rensenbrink, kunne man skremme vannet av de fleste.

John Lyall var treneren som hadde ført West Ham tradisjonene videre fra Ron Greenwood og hans fantastiske lag som vant den samme cupen tilbake i 1965.

Et nytt mannskap var bygget opp, borte var Bobby Moore, Geoff Hurst og Martin Peters og alle de andre som bidro til stor suksess på 60 tallet.

Nye navn var kommet til, og godt etablert og kjent var trioen Trevor Brooking, Billy Bonds og Frank Lampard. Laget hadde en ung og lovende keeper i Mervyn Day og midtbane mannen Graham Paddon var en som hadde lang og god erfaring.

West Ham overrasket, tok ledelsen etter 28 minutter. Pat Holland, fra Poplar East London, scorer målet. Etter 42 minutter utligner Rob Rensenbrink for Anderlecht.

Men det er igjen West Ham som går i ledelsen, denne gang er det Keith Robson som scorer. Den tidligere Newcastle vingen gjør en fin figur i finalen.

Det er allikevel ikke West Ham som skal reise hjem og "stjele"  med seg trofeet til East London. Rob Rensenbrink scorer ett til og Francois Van der Elst står for to han også.

Det hele ender med 4-2 seier til Anderlecht, men West Ham blir hyllet for innsatsen og preger oppgjøret med å skape fantastisk spenning og topp underholdning.

I startoppstillingen til West Ham finner vi foruten Keith Robson og Pat Holland, også John Coleman og Tommy Taylor. Disse fire spillerne får en noe overraskende ferd til noe som er og har blitt et "fenomen" i fotball.

Pat Holland - Team Hawaii
Neste sesong blir ingen suksess for West Ham som ender helt nede på 17. plass i ligaen og manager John Lyall finner vel ut at han må gjøre noen justeringer.

NASL (North American Soccer League) er på jakt og det skal draftes nye spillere til sesongen 77. Beckenbauer, Pele, Chinaglia og Best er allerede på plass, og importen er stor.

Det skal dannes et lag på Hawaii for første gang. San Antonio Thunder er blitt flyttet og skal etablere seg ute på Stillehavsøya. West Ham spillere blir hentet for å etablere laget.

Bobby Moore spilte for San Antonio Thunder sesongen før, men er ikke med når klubben flyttes, men mulig han hadde en finger med i spillet og tipset om disse Europacupfinalistene.

Tommy Taylor, Keith Robson, Pat Holland og Keith Coleman signerer for Team Hawaii, med dem følger også Yilmaz Orhan, Kyprioten som for det meste var stallfyll i West Ham.

Team Hawaii overlevde en sesong og spilte sine kamper på Aloha Stadium. En bane som tok over 50 000 tilskuere, men som oftest ikke mer enn 3000 på kampene.

Til dags dato er de det første og eneste fotballlag (soccer) som har spilt profesjonelt på øya. Så dette er vel det eneste vi kan si er ekte Hawaii fotball, det andre er basert på vage teorier.

Det ble vunnet 11 kamper, 15 endte med tap. Om spillet kunne betegnes som det reneste Hawaii, vites ei, da det er basert på at spillet bølger frem og tilbake i litt vind og blåst, uten mål og mening.

Det som sies er at det ofte var varmt og at kampene var preget av det. Etter endt sesong pakket "franchisen" sakene og etablerte seg som Tulsa Roughnecks.

Det meste av spillerne fra Team Hawaii var byttet ut og våre venner Tommy Taylor, Keith Coleman, Pat Holland og Keith Robson, som alle var på en form for et utlån, etablerte seg andre steder.

Holland kom tilbake til West Ham og var i
klubben frem til 1981. De tre andre vandret videre i innland og utland. Tommy Taylor trente forøvrig den norske klubben Frøy utenfor Kristiansand i 2015 og 2016 sesongen.

En ferd for profesjonelle fotballspillere kan være et eventyr i former som man aldri trodde skulle være mulig. Fra Heysel finale i 76 til Hawaii fotball i 77 er fakta, at en av dem, Tommy Taylor, 40 år etter var trener for Frøy, er og blir en evig sannhet.

Det hører også med til historien at to målscorer for Anderlecht i denne finalen, Francois Van der Elst, senere spilte i NASL for New York Cosmos og deretter gikk ferden til West Ham, det beviser vel at det meste er mulig i fotball.

Kilder:
You Tube, Finale 1976
Wikipedia, Team Hawaii
Wikipedia, West Ham v. Anderlecht
Bergens Tidende, Tommy Taylor signerer for Frøy

Kommentarer