En tur over loftet, Donald blader, Gregg og Trautmann

Vi går tilbake til 1958, Jeg var ikke født, og alt fra denne tiden er historisk i svart og hvitt. Fargene kom etterpå, gjennom en tv, selvom livet sikkert gikk i farger også i denne tiden.

Men allikevel jeg starter denne historien hjemme hos to fettere fra Tønsberg, og de var begge eldre enn meg og jeg var ofte på besøk hos dem, og de hadde en veldig stor samling av spennende bøker og og tegneserier.

De bodde i en bygård og her kunne man vandre rundt, og jeg fant aldri ut av hvor jeg egentlig var. Det var dører, innganger og utganger over alt, og et skummelt loft.

Her bodde mine to fettere i den ene siden av bygården sammen med "mor og far", og på den andre siden bodde "onkelen" som da det var lettest å besøke ved å vandre over loftet.

Jeg gikk aldri alene, og var alltid usikker på hvor jeg var, men opp kom jeg, og fulgte med for å være med på "turen over loftet".

På denne "turen over loftet" kunne man finne disse tegneseriene som stod der i en hylle, på et slags hemmelig og skummelt sted. Årganger med Donald Duck stod listet opp i fine permer, og en av årgangene var fra 1958.

Gjennom året 1958 ble disse fantastiske bladene gitt ut og samlet i en perm i Tønsberg og sikkert også mange andre steder, mens to helt andre spesielle menn satte store spor etter seg i andre historie bøker.

To fotballkeepere for vært sitt lag i Manchester, United og City. Vi har hatt mange gode utgaver av keepere i disse klubbene, men man kommer aldri utenom Harry Gregg og Bert Trautmann.

Gregg, som voktet målet for United denne 57/58 sesongen ble også kåret til beste keeper i VM sluttspillet i Sverige samme år, og er en legende på mange måter.

Han sier selv at han helst vil bli husket for sin karriere som en av de beste keepere som noen gang har voktet målet til Manchester United, men det er nok noe annet som har festet seg til historiebøkene.

Gregg blir alltid husket for sin heltemodige innsats under flyulykken i Munchen dette året, da han reddet både passasjerer og medspillere ut av flyvraket.

Harry Gregg - Manchester United
Dette har fulgt Gregg gjennom livet, nå 85 år, og den eneste gjenlevende spiller fra katastrofen, sammen med Bobby Charlton.

Som siste skanse for Manchester United, spilte han totalt 210 kamper i perioden 1957 til 1966.

Gregg hadde senere flere manager oppdrag i lavere divisjoner med klubber som Shrewsbury, Swansea, Crewe og Carlisle.

Ofte når Gregg voktet målet var det i by derbies mot Manchester City og der stod en annen helt spesiell spiller i mål, Bert Trautmann.

Mens Gregg har levd et liv med sin spesielle historie, var Trautman en som selv hoppet ut av fly i fallskjerm, men under 2. verdenskrig og for Nazi Tyskland kjempet han i krigen mot engelskmenn.

Mange snakker om at Leicester City var en 5000/1, men tror også oddsen på at Bert Trautmann skulle vokte målet til Manchester City, når han utførte sine tjenester under 2. verdenskrig kanskje lå på samme nivå.

Trautmann ankom Maine Road fra amatør klubben St Helens FC. Han hadde spilt et par sesonger i St Helens, og det var fortsatt selvfølgelig svært sterke meninger om dette.

En jødisk fan av Manchester City skrev til klubben for å få stoppet overgangen, men klubben bøyde ikke av og signerte Trautmann.

Bert Trautmann - Manchester City
Det var ingen tvil om at kvalitetene til Trautmann som keeper var på et nivå som kvalifiserte til spill, men mange fans var som sagt svært skeptiske og ønsket ikke å se en nazi tysker i målet for sitt favorittlag.

Men da kapteinen til Man City, Eric Westwood, sa til fansen "There is no war in this dressing room" og etter mange fantastisk gode kamper var det mindre og mindre lyd fra de som mislikte dette.

Trautmann hadde også en annen vanskelig oppgave, nemlig å ta over hanskene etter legenden Frank Swift, og da i tillegg med disse fakta fra hans fortid, var det ingen enkel oppgave, men han motbeviste alle.

Det ble FA Cup seier, opprykk fra nivå 2, og totalt over 500 ligakamper for den robuste tysker, som også er kjent for å ha spilt med "brukket nakke" i en FA Cup finale. Trautmann døde i 2013.

Gregg og Trautmann var to fantastiske målmenn fra året 1958. De var ikke med på mine vandringer i en bygård, og de hadde nok aldri vært skremt som meg, men der Donald bladene skinte fra denne årgangen mot meg i en hylle, på et loft i Tønsberg, ble på sett og vis Gregg og Trautmann funnet de også.

Kilder:
Wikipedia, Harry Gregg
Wikipedia, Bert Trautman
You Tube, Harry Gregg Foundation
You Tube, The Flowers of Manchester
You Tube, Bert Trautman
You Tube, Hello Fritz, fancy a cup of tea


Kommentarer