Den Irske liga, en viktig kamp mot Brasil, myter og sanger skrives om

Vi har vel ingen av oss brukt nevneverdig mye tid på irsk fotball og deres "All Ireland" felles en kamps landslag. Vi har vel heller ikke så mange oversikter over verdensstjerner som har tilbragt kortere og lengre tid her, men allikevel spennende og helt spesielle hendelser i det vi beskriver som fotballens historie, her står herved mang en sannhet for fall.


Myten om at Trevor Brooking og Uwe Seeler spilte for en profesjonell klubb, at de kun representerte West Ham United og Hamburger Sportsverein kan herved bekreftes som feil.

Fordi både Brooking og Seeler dukket opp i Irland og spilte for en klubb som de fleste ikke kjenner til, så hvorfor i all verden skulle disse to stjerner lokkes til å gjøre en forskjell her.

Seeler, som etter at han la opp i 1972, var en representant for Adidas hadde god kontakt med en irsk kollega som jobbet for samme selskap og han overbeviste Seeler om at han kunne spille en oppvisningskamp for klubben Cork City.

Seeler hadde fått for seg at det var noe han kunne gjøre, og den tidligere vest-tyske landslagskapteinen tok godt for seg og scoret like godt to mål i en kamp som skulle vise seg å gjøre slutt på hans spesielle historikk og statistikk. Dette var ingen oppvisningskamp, noe som da Seeler ikke hadde tatt rede på. Han spilte nemlig seriekamp og tok del i den irske liga. Fakta er fakta, Seeler spilte 476 seriekamper for HSV, og da denne ene for Cork City.

Seks år etter ble en annen myte fjernet fra overflaten da Trevor Brooking også gjorde det samme, han spilte for Cork City i to obligatoriske kamper og ble med det offisielt ikke lenger en "one club man". Denne gang sier historien ikke noe om at Brooking ikke viste, så det var nok ikke så farlig for han.

Trevor Brooking, Cork Celtic
Gjennom mange år ble spillere av ymse slag kontaktet for å spille, noen lengre andre kortere, en av dem var George Best. Han dukket opp i den irske ligaen i 1975 og representerte Cork Celtic i tre obligatoriske kamper. Det var meningen at Best skulle spille videre, men han møtte ikke opp til en kamp og da ville ikke klubben lenger ha han, så det ble et kortvarig opphold.

Andre kjente spillere som har tilbragt tid i Irland, og spilt kamper i den irske liga er Gordon Banks, Geoff Hurst, Rodney Marsh, Johnny Giles, Peter Lorimer, David Harvey, Jimmy Johnstone, Bobby Collins, Terry McDermott, Steve Archibald, Dixie Dean, Ian Callaghan og selveste Bobby Charlton.

Det som er det spesielle med dette er at disse spillerne ikke spilte oppvisningskamper men deltok direkte i seriespill og ofte ble kampene sett som et show. Der Seeler ikke var helt klar over hvem eller hva han spilte mot, var andre helt med på opplegget.

Bobby Charlton's korte karriere i den irske liga, der han representerte Waterford, var en spesiell historie. Charlton hadde en avtale som gjorde at han skulle få en del av billettinntektene, men dette ble ikke godtatt av motstanderen som da fikk en mindre andel av potten og snipp snapp snute så var Bobby Charlton ute. Det ble med tre kamper og et enslig mål scoret.

Shamrock XI
Det er også et spesielt land Irland og der oppe i nord har man et annet noe mindre land som heter Nord Irland, misforstått og en myte at det heter Ulster, men for oss som vet så er ikke Ulster, Nord Irland, men området dette britiske landområdet ligger, så slik er det.

Mens vi idag ser et fredelig land som har forsonet seg, så var det tilbake da i 1973 fortsatt en stor konflikt gående og bomber og granater falt der oppe i nord, mens det nede i sør kom en henvendelse fra Brasil, noe man måtte ta på alvor, selvom også det endte i en liten konflikt. Myten om Brasil besøket er mange, men med selveste Joao Havelange på plass på Landsdowne Road og med 37 000 på tribunene var det hele foreviget. Bilder ble tatt, lagoppstillinger satt, og ut på banen kom et "All Irland" sammensatt av spillere fra både Nord Irland og Republikken.

To gamle ringrever og englandsproffer hadde en finger med i spillet. Noen som husker Johnny Giles og Derek Dougan, som var gamle kompiser og representerte vært sitt land. Republikken hadde i 1973 et relativt dårlig landslag og manglet en del spillere for å kunne matche Brasil. Det å møte den regjerende verdensmester og bli slaktet var ingen god plan. Herrene Giles og Dougan tok eller fikk et oppdrag om å stable på plass fem til seks fra nord som kunne stille. Pat Jennings, på den tiden regnet som en av verdens beste keepere, ble med, det ble også Martin O'Neill, Liam O'Kane, Bryan Hamilton og Alan Hunter, alle spillere med erfaring fra øverste liganivå i England.

Rivelino v. Shamrock XI
Det var myter om så mangt og en var at Derek Dougan ikke lenger fikk spille på det Nord Irske landslaget fordi han var med på dette, han var 35 og fortsatt aktiv for Wolverhampton. Men noen flere offisielle landskamper ble det ikke. En annen myte var at Terry Neill, daværende trener for Nord Irene, hadde fått beskjed fra øverste hold om å holde seg vekk, og han var jo ikke der.

Det ble etterhvert ikke noe Irland XI, men et lag som fikk navnet Shamrock Rovers XI, dette for å ikke skape konflikt og kampen ble spilt i draktene til den irske liga klubben, men med et mannskap som kun var en miks av spillere fra de to nasjoner.

Så hvorfor i all verden valgte Joao Havelange og Brasil og reise hit for å spille fotball, jo kanskje for å sanke de nødvendige stemmene for å få sin kandidat til å bli valgt som president i FIFA, der han i 1974 skulle stille til kamp, og som vi alle vet, så ble Havalange valgt og satt sine år på toppen av denne omdiskuterte organisasjonen. Det ble også sagt at Brasil måtte reise på denne kamp turneen for å takle det neste VM som skulle spilles i Vest-Tyskland. Landslaget hadde ikke siden 1966, spilt i Europa, som var siste gang et Brasiliansk lag deltok i et VM sluttspill her. Det gikk ikke spesielt bra i England, og en 4. plass i VM året etter var heller ikke sett på som noen suksess.

Uansett en spesiell kamp og eksotisk liga, der stjerner skinte uten at verden fikk vite eller se. Kampen ble i sin egen velsignelse en god veldedighet for Unicef og selvom "konspirasjonen" sier noe annet fikk hjelpeorganisasjonen sitt gode bidrag.

Kampen i seg selv endte 4-3 til Brasil og Shamrock Rovers XI ga god motstand. Mick Martin, Terry Conroy og Derek Dougan scoret målene til XI. Brasil stilte mannsterke og slapp med skrekken, en ikke ukjent Jairzinho scoret et av målene. Kampen har i ettertid blitt sett på som en fin historisk begivenhet og i 2012 ble spillere fra begge lag gjenforenet for en spesiell mottakelse i Dublin.

Den irske liga kan skimte med spill fra de aller største, hvor Brasil spilte mot en av dem, Best og Marsh var med, Seeler og Brooking fikk sin skjebne og mytene er mange og sanger må nok skrives om.

Kilder:
Soccervoice, The Irish football League Adventure, myths under treat and songs rewritten
The 42, 13 past big-name footballers who played in the league of Ireland.
The 42, Uwe Seeler, Cork City
You Tube, Shamrock Rovers XI v. Brazil
The Blizzard, Shamrock Rovers XI v. Brazil

Kommentarer