Røde Djevler i Rosa, Historien, Teorien og Nostalgien

Det var mange som fikk litt sjokk når de fikk se Manchester United og deres nye drakter denne sesongen. En av variantene en såkalt "3rd kit" var i fargen rosa. Valget av nettopp denne fargen skal ha sitt opphav i et ønske om å hedre den tidligere Manchester Evening News utgaven "Football Pink"


Manchester Evening News ga ut en egen sportsavis gjennom flere decennier og har sitt opphav fra 1963. Avisen var en lørdagsutgave som ble skrevet mens kampene pågikk og du fikk resultater, kampreferater og intervjuer. Avisen ble trykket ved stadion og det var rykende ferske utgaver som kom fansen i møte når det forlot stadion. Frem til år 2000 ble alt dette gjort lørdag ettermiddag, men ettersom flere og flere kamper ble flyttet til søndag, ble det etter hvert dette som ble dagen for utgivelse frem til avslutningen som kom i 2007.
Med de endringer vi har sett i mediabildet, så var tekst tv det første som utfordret, deretter større og bredere dekning på tv og radio og inn i dette århundret, internett og diverse web sider som dekker fortballen på øyriket døgnet rundt. Det aktuelle stoffet var ikke trykket på papir lenger og nyhetene var som oftest gamle når du fikk dem i hånden og andre kanaler hadde tidligere på dagen eller rett etter kampslutt gitt deg de nødvendige oppdateringer.
Da Manchester United lanserte sitt nye rosa vidunder, så var det med headingen "The Pink is back" og det var en helt klar forbindelse til det nostalgiske med disse utgivelsene. Det har også vært tradisjon for slike utgivelser andre steder i England og ble trykket på rosa papir for å skille seg ut fra det mer tradisjonelle, men også sportssidene har over mange år hatt hvit bunn.

Det har vært rosa utgivelser av denne type i flere engelske byer, og også grønne utgaver ble laget. Manchester Evening News hadde en grønn utgave, som var en slags "sommer spesial" og hvor cricket fikk mye omtale og det er jo den store sporten sommerstid i England.
Vi husker vel at VG laget sin egen variant av rosa, ved å legge sporten i et eget bilag inne i avisen. Dette har nok grobunn i en form for å herme litt på engelskmennene og skape en identitet for sin sportsprofil. Det hele startet i 2005, og rundt oppkjøringen til en landskamp mot Italia. Det var også en beskjed om at VG var i forandring og skulle få en klarere profil, om nå de har lykkes med det kan jo være en sannhet med modifikasjoner.
Det var et ønske om å virkelig fortelle leserne at papirutgavene skulle være en spesiell opplevelse. Det er nok vært skrevet mange spalter om Manchester United i VG, selv om deres sports anker, Knut Espen Svegaarden er en stor fan av det andre laget i denne byen. Det må også presiseres at "Football Pink" ikke var noen Manchester United avis, men ble publisert med fokus på fotball og sport og hadde også sine spalter om Manchester City.
Fargen rosa er ofte også noe som tiltrekker seg oppmerksomhet. Psykologisk ble det tenkt "penger" og mer opplag og salg grunnet en slik farge, men igjen det er hyggelig med noen som ønsker å hedre gamle tradisjoner, viktig å ta vare på og ikke glemme alt som var før og som ikke lenger er nå.

For oss som fulgte Premier League forrige uke og fikk se Manchester United spille borte mot Burnley, direkte overført, var det et fint gjensyn med rosa og kan det ha vært det som fikk fart på Jose Mourinho og hans lag etter mye grums og lite imponerende spill i sesongstarten. Dette var første gang Manchester United spilte i en rosa  drakt.
Det er et historisk Manchester United lag, det første i rosa. Lukaku ble den første og hittil eneste målscorer i disse farger for klubben. Han nettet jo begge i 2-0 seieren på Turf Moor. De som spilte var følgende, De Gea, Valencia, Lindeløf, Smalling, Shaw, Fellaini, Matic, Pogba, Lingard, Sanchez, Lukaku - Rashford, Herrera, Bailly
Det er ikke så mange lag som spiller i rosa, og selv om vi har sett en keeperdrakt eller to i disse farger, så finner jeg ikke så mange klubber å nevne, men Palermo er jo kjente for sitt rosa, og husker vel også at Hamburger Sportsverein og Bournemouth kunne komme til en og annen kamp ikledd disse farger.
Kilder:
The Sun, Pretty in Pink


Kommentarer