Himmelens Høyder, "Fly på Sky", Clyde, Cunningham og Sir Alex

I disse tilbakelagte VM tider tar vi oss tid til et dykk i arkivet.  Vi reiser tilbake i tid. Vi snakker VM i Sverige 1958, Clyde FC, Willie Cunningham og Sir Alex Ferguson. 

Clyde FC er en klubb som har tilbragt mye av sin historie på beskjedent nivå i Skotsk fotball, men til dette VM var de "hoff leverandør".

Det var et unikt VM på mange måter, ikke bare at Brasil vant sin første tittel, Pele hadde sitt gjennombrudd og Sverige var i en VM finale for første og hittil siste gang.

Det var også det VM hvor alle de britiske nasjoner, Wales, Skottland, England og Nord Irland alle var kvalifisert.

Skottland hadde ikke de største navnene i historien og klubber som Celtic og Rangers var selvfølgelig godt representert, men også lille Clyde FC var bemerkelsverdig involvert.

Tre i tallet representerte Clyde FC. Harry Haddock, John Coyle og Archie Robertson, var alle i den skotske troppen.

Clyde FC var ikke bare et topp lag på øverste nivå, men regjernde Ligacup mester, og semi finalist i FA Cupen.

Idag befinner Clyde FC seg på nivå 3 i ligasystemet i Skottland, og få om noen av de som kommer derfra får en skotsk landslagsdrakt over hodet. Pat Nevin, tidligere Chelsea og Everton, er den som kommer nærmest i en tankerekke av ett eneste navn.

Harry Haddock er som Pat Nevin, en såkalt "notable player", en som fikk landskamper, totalt 6, og opererte på venstre back, han var en klubb legende, spilte 514 ligakamper fra 1949 til 1963.

John Coyle og Archie Robertson er ikke listet som "notable players", selvom de var med i landslagstroppen i 1958, og det er jo synd for dem.

John Coyle var en notorisk målscorer, 45 ligamål på 64 kamper for Clyde. Men Coyle ble aldri brukt i VM i 1958 og står fortsatt bokført med 0 landskamper for Skottland.

Archie Robertson mener jeg absolutt skulle vært listet som "notable player", med flere fine sesonger bak seg og 293 kamper og 121 mål.

Det må vel være nok til å få oppmerksomhet av. Det ble også 5 landskamper og 2 mål, men ikke av de som fikk de største overskriftene på landslagsnivå.

I troppen til Skottland fant vi våre "managere" fra 70 tallet. Tommy Docherty og Dave Mackay var begge nøkkelspillere, så var de "Two Bobbie's", Collins og Evans.

Det var ikke plass til Sir Alex Ferguson i den skotske troppen. Da dette mesterskapet gikk av stabelen i Sverige var Sir Alex fortsatt en ung mann og spilte for Glasgow klubben Queens Park.

Klubben som vi fotball nerder og quiz mestere vet spilte på Hampden Park. Et lure spørsmål, men altså klubben til Sir Alex Ferguson på denne tiden.

Dette VM var og ble allikevel spesielt for Sir Alex Ferguson, ikke fordi det gikk så bra med Skottland, men fordi en forsvarspiller på Nord Irlands lag ble en slags veiviser og døråpner.

Willie Cunningham som representerte Leicester City i dette VM og forøvrig var den første spiller fra denne klubben som spilte i et VM som representant for "revene".

Cunningham gjorde et godt mesterskap, og var en stødig klippe i et lag som også mønstret navn som Derek Dougan, Danny Blanchflower og Harry Gregg.

Cunningham ble hentet til Leicester fra St Mirren, og senere da han forlot klubben, returnerte han til Skottland og Dunfirmline Athletic.

Han tok etterhvert over som manager for Dunfirmline, og en av spillerne han hentet til klubben var Sir Alex Ferguson. Ferguson ankom fra St Johnstone og scoret flittig for Cunningham og hans lag, totalt 66 ligamål på 89 kamper.

Det var her knyttet et bånd mellom de to, og flere år senere da Sir Alex Ferguson var på vei inn i manager yrket, fikk igjen Willie Cunningham en rolle å spille.

Cunningham gikk av som trener for St. Mirren og han anbefalte Ferguson. Sikkert fordi han kjente egenskapene til en fyr som senere ble "adlet" for sine lederferdigheter.

Willie Cunningham, en form for "ukjent soldat", forlater sin manager stol, legger inn et godt ord for  "Sir Alex".

Ferguson forlater East Stirlingshire etter bare noen få måneder som sjef der, og i en alder av 32 år har han fått en mulighet i en større skotsk klubb.

Vi vet at himmelens høyder ble nådd i manager livet for Sir Alex. mens spillere fra Clyde og Willie Cunningham, gjennom sine VM opplevelser, også fikk "fly på sky".

Kilder,
Clyde FC, Wikipedia
Sir Alex Ferguson, Wikipedia
Willie Cunningham, Wikipedia
Skottland VM 1958, Wikipedia

Kommentarer